Efter de stormiga åren — Murto hittade lugnet på landet


Wilma Murto fotograferad i Åbo år 2015. ÅU-foto
Juniorvärldsrekordhållaren Wilma Murto ser ivrigt fram emot säsongens första stora test: U23-EM i Gävle. De senaste åren har varit en bergochdalbana för 21-åringen som i våras lämnade stadens vimmel och flyttade till en ny ort med skog, sjöar och idrottsanläggningar.
2017 blev det bara en tävling (U20-EM och bronsmedalj) då mystiska fotproblem stoppade stavlöftet. Fotproblemen fortsatte ännu 2018 men karriärens första FM-guld på seniornivå med segerresultatet 460 gav mersmak. Efter två ytterst tunga år är Murtos leende tillbaka.
— Det känns jättebra. De senaste åren har varit stormiga och krävande. Jag har inte haft det så här lugnt sedan 2016. Men nu är jag glad. Grundjobbet är gjort och jag kan i lugn och ro göra det jag vill göra. Det känns kul att åka till mästerskapen, säger Murto inför U23-EM i Gävle.
Från Åbo via Lahtis till Kuortane
Efter förra säsongen bytte Murto tränare och hemort. Samarbetet med mångåriga tränaren Jarno Koivunen i Åbo avslutades och australiska Steve Rippon tog Murto under sina vingar. Murto flyttade till Lahtis. Men samarbetet fungerade inte och ett halvår senare gick duon skilda vägar. Sedan hittades en ny lösning.
Murto inledde ett tränarsamarbete med före detta stavhopparen Mikko Latvala, tog sitt pick och pack och flyttade till Kuortane, strax utanför idrottsinstitutet. Det visade sig vara ett lyckat beslut.
— Allt i Kuortane fungerar hemskt bra. Det är lätt att leva som ett proffs där. Det känns hemtrevligt då jag själv också är från landsbygden. Det är lugnt och skönt men man måste trivas med sig själv – det kan vara lite ensamt ibland. Där finns idrottshallar, skog, sjöar och en bybutik. Det klarar man sig med!
De hektiska tiderna med två tränarbyten och två flyttar var mentalt ansträngande. Men det känns bättre nu.
— Visst har det varit prövande. Man märkte det egentligen inte under den tunga tiden utan först efteråt då läget lugnade sig. Jag är nöjd över att det gjorde det, säger Murto som trots allt inte har något illa att säga om människorna hon jobbade med under det gångna året.
— Jag lärde mig mycket av allt, fick nya infallsvinklar och tvingades syna mitt eget tankesätt. Det var en tuff men ändå rolig utmaning.
Guld som mål
Murtos kval står på fredagens program och en eventuell final går av stapeln på söndag. Statistiktvåan Murto är något kluven inför säsongens första stortävling men ställer ändå målet högt. Det är guldjakt i Gävle som gäller.
— Det är ett tufft mål som kräver en riktigt lyckad prestation. Jag är statistiktvåa – vad annat kan jag ställa som mål än guld?
I sommarens första tävling klarade Murto 445, i januari i Australien fixade hon 451. Sedan sommarpremiären har resultaten landat mellan 426 och 436.
— Det är lite tudelat. Om man speglar mina senaste resultat så ser medaljjakten inte så bra ut. Men det känns som att jag har högre höjder i mig än vad resultaten visat så jag är hoppfull. Fysiskt har jag hela tiden gått framåt.
Så ett spännande och intressant utgångsläge, med andra ord.
— Det skulle gärna få vara mindre intressant. Det vore lättare om jag hade klarat 450 i varje tävling, säger Murto och skrattar.
Guldfavorit i Gävle är schweizaren Angelica Moser, regerande mästare som vunnit det mesta på juniornivån. Moser klarade säsongsbästa 455 för ett par veckor sedan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.