Förflytta dig till innehållet

"Då man vistas i skärgården måste man kunna simma" — Simskolan i Iniö är i full gång

Ett tiotal barn plaskar runt i vattnet vid Kannvik badstrand.

Ett tiotal barn plaskar runt i vattnet vid Kannvik badplats.

Simskoledeltagarna plaskar glatt runt i vattnet trots det aningen svala vädret. Vattnets temperatur har varit kring 17 grader. Foto: Klara Fält


Simskolan i Iniö drog igång i måndags på Kannvik badplats. I år deltar 18 barn i åldrarna 4–12 år. Det är 60:e sommaren i rad som simskolan ordnas.
– För många barn är simskolan sommarens höjdpunkt. Det handlar inte bara om att lära sig att simma, den sociala delen är också viktig, säger Tove Peltoniemi, som är simombud för simskolan.
Lotta Lindberg-Jaakkola som har kommit med sin kusins barn till simskolan instämmer.
– I simskolan träffar ortsborna sommargäster. Då mina egna barn gick i simskolan fick de kompisar de ännu håller kontakt med. Det är roligt med tanke på att det inte bor så många barn på ön.
Både Peltoniemi och Lindberg-Jaakkola konstaterar att simkunnighet är otroligt viktigt då man vistas i skärgården och att simskolan därför verkligen behövs. Båda påpekar också att det är bra att barnen får lära sig att simma i havet.
– Det är helt annat att simma i havet än i en uppvärmd bassäng. Det är bra för barnen att bli vana vid lite vind och vågor, säger Peltoniemi.
Både Peltoniemi och Lindberg-Jaakkola säger att det verkar som om simkunnigheten med åren faktiskt blivit bättre.
– Förr i tiden var det inte ovanligt att människor som bott hela sitt liv i skärgården inte kunde simma. Nu för tiden är ändå så gott som alla som bor eller vistas här simkunniga, säger Lindberg-Jaakkola.
Tove Peltoniemi och Lotta Lindberg-Jaakkola med lilla Kia i famnen står på stranden.

Tove Peltoniemi och Lotta-Lindberg-Jaakkola med Kia i famnen, berättar att simskolan i Iniö blivit en samlingsplats för både barn och föräldrar. Foto: Klara Fält


I år är det Ida-Maria Grandell som är simlärare och Linnéa Nyman som fungerar som lekledare i simskolan. Båda har jobbat i simskolan också tidigare somrar.
– Vi brukar jobba så att en del av barnen är på stranden och leker medan en annan grupp är i vattnet. Ju mindre gruppen i vattnet är, desto mer hinner jag individuellt lära barnen och hjälpa dem, säger Grandell.
Då simskolan på Iniö slutar kommer både Grandell och Nyman att åka vidare till Houtskär för att leda simskola där.
Linnéa Nyman och Ida-Maria Grandell ler mot kameran.

Linnéa Nyman och Ida-Maria Grandell jobbade redan förra sommaren tillsammans på simskolan i Iniö. Foto: Klara Fält


Alicia Friman, sex år, är en av dem som är med i simskolan i år. Hon bor i S:t Karins men hennes familj har stuga i Iniö.
– Jag kan redan simma, vi brukar simma på stugan med mamma, pappa och min syster Olivia.
Alicia berättar att de i simskolan brukar leka mycket också på stranden, men hon tycker att det roligaste ändå är att simma.
Alicia Friman sitter på sandstranden. Bakom henne leker de andra barnen.

Alicia Friman har redan lärt sig att simma. Foto: Klara Fält


Bröderna Artur och Elis Peltoniemi, 7 och 4 år, deltar också i simskolan.
– Jag tycker om att dyka och har en gång till och med spelat luffarschack under vattnet, berättar Artur glatt.
Både han och hans bror har tidigare deltagit i olika simskolor och är därmed redan vana vid vattnet.
Artur och Elis Peltomäki på stranden.

Artur och Elis Peltoniemi har varit på simskola tidigare. Foto: Klara Fält


Simskolans avslutning går av stapeln nästa fredag. Då kan vem som helst komma och avlägga havssimmarmärket.
– Före avslutningen kommer vi också att ha en livräddningsdag. Då går vi igenom första hjälpen och sjövett, och äldre barn får prova på att simma med kläderna på, berättar Tove Peltoniemi.

Simkunnighet
I Norden definierar man simkunnighet som att man, efter att ha fallit i vattnet så att huvudet hamnat under ytan, klarar av att ta sig upp till ytan och simma 200 meter, varav 50 meter simmas på rygg.
En undersökning som Simundervisnings- och Livräddningsförbundet i Finland utförde år 2017 visade att 76 procent av sjätteklassarna i Finland var simkunniga. Simkunnigheten varierade stort mellan olika kommuner.
I Finland drunknar kring 100–150 personer varje år vilket till invånartalet sett är betydligt fler än i de andra nordiska länderna. I över hälften av drunkningsfallen brukar alkohol vara inblandad.
Källa: Simundervisnings- och Livräddningsförbundet, www.suh.fi

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter