Förflytta dig till innehållet

Härifrån kan man ta roddbåten till stan – Korois lilla invånarskara njuter av landsbygd mitt i Åbo

Terhi Arell, ordförande för Elävän Kulttuurin Koroinen, och Eero Kuronen, som jobbar för föreningen tar emot vid Korois gård. Där har man sedan 2012 haft alla möjliga sorters projekt som på olika sätt rör ekologisk hållbarhet. Foto: Fredrik Häggman

Åbo har 87 stadsdelar. Under sommaren kommer ÅU att besöka några av dem. Först ut var Martinsbacken. Den här gången står Korois på tur.

Beger man sig åt rätt håll från Salutorget kan man hitta en liten landsbygdsidyll, bara två kilometer uppströms längs Aura å.
Korois är populärt som friluftsområde, men räknas också officiellt som en stadsdel i Åbo. Enligt stadens statistik bodde 15 personer i Korois år 2016.
Stadsdelen består i huvudsak av åstrand, skogsdungar och fält, med minneskorset efter det gamla biskopssätet på Korois udde som centrum. Ett stenkast därifrån finns områdets enda större byggnadsbestånd: Korois gård, en gammal bondgård med ladugård och tjänstebostäder. Ända fram till 1932 ägdes gården av kyrkan.

Centrum för ekologisk hållbarhet

I dag är det föreningen Elävän Kulttuurin Koroinen som hyr gården av Åbo stad, för en bred verksamhet som på olika sätt berör ekologisk hållbarhet.
På gården finns bland annat ett café, ett cykelloppis, keramikverkstad, biodling samt fiberväxt- och bönodlingar. Föreningen ordnar med jämna mellanrum workshops och evenemang med ekologi-, hantverk- och kulturteman.
– Det är också ett populärt ställe att hyra för fester, säger ordförande Terhi Arell.

Det första som möter en när man kommer till Korois är konstverken som gjorts av gamla parkträd. Foto: Fredrik Häggman

Här bor sex av stadsdelens invånare

Gården är samtidigt hemadress för sex av Korois invånare. Föreningen hyr sedan 2012 ut ett antal bostäder på gården. Pertti Mikkonen har bott på Korois gård i fem år, vilket gör honom till en av de hyresgäster som bott där längst.
Mikkonen är pensionär och en av de drivande krafterna bakom cykelverkstaden och loppiset som verkar i den gamla ladugården. Verkstaden drivs av en förening med namnet Maailmanparannusyhdistys Maailmanpyörä Koroinen ry, som har ett tiotal medlemmar.
– Ett smidigt och enkelt namn, säger Mikkonen med ett leende.
– Vi rustar upp donerade cyklar och säljer dem vidare. Gamla cyklar finns det hur många som helst av, så det finns mycket arbete att göra.

Pertti Mikkonen är en av 15 invånare i Korois. Foto: Fredrik Häggman

Boskap ända till 70-talet

Biskopen flyttade till biskopsgatan på 1300-talet. I över 600 år var ända Korois gård i kyrkans ägo, till en början som så kallat prebende vars inkomst användes för att betala biskopens lön.
Biskopar har också tidvis vistats och bott på gården ända in på 1600-talet.
På 1600-talet blev den ett så kallat landbohemman, vilket betyder att bönderna som bodde på hemmanet inte ägde sin mark.
Landbosystemet dog ut i Finland på 1800-talet, men på Korois levde systemet kvar ända till 1970-talet. Den sista landbondesläkten hette Laine och bodde på gården från 1800-talet till 2007.
Ulla Laine var den sista som bodde på gården och hennes pappa var den sista bonden, berättar Elävän Kulttuurin Koroinens grundare Outi Tuomela som har träffat Ulla Laine personligen.
– De hade livslång rätt att bo på gården och höll boskap ända till 70-talet.
Ulla Laine bodde ännu kvar på gården då Åbo yrkeshögskola började använda en av byggnaderna för sin utbildning i hållbar utveckling år 2000. Verksamheten utvidgades till att omfatta hela gården år 2008.
Det var också då som en del av byggnaderna började användas som bostäder, för studerande. Husen är byggda i slutet av 1800-talet efter att en brand förstört det tidigare byggnadsbeståndet.
– Många av byggnaderna var i väldigt dåligt skick vid den här tiden, så allt har renoverats, förklarar Tuomela.
När utbildningen för hållbar utveckling lades ner bildades Elävän Kulttuurin Koroinen. Man ville bygga vidare på den verksamhet som utbildningen lagt grunden för.

Terhi Arell och Eero Kuronen vid Pertti Mikkonens roddbåt. Det finns en stege för hugade badare, men det är inte så många som vågar sig på ett dopp, berättar Kuronen. Foto: Fredrik Häggman

Med roddbåten till stan

Pertti Mikkonen bor i huset bredvid huvudbyggnaden. Från huset är det bara ett tjugotal meter ner till den övervuxna åstranden, där hans roddbåt ligger förtöjd. Den brukar han ibland ro in till centrum med.
Vad är det bästa med att bo i Korois?
– Det är väldigt fridfullt här, landsbygd mitt i stan. Jag har inga planer på att flytta bort, säger Mikkonen som tidigare bott i S:t Karins.
– Visst är det en hel del liv och rörelse här på gården, men det är inget som stör mig.
LÄS OCKSÅ:
790-åriga Korois – Åbos äldsta stadsdel?
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter