Förflytta dig till innehållet

Jord- och skogsbruksministeriet: Finländarna måste bli mer toleranta mot vargen – ny förvaltningsplan väntas

Vargar i Norra Österbotten, Norra Savolax, Kajanaland och Norra Karelen förses med sändare under våren. Foto: Petri Timonen/ Luke


Finland måste uppdatera sin plan för hur den finska vargstammen ska förvaltas och hur vargrelaterade konflikter ska hanteras.

Det anser Jord- och skogsbruksministeriet som nu har sänt vidare för utlåtande ett första utkast av en ny förvaltningsplan för Finlands vargstam.
Planen fungerar som ett viktigt instrument då det handlar om att föra vargpolitik och att hantera vargrelaterade konflikter.
Med hjälp av den uppdaterade planen vill man bättre kunna stödja lokala invånare som bor i områden med vargrevir. Konkreta åtgärder som planutkastet innehåller är bland annat att man gett mer detaljerade anvisningar för vad man som privatperson ska göra om man upptäcker vargspår ute i naturen.
Definitionerna för vad som avses med att en varg orsakar oro, hot eller fara har också förtydligats. Därtill har man även förtydligat Finlands viltcentrals och polisens roller i vargpolitiken.

Djupare dialog och högre tolerans

Den nuvarande planen fastställdes år 2015 och ligger som grund för den uppdaterade planen.
I den uppdaterade planen understryks nu starkare behovet av att förbättra toleransen av vargar. Finländarna behöver få djupare och bredare information om vargstammen för att både kunna acceptera vargdjuren och samtidigt känna sig trygga.
Det behövs också djupare dialog mellan administrationen, forskningen och intressegrupperna. Ett bättre gränsöverskridande samarbete skulle vara till fördel för alla. Enligt utkastet ska samarbetet även nå utanför Finlands gränser. I utkastet finns exempelvis åtgärder för att framöver samarbeta med både Norge och Sverige då det handlar om vargpolitik.
Remisstiden för planuppdateringen fortsätter fram till den 30 augusti.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter