Förflytta dig till innehållet

“Min plats är på scenen” tänkte Johanna Ringbom och startade egen teater som nu fyller 20 år

En kvinna klädd i vitt står och gestikulerar på ett berg. I bakgrunden syns havet.
För Johanna Ringbom är friheten som kommer med att drive en egen teater nästan euforisk. Hon kan själv välja när och var hon repeterar och många av de monologer hon framfört på scenen har hon lärt sig på klipporna utanför det egna huset i Korpo.

Teater Josefina, den älskade enmansteatern från Korpo, är nu inne på sitt 20:e verksamhetsår.
– Det är unikt att driva en teater här med tystnaden, måsarna och havet som grannar, konstaterar Johanna Ringbom som grundat teatern.
Ringbom fungerar som Teater Josefinas skådespelare, regissör, marknadsförare, verksamhets ledare, kanslist, idékläckare, skribent, dramaturg och dräktdesigner.
– Jag är allt utom bokförare, för det är min man.

Teaterbranschen osynliggör kvinnor som fyllt 50

Ringbom är född och uppvuxen i Helsingfors och det var även där, på Svenska Teaterskolan i Helsingfors, som hon tog sin examen 1973.
Efter studierna arbetade Ringbom först flera år vid Svenska Teatern, och sedan tjänstgjorde hon två år vid Lilla Teatern innan hon flyttade till Åbo och fick anställning vid Åbo Svenska Teater (ÅST).
– I väldigt många år jobbade jag på institutioner, men sedan kom jag till det magiska 50 plus då kvinnor blir osynliga. Kvinnliga skådespelare i den åldern får inga roller, antingen ska man vara ung eller så gammal att man kan spela kärring, konstaterar hon.

Tungt att arbeta med projekt man inte känner för

Det var efter att Ringbom gjorde statistjobb i en av ÅST:s uppsättningar som hon fick nog och insåg att hon måste bryta sig loss.
– Då jag satt där i kulisserna slog det mig som en blixt att det här inte är min plats, utan att min plats är på scenen, och då tog jag två och ett halvt år tjänstledigt.
Lusten har alltid varit Ringboms drivkraft och hon upplever det som tungt att vara delaktig i projekt som hon inte upplever som angelägna.
– Som skådespelare har man bara sin egen kropp, sina tankar, sina känslor, sina erfarenheter och sin fantasi att tillgå. Jag har inget instrument, utan jag är mitt eget instrument, och därför tär det på om man gör något man inte kan stå bakom.

Ett par händer håller i ett häfte med handskriven text om Teater Josefina och fotografier från föreställningar.
Johanna Ringbom visar hur Teater Josefinas första reklamblad såg ut. I faktarutan kan man bland annat läsa att Ringbom helst äter ”egenhändigt fångad och gravad sik”. Foto: Patricia Torvalds.

Ovanligt att starta egen teater efter 50

Det var under tjänstledigheten från ÅST som Teater Josefina kom till.
– Det är inte helt vanligt att en 50-åring startar en enmansteater och driver den i 20 år så jag känner mig lite speciell, men också privilegierad.
Det är tydligt att Ringbom är stolt över sin teater, och det har hon all rätt att vara för såväl publiken som kritikerna har charmats av hennes verk.
– Det är roligt att det jag gjort fått ett bra mottagande både av publiken och av pressen, det motiverar en, förklarar hon.

Korpo var ett naturligt val

Efter tjänstledigheten återvände Ringbom till ÅST och fortsatte arbeta där tills hon sjukpensionerades till följd av svår Ménières sjukdom år 2004.
Trots sjukpensioneringen har Ringbom emellertid fortsatt samarbeta med ÅST.
Att Korpo kom att bli teaterns hemort strax efter starten berodde på några avgörande omständigheter, dels var den frihet som sjukpensionen förde med sig och Ringboms mans, Johan Simbergs, nya utbildning som båtbyggare bidragande faktorer.
– Jag var inte längre beroende av staden, Johan ville starta en egen verkstad och vi hade vårt sommarhus här så det enda naturliga var att flytta hit, berättar Ringbom som trivs ypperligt i lugnet och tystnaden i Korpo.

En statyett av Teater Josefinas logo som föreställer en tecknad kvinna klädd i ljusröd klänning och leopardfläckig rock. Kvinnan håller i en mikrofon och ett cocktailglas och ovanför hennes huvud står texten "Teater Josefina 20 år".
Det är Johanna Ringboms syster och granne Antonia Ringbom som ritat Teater Josefinas karismatiska logotyp. Foto: Patricia Torvalds.

Första produktionen var en monolog om klimakteriet

Teater Josefinas första produktion var en monolog, precis som många av teaterns senare pjäser även varit.
– Jag visste genast vad jag skulle göra för min första produktion och det var min klimakteriemonolog, ”Voj huh huh”. Jag skrev den för jag var trött på att ämnet var så tabubelagt. Dessutom var jag själv inne i klimakteriet.
Den första pjäsen blev en succé och i och med höstens premiär är teatern inne på sin 16:e produktion.
Utöver monologer har Teater Josefinas publik även fått ta del av ett stort antal musikproduktioner.
– För mig är musiken ett helt eget språk. Med musiken kan man uttrycka andra saker än man kan med det talade språket, filosoferar hon.

Vem är Josefina?

Teaterns namn har Ringbom fått från ett barndomssmeknamn och första gången Josefina gjorde entré var 1996 då Ringbom satte upp sin egen produktion ”Ikväll Josefina!” på Caféscenen, nuvarande Tiljan, på ÅST.
Sedan dess har Josefina även figurerat i några av pjäserna som Ringbom satt upp mad Teater Josefina.
Nästa gång får publiken träffa henne i teaterns nya föreställning, ”Josefina, 70+, ger inte upp sitt glitter!”, som har premiär under hösten.

En kvinna står och skrattar på ett berg. I bakgrunden ser man havet och barrträd.
Johanna Ringbom känner sig hemma på scenen och teatern är hennes sätt att ge utlopp för sin kreativitet. Foto: Patricia Torvalds.

Ringbom och Josefina åldras tillsammans

Ringbom ser karaktären Josefina som en del av sig själv som utvecklas tillsammans med henne.
– Hon är en person som säger lite vad spottet för i mun men hon har också tankar och funderingar kring saker.
Josefina har fortfarande kvar sin starka personlighet men med åldern har även hon fått varva ner.
– Den nya produktionen handlar om hur det känns att börja bli gammal, och nu kanske Josefina också pratar lite långsammare och tänker efter mer, förklarar Ringbom.

Håller på så länge hon orkar

Men trots att Ringbom märker att hon inte är helt ung längre och att hennes sjukdom kräver att hon tar det lugnt så har hon inga planer på att sluta med teatern.
– Så länge jag har lust och ork kan jag hålla på. Jag tar en produktion i taget och det är ingen som kräver något av mig för jag är fri.

Johanna Ringbom
Ålder: Fyller 71 i juli.
Gör: Driver enmansteatern Teater Josefina, en ideel förening baserad i Korpo.
Aktuell med: Teater Josefina fyller 20 år.
Bor i: Korpo.
Uppvuxen i: Helsingfors.
Familj: Man, vuxna barn och barnbarn.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter