Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Terrorattacken i Bombay på film – visar både grymhet och solidarisk humanism

Lugnet före eldstormen, terroristernas urskillningslösa skjutande. Dev Patel, Nazanin Bonladi, Armie Hammer.


Hotel Mumbai
Australien/USA/Indien
***
Regi: Anthony Maras
Manus: John Collee, Anthony Maras
I rollerna: Dev Patel, Nazanin Bonladi, Armie Hammer, Jason Isaacs
2:03 F16

Filmen ”Hotel Mumbai” är ett fiktivt återskapande av verkliga händelser. I november 2008 attackerades flera ställen i Bombay av terrorister.
Filmen berättar vad som hände på femstjärniga hotellet Taj Mahal Palace. I överfallen dog över 170 människor, mer än 300 skadades och av offren var 26 utlänningar, terroristernas egentliga målgrupp. Nio av de tio terroristerna dödades.
I Indiens ekonomiska huvudstad, miljonstaden Bombay, saknade polisen helt resurser, och mod, för att kunna ingripa. Personalstyrkorna från Delhi lät vänta på sig i nära ett dygn. Under det dygnet får vi följa med gästerna, rika, kända eller inflytelserika, deras ångest och hopp om att hitta skydd eller ta sig ut via personalingången.
Filmen har ingen egentlig huvudkaraktär; i fokus ställs en servitör (Dev Pavel, ”Slumdog Millionare”), en fattig arbetare med barn och gravid fru. Av gästerna får vi närmast följa en indisk arvtagerska (Nazanin Bonladi), hennes amerikanske man (Armie Hammer, ”Call me by your name”) och deras baby.
Personalen är heroisk, kunden är kung, och hovmästare, kock och kypare och många andra är beredda att offra sina liv i desperata försök att rädda de celebra gästerna från automatvapnens kulor, från granater och bomber. Flera överlevde.
Filmen är regisserad och delvis skriven av en debutant från Australien, Anthony Maras. Berättelsen börjar med landstigning, skjutningar på järnvägsstationen och på en av turister välbesökt kafeteria. Sedan presenteras lyxhotellet och dess kypare och hovmästaren, och lika bristfälligt några av gästerna.
Sedan tidigare vet vi att terroristerna är barnsliga unga män – pojkar. Visserligen får regissören in ett par scener som får en av pojkarna att framstå som mänsklig, men hjärntvättad.
Händelserna är våldsamma, men regissören låter det mesta hemska ske utanför bildramen. Verkningsfullt, men Anthony Maras är inte en lika effektiv berättare som Paul Greengrass (”United 93”) och filmen går inte lika nära inpå som den norska ”Utöya”.
Eposet fick mig att komma ihåg sjuttiotalets katastroffilmer och jag ser ”Hotel Mumbai” som en tekniskt snyggare ”Skyskrapan brinner”. Berättad i en dokumentär och manipulativ stil och i realtid med dåtida tevebilder kontrapunktiskt inklippta.
En serie små dramatiska scener radas upp men föga och få engagerar tillräckligt. Vad berättas? Anthony Maras visar terrorns urskillningslösa dödande och en obeskrivlig grymhet som ackumulerats av tro och hat. Och å andra sidan personalens solidariska humanism.

Arkiv

Elvis & Onerva.
Mimosa Willamo och Johannes Brotherus.

Övriga premiärer

Elvis & Onerva
Finland 2019
***
Regi: Mikael Syrjälä
Manus: Mikael Syrjälä
I rollerna: Mimosa Willamo, Johannes Brotherus, Minna Haapkylä, Tommi Korpela, Carl-Kristian Rundman
1:05 F12

Elvis & Onerva är en liten men viktig film om att vara 16 år och bli förälskad, att vara osäker och rädd, att göra fel val (existentialistiskt). Om att säga fel saker vid fel tillfällen. Filmen är Mikael Syrjäläs debut. Syrjälä är begåvad och han tror på bilden, hans bildberättande är originellt.
Replikerna är sparsamma och filmen handlar även om oförmågan att prata/kommunicera. Och där står föräldrar, lärare och andra vuxna mest i sin skam. Filmens ungdomar är sig själva och trovärdiga när de illustrerar vad deras karaktärer tror vara viktigt, riktigt eller lögn. Filmen lämpar sig absolut som skolfilm på högstadiet, mindre på kommersiella biografen?

Long Shot
USA 2019
**
Regi: Jonathan Levine
I rollerna: Charlize Theron, Seth Rogen, Alexander Skarsgård med flera
2:05 F12

Charlize Theron spelar oengagerat Amerikas utrikesminister, senare president, Seth Rogen låtsas vara journalist, senare förste man. I en romantisk komedi som kunde ha varit smart i sin ironiska kritik av dagens president, kapital och politik. Men paret betonar hellre billiga sexskämt och kakkahumor. Och jag som beundrat Charlize Theron, hennes skådespelarkonst och val av roller samt hennes många ansikten.

X-Men: Dark Phoenix
USA 2019
HIIII
Regi: Simon Kinberg
I rollerna: Jennifer Lawrence, Sophie Turner, James McAvoy, Nicholas Hoult, Jessica Chastain, Michael Fassbender
1:54 F12

Nya mutanter med nya krafter som blir livsfarliga i utomjordingars själar. Gamla mutanter går i pension i Paris. Meningslöst slaktande i digital action.

Missing link/Mysteriet om herr Länk/Huippujengi Himalajalla
Kanada/USA 2019
Regi: Cris Butler
Svenska röster: David Hellenius, Pernilla Wahlgren, Ola Forssmed, Lill Lindfors
Animation
1:34 F7

I ”Mysterier om herr Länk” åker herr Länk och Lionel Frost, specialist på mytologiska varelser, och Adelina Fortnight, jorden runt i spännande jakt på den förlorade familjen, och varelsen på Himalaya. Kvalitetsanimation för hela familjen från bolaget Laika.

Booksmart
USA 2019
***
Regi: Olivia Wilde
I rollerna: Skyler Gisondo, Kaitlyn Dever, Lisa Kudrow
1:43 F12

Komedin ”Booksmart” är gjord av och med kvinnor, i debutregi av Olivia Wilde. Intelligent skrivet och fint spelat av de unga damerna – alla skrattar mer eller mindre igenkännande. Gränsöverskridande humor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter