Förflytta dig till innehållet

Många lediga platser på Frittis i Åbo — bara nästa vecka är fullbokad

Barn sitter runt ett bord med pärlor.

Barn sitter runt ett bord med pärlor.

Josephine Nordman, Adele Linko, Elin Sundell, Alexander Ek och Elli Tuomela pysslar med Hama pärlor. De trivs på Frittis. Foto: Monica Forssell


Det är en skön stämning i Folkhälsans fritidshem på Vårdbergsgatan i Åbo. Utomhus stiger kvicksilvret men inomhus är det svalt och barnen är sysselsatta med att leka, spela schack och pyssla.
Josephine Nordman, Adele Linko, Elin Sundell, Alexander Ek och Elli Tuomela sitter kring ett stort bord och fäster små plastpärlor på underlag som ska strykas. Fina små hjärtan och delfiner växer fram.
Snart ska hela gruppen på 34 barn traska i väg till Äventyrsparken och en del ska ta sig ett dopp i utomhusbassängen i Kuppis, andra kanske väljer att prova på trampbilarna, hoppa i hoppslottet eller delta i Äventyrsparkens pysselverkstad.
– Roligast är att man ju får göra allting helt fritt, konstaterar Alexander, 8 år, och fortsätter:
– Det heter ju Fritidshem så man borde ju nog få göra allt!
Alexander har gått ut första klassen i skolan och vet att principen ”fritt göra vad man vill” inte gäller överallt.
Flickorna gillar att simma och ser fram emot att få hoppa i om en liten stund.

Avgiften höjdes från 95 euro till 120 euro

I fjol fanns det barn som fick köa för en plats på Frittis, men i år är det glesare i leden.
– Jag tror det beror på att utbudet av sommarläger för barn är så stort i år, säger Camilla Hackman, föreståndare för Folkhälsans Fritidshem.
En hastig koll på Åbo stads webbplats Kesäkiva (på svenska heter sidan Sommarskoj men innehåller bara en del av den finska sidans information) visar att det finns tiotals olika evenemang och läger för barn i åldern 5-15 i Åbo.

Ett trähus med gungar och rutschbana i förgrunden.

Folkhälsans fritidshem ”Frittis” finns på Vårdbergsgatan i Åbo.


Monia Åkerberg, som är servicesekreterare vid Folkhälsan Välfärd Ab och koordinerar verksamheten i Åboland, tror att den mervärdesskatt på 24 procent som Folkhälsan varit tvungen att slå på Frittisavgiften också kan ha inverkat.
I fjol betalade föräldrarna 95 euro för en vecka på Frittis. I år är avgiften 120 euro.
Orsaken till mervärdesskatten är att fritidsverksamheten inte anses falla inom ramen för social- och hälsovård.
– Det är klart att det blir ganska dyrt om man har flera barn och behöver vård för barnen under flera veckor, säger Hackman.
Folkhälsan ger inte någon syskonrabatt och man betalar för en vecka i taget.

Fler barn är välkomna med

Tidigare år har åtminstone de två första veckorna i juni brukat vara fulla, men i år är det bara nästa vecka som är full. Under midsommarveckan är cirka 30 barn anmälda till Folkhälsans fritidshem och i augusti är antalet barn cirka 20 per vecka. Maxantalet är 50.
– Fler barn är välkomna med, säger Hackman som medger att det ur den sjuhövdade personalens synvinkel förstås är lättare att hantera en grupp på 30 barn än en grupp på 50 barn.
– Men ur barnens synvinkel är det roligt med en stor grupp, då hittar alla helt säkert en kompis.

Leende kvinna i en dörröppning med skylten Folkhälsans fritidshem.

Roligt med många barn i olika åldrar och från olika skolor, tycker föreståndare Camilla Hackman.


Folkhälsans fritidshem fungerar som en slags sommardagvård för skolbarn i årskurs 1–4. Också barn som börjar i årskurs 5 på hösten kan få plats. Likaså barn som ska börja i årskurs 1. Frittis har öppet i juni fram till midsommar och de två första veckorna i augusti.
Barnen kommer från Braheskolan, Cygnaeus, Sirkkala och S:t Karins svenska skola. Och det är bara roligt att gruppen består av barn i olika åldrar och från olika håll, säger Hackman.
– Många barn minns varandra från tidigare somrar och fortsätter leka där de slutade för ett år sedan!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter