Timresursen minskar i Kimitoöns svenska skolor – minskat elevantal är en orsak


Timresursen minskar i Kimitoöns svenska skolor och påverkar bland annat gruppernas storlekar. På bilden: Kimitonejdens skola i Kimito. ÅU-foto.
Den totala timresursen för de svenskspråkiga skolorna i Kimitoöns kommun minskar med 36 veckotimmar till nästa läsår. Det minskande elevantalet är en förklaring till nedskärningarna, men inte den enda orsaken.
– Kommunen har en trängd ekonomi för tillfället och det påverkar också utbildningsområdet, förklarar bildningschef Mats Johansson.
Minskat timantal innebär större elevgrupper
Nedskärningarna i timresursen beror på nuvarande års budget.
Om man skulle fortsätta med samma timresurs som under våren 2019 skulle den pågående budgetens lönekostnader överskridas.
Elevantalet i de svenska skolorna i kommunen minskar dessutom från 450 läsåret 2018–2019, till 438 2019–2020.
Mats Johansson menar att minskningen av antalet veckotimmar i praktiken främst innebär att skolornas gruppindelningar blir färre och grupperna därmed aningen större.
– Men om man jämför med elevgrupper i städer så blir det ändå inte fråga om några väldigt stora grupper här, säger han.
Hoppas att timantalet inte minskar ytterligare efter detta
I Kimitonejdens skola minskar timantalet med sex. Det säger rektor Britt-Mari Norrbacka.
Enligt henne betyder det att det några grupper får dras ihop och det har man gjort också något tidigare år.
– Det finns inte så mycket annat man kan göra än att möblera om i grupperna, säger hon.
I vissa ämnen samarbetar man också med Kemiönsaaren keskuskoulu som ligger alldeles intill.
Enligt Norrbacka är den rådande situationen fortfarande hanterlig, men om timresursen sjunker ytterligare så blir det svårt.
Hon är osäker på hur det skulle få ihop klasserna i en sådan situation och påpekar att klassrummen inte är så stora heller.
– Gruppstorlekar på över 20 elever är inte heller pedagogiskt försvarbara och med tanke på trygg och trivsam inlärningsmiljö är det inte något vi önskar våra elever, säger hon.
Elevantalet i Kimitonejdens skola hålls fortsättningsvis kring nuvarande 90 elever de kommande läsåren.

I Dalsbruks skola minskar elevantalet mest och därmed också antalet veckotimmar. På bilden syns skolhuset för årskurs 1–6, men nedskärningarna sker färmst i årskurs 7–9. ÅU-foto.
Minskad timresurs en följd av minskat elevantal
I Dalsbruks skola årskurs 7–9 minskar antalet veckotimmar med 25 vilket är den största minskningen på Kimitoön.
Skolans rektor Siw Westerback menar att det inte har kommit som någon överraskning eftersom elevantalet också minskat mest hos dem.
– Det är en naturlig följd, men det har ändå gett huvudbry, säger hon.
Antalet elever i skolan minskar med nästan 20 till kommande läsår, vilket enligt Westerback betyder ungefär en hel klass.
I praktiken innebär nedskärningen av undervisningstimmar att lärarna får färre lektioner att undervisa i Dalsbruks skola, men många av dem har också en undervisningsskyldighet som måste tillgodoses.
– De har en viss mängd timmar som de måste undervisa, och när timmarna inte kan erbjudas i Dalsbruk måste de hittas i någon av de andra skolorna, förklarar Westerback.
Ingen katastrof ännu
Enligt Siw Westerback är nuläget ingen katastrof och samarbetsandan mellan skolorna på Kimitoön är god.
– Men om timresursen minskar mer efter det här blir jag nog orolig för de elever med särskilda behov, för de måste beaktas, säger hon.
Varför minskar elevantalet mest just i Dragsfjärdsområdet?
– Det är en bra fråga. Det har inte skett någon större utflyttning, men inflyttningen har visserligen inte heller varit stor. På sikt hoppas vi nog på flera barn.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.