Förflytta dig till innehållet

Utsläpp i Pargas kan bli polissak – tröskeln att anmäla har blivit lägre, säger övervakande myndighet

Sollidens badstrand

Kim Lund

Sollidens badplats är stängd på grund av norovirus. NTM-centralen kräver nu en förklaring på varför 3 500 kubikmeter avloppsvatten rann ut i sundet för två veckor sedan.


Pargas stad har fått till uppgift att förklara vad som gick snett då 3 500 kubikmeter orenat avloppsvatten rann ut i sundet för knappt två veckor sedan.
Utredningen ska skickas till Närings-,trafik-, och miljöcentralen som är övervakande myndighet och den som har beviljat miljötillståndet.
På basis av utredningen tar NTM-centralen ställning till om det finns skäl att överlämna ärendet till Polisen för förundersökning av ett misstänkt miljöbrott.

Låg tröskel för att polisanmäla

I Vasa skedde ett stort utsläpp i fjol. Då läckte 20 000 kubikmeter avloppsvatten ut i Metviken. Den lokala NTM-centralen valde då att inte polisanmäla de ansvariga.
Men fallen går inte att jämföra och det är omöjligt att säga hur Pargasutredningen slutar, säger miljöenhetens chef i Åbo, Lassi Liippo.
– En polisanmälan beror inte på utsläppets storlek, utan bedömningen görs från fall till fall. Det beror bland annat på om utsläppet har förorsakats av oaktsamhet eller till och med avsiktligt.
– I allmänhet har tröskeln för att polisanmäla liknande fall blivit lägre de senaste åren.

Brister i alarmsystemet

I den utredning som NTM-centralen har beställt vill man ha svar på flera frågor, säger överinspektör Saila Porthen.
– Vi vill veta hur det var möjligt att så mycket avloppsvatten rann ut innan någon märkte det och vi vill också veta vad staden tänker göra för att det inte ska hända igen.
NTM-centralen förutsätter också att Pargas uppdaterar sin riskhanteringsplan. I den ska det också ingå hur man informerar allmänheten och eventuella riskområden som till exempel badstränder i närheten.
Porthin säger att det enligt miljötillståndet borde ha funnits ett alarmsystem som skulle ha signalerat att det uppstått en läcka.
– Vår uppfattning var att ett sådant var installerat, men av någon anledning har det inte fungerat.

”Det ska inte hända igen”

Vid vattentjänstverket i Pargas säger driftschef Mika Laaksonen att det finns ett alarmsystem i pumpstationen, men att det inte var påkopplat eftersom kapaciteten i alarmstyrningsenheten inte räckte till.
En annan orsak till att felet inte upptäcktes i tid var den mänskliga faktorn.
– Ingen märkte att den vattenmängd som kom in i reningsverket var mindre än normalt. Om någon hade märkt det kunde hen ha reagerat
– Nu ska ett nytt uttag installeras, och vi gör det också i ett par andra stationer. Något liknande ska inte hända igen.
Det var på grund av en stockning i ett rör vid pumpstationen vid sundet som avloppsvattnet rann ut.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Utsläpp i Pargas kan bli polissak – tröskeln att anmäla har blivit lägre, säger övervakande myndighet

  1. Kenneth Nordström skrev

    Ligg mera och sov på arbetstid så rinner ännu mera ut. Ni borde få sparken allihopa. Att ingen märkte det beror helt enkelt på lathet. Ändå ni är bra på, är att gå i tid på kaffe och matpaus och sluta en timme tidigare på fredagar. Om ni sku koncentrera er på erat arbete, så sku sånt här aldrig ha hänt. Inför för skolornas sommarlov och turistsäsong. Hoppas ni får ta ert straff. Ni kan alla hoppa i sjön så får ni smaka på vad ni ställt till med. Och otroligt vad lite information ni kommit ut med, att ni täcks. Hoppas på svar från Mika Laaksonen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter