Förflytta dig till innehållet

Social rättvisa, klimatet och svenskan centrala faktorer i regeringsprogrammet

Riksdagshuset i Helsingfors.
Riksdagshuset i Helsingfors.

Riksdagen valdes i april, nu är regeringen utsedd liksom regeringsprogrammet. Foto: Anja Kuusisto


På måndagen presenterade Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP sitt gemensamma regeringsprogram. Programmet och regeringen förväntas godkännas av partierna och riksdagen den här veckan.
– Det här regeringspaketet kommer att minska på inkomstklyftorna i samhället, säger regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) när kvintetten presenterar regeringsprogrammet i centrumbiblioteket i Helsingfors.
I programmet utlovas investeringar bland annat i utbildning och miljö, men inga stora sparåtgärder. Centralt för att få ekonomin att gå ihop är att partierna är överens om att lyfta sysselsättningsgraden till 75 procent av den arbetsföra befolkningen.
– Vi måste skapa kring 60 000 nya jobb och vi har alla förbundit oss till det, säger Rinne.

Antti Rinne (SDP) säger att regeringspaketet kommer att minska på inkomstklyftorna i samhället. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Svenska satsningar

SFP:s Anna-Maja Henriksson säger att regeringsprogrammet innehåller många viktiga saker för SFP.
– Nationalspråkstrategin uppdaterats, Svenska teatern blir nationalscen, studentsvenskan och -finskan återinförs som obligatoriska. Jag vill påpeka hur viktigt det är för alla svenskspråkiga att lära sig en god finska.
Henriksson bekräftar också att Vasa centralsjukhus får en omfattande jour.
– Folktinget får betydande tilläggsresurser och svenskas särbehov utreds från småbarnspedagogik till andra stadiet. Det finns många goda skäl till varför SFP kommer att delta i Antti Rinnes regering, fortsätter Henriksson.
Henriksson säger att hon inte på rak arm hittar något hon är missnöjd med ur svenskans synvinkel.
Frågan om att sälja statens egendom för att finansiera framtidssatsningar var en av de största tvistefrågorna under regeringsförhandlingarna. Enligt Henriksson är det är klokt att omvandla statens egendom till annan typ av statlig egendom, om det gagnar landet och befolkningen.
– Det handlar om stora infrastrukturprojekt, järnvägar som ska byggas, satsningar på vägnätet och satsningar i kunnandet. Det här kommer att ge möjligheter för Finland att klara sig i framtiden, få flera mänskor i arbetslivet och hålla en stor del av landet levande.

”Världens mest ambitiösa klimatprogram”

De grönas ordförande Pekka Haavisto säger att det här regeringsprogrammet eventuellt är världens mest ambitiösa ur klimat- och miljöperspektiv. Han glädjer sig också över satsningen på utbildningen.
– Den symboliskt mest viktiga utbildningsfrågan för oss är att den subjektiva dagvårdsrätten återinförs och att andra stadiets utbildning blir gratis.
Haavisto är också nöjd över att regeringsprogrammet innehåller en hel del skrivningar om mänskliga rättigheter och jämlikhet. Miljöorganisationen Greenpeace har redan hunnit kritiserat regeringsprogrammet.
– Det är deras roll. Det är inte så att hundra procent i en koalition med fem olika partier kan få till stånd ett fullständigt grönt program, säger Haavisto.

Juha Sipilä, centerpolitiker

Ingen ministerpost. Juha Sipilä, Centern, säger att han är nöjd med programmet som enligt honom motsvarar partiets målsättningar. 

Sipilä blir inte minister

Den avgående statsministern, Centerns ordförande Juha Sipilä säger att det var svårt för partiet att gå med i förhandlingarna efter den stora valförlusten. Han säger ändå att han är väldigt nöjd med programmet som motsvarar Centerns målsättningar.
– I början var det ändå problem att anpassa allas önskemål till de ekonomiska ramarna, säger Sipilä.
Förutom flera tunga ministerposter går också uppgiften som vetenskaps- och kulturministern till Centern. Sipiläs egen regering fick mycket kritik för nedskärningar i forskning och utbildning.

Är posten som vetenskapsminister ett sätt att förnya Centerns image?

– Jag är riktigt nöjd med den posten. Vi förhandlade fram ett paket där alla fick igenom sina prioriteringar.

Själv säger Sipilä att han stiger åt sidan på grund av valförlusten och han blir inte minister.

Li Andersson, Vänsterförbundet, konstaterar att Finland efter tio år av nedskärningar kan investera i framtiden. Foto: Ari Sundberg/SPT

Slut på nedskärningar

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson säger att hon är nöjd med regeringsprogrammet som tar itu med grundläggande frågor på ett sätt som är socialt hållbart, rättvist och ekologiskt hållbart.
– Efter nästan tio år av nedskärningar har vi möjlighet att investera i framtiden.
Att godkänna försäljningen av statens egendom var enligt Andersson den allra svåraste frågan för partiet.
– Hur pengarna används och tanken om att man ska använda pengarna på att göra sådana framtidsinvesteringar som vi behöver både i frågan utbildningen och om den ekologiska omställningen vägde tungt. Plusen är betydligt fler än minusen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter