Ålandsbanken satsar på innovativt konsumentbeteende – mäter ditt koldioxidavtryck


Stolt vd. Peter Wiklöf har lotsat Ålandsbanken sedan 2008. Foto: Jan-Ole Edberg
100-årsjubilerande Ålandsbanken växer, både på koncernnivå och lokalt.
Samtidigt är banken en innovativ föregångare när det gäller att uppmuntra till hållbart konsumentbeteende.
Det nyaste bankkortet som man lanserat är tillverkat av majs i stället för av plast och mäter kundens dagliga koldioxidavtryck utgående från inköpen i affärerna.
Banken har också en app som registrerar kundens alla inköp och räknar ut vad de motsvarar i utsläpp.
– Det är frivilligt. Men poängen är att skapa medvetenhet hos kunderna om hur man kan påverka miljön. Den som vill kan klimatkompensera genom att till exempel fondspara i en miljövänlig fond, eller så kan man ändra sitt beteende, säger vd Peter Wiklöf.
Har lett banken i över tio år
Wiklöf har lotsat banken sedan 2008 då han utsågs till vd och ordförande i ledningsgruppen.
Hans farbror Anders Wiklöf är bankens största ägare.
Peter Wiklöf som är jurist från Stockholms universitet hann jobba en kort tid som kommissarie för brottmålsavdelningen vid Ålands polisdistrikt innan han bytte till finansbranschen.
Sedan 1992 har han jobbat med olika uppdrag i Ålandsbanken, bland annat som vd i dotterbolaget Crosskey 2004–2008 som säljer it-lösningar till andra banker.
Östersjökontot har bidragit med 2,3 miljoner euro till projekt som gynnar miljön kring Östersjön
Ålandsbanken har fokuserat på miljöfrågor i över 20 års tid. Banken lanserade miljökontot 1997, ett konto där en del av ränteavkastningen doneras till projekt som skyddar och förbättrar miljön kring Östersjön.
Kontot som senare döpts till Östersjökontot har genom åren bidragit med 2,3 miljoner euro till projekt som gynnar miljön kring Östersjön.
De senaste åren har Ålandsbanken fått flera internationella miljöpris. Banken har också fått erkännande av FN för sina miljösatsningar.
Banken har utvecklat mobila banktjänster kopplade till hållbar utveckling och klimatpåverkan, tjänster som man också vill sälja till övriga banker.
Här samarbetar Ålandsbanken med svenska fintechföretag, it-bolag som är specialiserade på it-teknologi inom finansvärlden.
– Jag är stolt över hur banken har vuxit och utvecklats under åren, säger Wiklöf, som själv varit inbjuden att tala i FN om bankernas miljöansvar.
– Hade bankens grundare vetat vad det blivit av banken i dag hade de inte trott sina ögon, säger Wiklöf.
Grundades av sjökaptener och bönder
Banken grundades 1919 av tolv ålänningar – fem sjökaptener, en skeppare och sex bönder, alla bosatta i Finström.
Den startade som Ålands Aktiebank och var en bank för alla ålänningar fram till början av 1990-talet då man expanderade till fastlandet.
Med etableringen på fastlandet startade en era av tillväxt.
Sedan slutet av 1990-talet då banken etablerat sig på allvar på fastlandet för att tio år senare expandera till Sverige har bankens balansomslutning femfaldigats, från 1,1 miljarder euro 1998 till 5,6 miljarder i fjol.
De senaste åren har Ålandsbankens resultat stadigt förbättrats. I fjol steg rörelseresultatet till 29 miljoner euro, det bästa någonsin i bankens historia.
Bankkontoret i Åbo hör till de kontor på fastlandet som växer. Tre nyanställda har rekryterats till kontoret på senare tid, kontoret har också fått nya kunder.

Ålandsbankens kontor i Åbo.
Åbokontoret har i dag tolv anställda.
– Den ekonomiska tillväxten i regionen märks också hos oss. Då regionens ekonomi växer också bankverksamheten, säger Wiklöf.
Kontoret i Åbo öppnades 1992 i det gamla Bassihuset invid Salutorget i hörnet av Eriksgatan och Köpmansgatan. Det var ett av de första bankkontoren som banken öppnade på fastlandet.
I dag finns kontoret på Eriksgatan 17 i Hanskvarterets andra våning.
Utöver Åbo och Helsingfors öppnade banken sedan kontor i Pargas, Tammerfors och Vasa.
Bankkontoret i Pargas har fyra anställda och är det enda bankkontoret i Pargas som är öppet fem dagar i veckan.
– Visst satsar vi också på digitaliseringen liksom våra konkurrenter. Men skillnaden är att vi vill behålla den personliga servicen, säger Wiklöf.
Banken har 100-årsjubileet till ära gett ut boken ”Sanningen om Ålandsbanken, 100 berättelser genom 100 år.”
Ålandsbanken
Grundades 1919.
Börsnoterades 1942.
Expanderade till fastlandet i början på 1990-talet, kontoret i Åbo öppnades 1992.
Huvudkontoret finns i Mariehamn. Utöver bankens tre kontor på Åland har banken kontor i Helsingfors, Åbo, Pargas, Tammerfors och Vasa samt i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Till koncernen hör tre dotterbolag, Ålandsbanken Fondbolag, Compass Card och it-bolaget Crosskey.
Sysselsätter 720 anställda.
Utlåning: 4 miljarder euro.
Inlåning: 3,3 miljarder euro.
Balansomslutning: 5,6 miljarder euro.
Rörelseresultat: 29 miljoner euro (2018).
Banken har 9800 aktieägare.
De största är ägarna är Anders Wiklöf (20 % av aktieinnehavet), Alandia Försäkring (6,5 %), Ingvar Kamprads stiftelse (6,0 %), Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag (5,8 %), Fennogens Investments (4,0 %), Pensionsförsäkringsaktiebolaget Veritas (2,5 %), Skandinaviska Enskilda Banken (1,6 %), Nordea Bank (1,5 %).
Källa: Ålandsbanken
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.