Yngre krafter tar över vården av Dragsfjärden — Kepa Tromp flyttar till Riihimäki


Kepa Tromp tackar för sig. Jonas Bergström och Stella Törnroth är ivriga att fortsätta på det arbete Tromp startat. Foto: Emma Strömberg
Kepa Tromp, grundaren till föreningen Daphnia, tackar nu för sig och pensionerar sig från förtroendeuppdragen. Hon har varit väldigt engagerad för Dragsfjärdens välmående i över 10 år och konstaterar att man nu kan se en förändring till det bättre.
Siktdjupet har blivit bättre med åren och algblomningen har minskat.
– Men en sjö är ett komplext ekosystem och det handlar om två steg framåt och ett steg bakåt, konstaterar Tromp.
Tromp minns starten år 2006 då föreningen började med småskaligt fiske av mört och andra så kallade skräpfiskar för att göra Dragsfjärden renare.
År 2010 började föreningens medlemmar plantera gösyngel i sjön för att dessa rovfiskar skulle äta karpfiskar som bidrar till övergödningen av sjön. Tromp berättar att de sammanlagt har planterat ut 33 000 gösyngel i sjön. Tio procent överlever till vuxen ålder.
Flyttar till Riihimäki
Nu är det dags för Tromp att dra sig tillbaka och inleda en ny fas i sitt liv. Hon flyttar till Riihimäki där hennes dotter bor.
Hon flyttade till Kimitoön är 1992 och konstaterar att det nu är dags att bege sig bort från ön.
– Det känns väldigt bra att lämna föreningen när det finns nya duktiga krafter som tar över, säger Tromp och syftar på Kimitoöborna Stella Törnroth och Jonas Bergström som är nya aktiva medlemmar i Daphnia.
Törnroth och Bergström lockades också av att Daphnia är en förening där man inte bara snackat.
– Det känns bra att vara med i en verksamhet där man kan göra konkreta saker för att förbättra miljön, säger Törnroth.
Miljön och miljövård ligger Bergström och Törnroth nära om hjärtat. De ville också engagera sig i Daphnias verksamhet med tanke på det arbete de gör inom närmatsprojektet KulTa.
– Vi är intresserade av potentialen i skräpfisken.
Bergström och Törnroth berättar att fiskaren Janne Rautio (läs ÅU:s intervju med honom här) kommer att tillreda skräpfisk på evenemanget Smaka på skärgården i Hitis den 24 juli.
Törnroth och Bergström tar över Tromps mjärde med vilken hon har dragit upp mört ur Dragsfjärden och kommer att fortsätta på hennes värv.
Unga måste engagera sig i föreningarna
Stella Törnroth lyfter fram att när befolkningen på Kimitoön blir äldre så blir också medlemmarna i olika föreningar äldre. Hon tycker att yngre generationer har ett ansvar att gå med och engagera sig – annars kan inte verksamheten fortsätta.
Under åren har det kontinuerligt gjorts olika undersökningar och prover i Dragsfjärden. Den här veckan kartlägger Nick Wennström, med rötter i Dragsfjärd, fiskbeståndet i sjön.
Daphnes ordförande sedan några år tillbaka, Tryggve Röblom, är ivrig över undersökningen.
– Det har aldrig tidigare gjorts en undersökning om hur många fiskar av olika arter det finns i sjön.

Ahmad Almohamad, Israa Shenshari, Marit Tartes och Oliver Salokannel tittar på klodyveln som Pasi Salmi visar upp i ett glas. Foto: Emma Strömberg
En av Tromps hjärtefrågor har varit miljöfostran och längs med åren har föreningen ordnat många utbildningsdagar för skolbarn då de fått lära sig om Dragsfjärden och utföra egna undersökningar.
– Barnen är framtiden och det är viktigt att de lär sig att bry sig och ta hand om sin närmiljö, säger Tromp.
Samtidigt som vi träffas i Labbnäs har Dalsbruks finska skola en miljödag där som ekologen Pasi Salmi drar tillsammans med Tryggve Röblom.
Tromps sista bidrag till föreningens verksamhet är en konsert till förmån för barns miljöfostran. Konserten ordnas i Dragsfjärds kyrka den 26 maj klockan 17.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.