Sprickor i leran under Salutorget oroar geolog – leran kan mista sin stabilitet


Byggandet av den underjordiska torgparkeringen har kommit igång igen. ÅU-foto
Efter en paus på drygt en vecka har bygget av parkeringshallen under Salutorget kommit igång.
Grävarbetet har lett till att marken sjunkit och förskjutits med upp till 20 centimeter på vissa ställen runt gropen.
Enligt Åbo stads byggnadsinspektion ska bygget ändå inte ha någon inverkan på omgivningen.
Men det finns fortfarande osäkerhetsmoment som kan ställa till med problem.
Akademilektorn och geologen Peter Österholm vid Åbo Akademi har med intresse följt med hur bygget framskrider. Redan då ÅU intervjuade honom i mars beskrev han leran som lömsk.

Peter Österholm ser fortsatta risker med byggandet av torgparkeringen. Foto: Kim Lund
Han känner inte i detalj till vilka undersökningar som har gjorts i anslutning till bygget men det som han har sett väcker vissa frågor.
Leran består till omkring två tredjedelar av vatten som funnits där i tusentals år. När man nu har grävt i den har vattnet börjat röra på sig och runnit ut. När lersedimentets porer töms på vatten, krymper leran och det uppstår sprickor vilket är typiskt för den här sortens lera, förklarar Österholm.
– Leran får helt andra egenskaper än tidigare och förändringen är bestående. Från att ha varit nästan ogenomtränglig leds vattnet nu genom sprickorna i leran lika bra som genom grus, och leran kan mista sin stabilitet då vattenbalansen ändras.
– Därför är det nu viktigt att hålla koll på vattnet så att sprickbildningen inte fortsätter längre in i lerlagret, säger Österholm.

Till höger om den gröna presenningen syns sprickor som har uppstått då leran har frilagts och torkat. Sprickorna gör att vattnet kan röra sig fritt i leran, vilket leder till att den mister sin stabilitet. Foto: Kim Lund

Mera sprickor.
Runt torget finns flera mätstationer som följer med grundvattennivån och byggföretaget Skanska har sagt att man har full koll på läget.
Om vattenbalansen fortsätter att rubbas finns det risk att marken sjunker ännu mera, säger Österholm.
Hur orolig ska man vara?
– Jag utgår från att husen som står på pålar på upp till 50 meters djup står stadigt kvar. Men när marken omkring husen sjunker kan det förorsaka skador på rör och ledningar. Man får också vara beredd på en del extra besvär. Man kan bli tvungen att fylla upp marken runt husen och till exempel trappor kan ta skada.
Vad tycker du om byggandet av torgparkeringen?
Merja Varjonen
Åbo
– Svårt att säga, länge tar det i alla fall och nu har marken också börjat sjunka. Det har blivit svårare att röra sig här, men jag hoppas och tror att det blir riktigt fint när det är klart och att folk hittar tillbaka till torget.
Karl-Erik Lindgren
Åbo
– Jag har ingen bil, så det är svårt att säga, men kanske är det nödvändigt. Under byggnadsskedet är det tråkigt för torgförsäljarna och det kan ju hända vad som helst nu när marken har börjat sjunka. Det kan också bli dyrare än beräknat.
Päivi Oksanen
Reso
– Parkeringshallen behövs inte, det finns tillräckligt med plats i Louhi. Det låter inte heller så bra med att marken har sjunkit och man vet inte vad det kan få för följder. Byggandet har också försvårat torgförsäljarnas arbete och folk tror att det inte alls går att komma till torget, vilket ju inte är sant. Det lilla tillfälliga torget fungerar helt okej.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.