Förflytta dig till innehållet

Centerns förnyelse blir avgörande för den nya rödmyllan


Antti Rinne stödde sig flera gånger på riksdagsmandatens styrka när han presenterade den fem partier starka trupp med vilka de egentliga regeringsförhandlingarna nu börjar i Ständerhuset.
Det finns ett behov av de upprepningarna.
En del av det finländska folket ställer sig sig sannolikt undrande till ett visst parti i den tilltänkta regeringsbasen: Centern. Ska den stora förloraren vara med?
Enligt Juha Sipilä är det möjligt för att 80 procent av partiets tillfrågade partifullmäktigemedlemmar och riksdagsledamöter anser att regeringsmedverkan är bättre än oppositionspolitik, trots valförlusten. Det är svårt att motsäga det påståendet.
Men det är också svårt att förklara för dem som i valet aktivt upplevt sig rösta mot det förra statsministerpartiet, att partiet trots en så stor valförlust – för finländska förhållanden av de ledande regeringspartiet till och med anmärkningsvärt stor – ska vara regeringsdugligt.

Så Rinne tog till siffrorna

117 riksdagsmandat. Ledamöter som har invalts i riksdagen av 1,7 miljoner finländare sa Rinne.
När någon ännu förundrade sig över att förloraren C ingår i den tilltänkta regeringsbasen tog Rinne fram ytterligare en siffra: 55 procent av finländarna har röstat på dessa fem partier. Det är ett starkt mandat, upprepade han.
Sett till argumenteringen i valdebatterna är det inte alls förvånande att Rinnes sympatier låg starkare hos C än hos Saml.
Egentligen upprepade han mycket av vad han låtit komma fram under valrörelsen; hans och eller SDP:s mål är att jobba utgående från ett starkt mandat, en bred regering, och det med ett regeringsprogram som betonar sysselsättning, ansvarsfull klimatpolitik, större jämlikhet i samhället, utbildning.

Finanspolitiken fällde Saml

Både Rinne och Petteri Orpo var öppna med var vägarna gick i sär, det handlade föga överraskande om finans- och den ekonomiska politiken.
Rinne betonade också att landet behöver parlamentarism, han nämnde framtida samarbete med oppositionen flera gånger under onsdagens presskonferens.
I samband med det lyfte han framförallt fram satsningar på utbildning och skola.
Det här kan tolkas som att SDP och Saml mycket sannolikt har stått varandra närmare i de här frågorna under sonderingssamtalen, än i finanspolitiken.
Att betona parlamentarism kan också läsas som en jag-hör-dig-hälsning till presidentens tal vid riksdagens öppning och det ska läsas i skenet av att det kan finnas behov av att lämna en dörr öppen.
Skulle regeringsprogramsnickrandet med C som näst största regeringsparti falla är Rinne i behov av Saml.
Vad ska man kalla den här breda sammansättningen, undrade någon under presskonferensen på onsdagen.

Vad ska den kallas?

Vi socialdemokrater kallar den för den framtidens förverkligare, den nya rödmyllan, var Rinnes svar.
Men får vi då se en regering med SDP, C, Gröna, Vf och SFP? Svaret vet vi de närmaste dagarna.
Grönas sits verkar tryggast, så starkt betonade även Rinne att det kommande regeringsprogrammet tar ett ambitiöst klimatansvar.
SFP kunde inte under gårdagens presskonferens riktigt betona vilka frågor som skulle stjälpa partiets regeringsmedverkan, tvärtom var det tydligt att oppositionsårens tid måste var förbi.

Fungerar axeln Vänsterförbundet-Centern?

Det är axeln C – Vf som blir avgörande. Är Centern faktiskt så förändringsbenäget som Sipilä nu vill få partiet att framstå? Kan han eller kommande ordförande – efter valet i september – till exempel få partiet att svälja de familjereformer som de övriga fyra partierna verkar mogna till?
Programmet ska vara klart till den 24 maj, enligt Rinne, och en ny regering med ministerutnämningar klara i början av juni.
Det är EU-ordförandeskapet som jagar på tidtabellen, men det var inte en jagad Rinne vi såg i går. Tvärtom en mycket målmedveten regeringssonderare.
Tryggare i sin roll än vad han någonsin var under valkampanjens upplopp.
Aktiveringsmodellen ska skrotas, meddelade Rinne i går.
Metropolområdet ska och måste få utvecklas, sa Rinne också i en av onsdagseftermiddagens direktsända intervjuer.
Det låter inte precis som något Centern-mål.
Någon lätt match blir regeringsbildningen inte. Men lyckas den får landet en väldigt annorlunda regering jämfört med den föregående. Trots Centern.
Uppdaterad 17.20 vad gäller en formulering i början av texten, angående att ”en del av det finländska folket sannolikt ställer sig undrande till en parti, Centern”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter