Förflytta dig till innehållet

Gretel Virta på Ängsö: Horribelt att få post bara en dag i veckan


Ängsö där Gretel Virta bor är en av de öar dit Peter Mustelin levererar post på postrutten ”Korpo och Nagu södra sjörutt”.
Posten ändrar utdelningstätheten för dem som bor på öarna i Nagu och Korpo södra skärgård från fem gånger i veckan till en gång i veckan.
Förändringen drabbar totalt 40 hushåll  nio av dem fast bosatta och tretttiotalet deltidsboende. Förändringarna handlar också om mycket annat än frankerad post och tidningar.
Ett exempel ger Gretel Virta på Ängsö som är arg på att hon inte ska få post mer än en gång i veckan. Från och med nästa vecka kan hon inte sända varor med postbåten i motsatt riktning heller: till exempel färsk fisk till restaurangerna i Korpo.
– Det är horribelt. Något som har fungerat i årtionden ska tas ifrån oss. Ängsö ligger inte ens i ytterskärgården, jag förstår inte hur de kan kalla det här svårtillgängligt, säger Gretel Virta.

Den här daagen får Gretel Virta dagsfärsk post, vilket hon gillar – men från och med 1 maj börjar posten komma en dag i veckan. Foto: Anja Kuusisto

”Tre eller två dagar hade vi kunnat smälta, men inte detta”

Hennes fasta adress är Ängsö men vintertid bor hon också deltid i Pargas centrum, så visst förstår hon skillnaden mellan postleveranser där och till holmarna.
Därför säger hon:
– Det är inte så att vi skäribor bara ska ha och ha. Jag skulle kunna förstå om de skar ned från fem dagar i veckan till tre dagar i veckan, eller med långa tänder skulle jag acceptera två dagar i veckan.
– Men att skära ned från fem till en, det är helt undermåligt.

Man i båt intill en brygga. På bryggan finns en postlåda dit han levererar post.

I Killingholm droppar Peter Mustelin posten i en postlåda i äkta skärgårdsstil.

Fem holmar får postbesök den här torsdagen

Ängsö är hållplats nummer två den här dagen för postutdelaren Peter Mustelin.
Hans arbetsdag har börjat med att han sorterat post. Sedan kör han ut post med bil på landrutten, det vill säga han är underleverantör för posten och sköter ett visst distrikt i Korpo.
Utöver det har han i fem års tid skött postrutten med båt i Korpo och Nagu södra skärgård, ett jobb där han efterträdde Johan Simberg.
Den här torsdagen finns det post att leverera till fem holmar: Fagerholm, Ängsö, Hummelholm, Lohm och Killingholm.
Mustelin bär lådan med skärgårdspost från sin bil till sin båt och kastar loss från bryggan i Böhlsvik i Korpo.
– Jag brukar inte ta i land, förtöjer oftast inte ens båten, utan lägger i posten i lådan och kör vidare. Men med tiden blir man bekant med alla, både fast boende och deltidsboende längs med rutten, förklarar Mustelin.

Båthuset på Lohm är försett med en blå postlåda. Foto: Anja Kuusisto

Deltidsboende förkortar boendet på holmar då postgången förändras

Det är kundrelationer han uppskattar högt. Nu saknar han redan vissa dem – på grund av postens beslut som träder i kraft nästa vecka har några deltidsboende hunnit meddela att deras deltidsliv i skärgården begränsas till sommarens högsäsong och semestertider. För att bo där ute andra tider är de beroende av postgången mer än en dag i veckan.
Den här dagen gör Mustelin ett undantag i fråga om landstigningen och vi kliver i land på Ängsö, där vi får höra Gretel Virtas åsikter.
Hon blir en röst för många andra längs med rutten då hon funderar över vad det statliga postbolaget riktigt vill, då servicen ändrar så drastiskt.
– Om förändringen från fem dagar till ens hade gällt enbart vintertid hade den varit lättare att förstå, med ett par-tre dagar i veckan under sommarhalvåret.
– Bara jag får se en meddelande om förändringen, ska jag minsann skriva och klaga, säger Virta.

Informationen kom sent

Virta vet att en ensam skärgårdsröst knappast påverkar, men hon hoppas att beslutet ännu kan omprövas i någon form. Det formella brevet om ändringen delades ut först i går, fredag.
Peter Mustelin har tidigare informerat de kunder han har mött muntligt.
– Jag har förstås blivit förvarnad tidigare och vi har fört sakliga förhandlingar med posten, säger han.
Men postens beslut är fattat för den här rutten, och posten (se text intill) låter förstå att det kommer fler besked mot början av sommaren.

Man kör öppen båtAnja Kuusisto

Peter Mustelin kör numera ut posten med en öppen båt. Tidigare hade han också en större båt.

Mustelin måste sälja sin större båt

– För mig personligen betyder det att jag måste sälja den större båt jag köpte ifjol, en båt som klarade av postleveranserna i många slags väder. Det är ekonomiskt omöjligt att behålla den nu, den är till salu i Helsingfors.
Med den mindre, en öppen båt, klara Mustelin av postleveranserna längs rutten bara det inte är hård vind eller storm. Eftersom beställningen nu är att posten ska levereras en dag i veckan – inte någon viss veckodag – kan turen varierar till exempel enligt sjögång och väder. Sådant är inte skärgårdsborna ovana med, de är en kundgrupp som uttryckligen förstår att beakta vädret.
Men försäljningen av den större båten har också en annan baksida.
– Jag har kört taxi med den och jag har varit den enda taxibåten på den östra sidan om Korpo.
Hans hemhamn ligger också nära Pärnäs i Nagu. Skulle någon behöva taxibåt på den här sidan av Korpo, eller i Nagu, blir avstånden långa. För kunden blir det alltså stora prisskillnader från och med i sommar.
– En annan effekt är att möjligheten att beställa ut mat och mediciner enbart finns en gång i veckan, mot att jag tidigare kunde bli uppringd av en kund som visste att kör ut posten. Jag har då åkt via apotek eller matbutik och förmedlat de varorna tillsammans med posten.

Kvinna står på skärgårdsbrygga. Hon håller tidningar och post i handen.

Gretel Virta på Ängsö, där hon också har en liten butik och säljer bland anant ägg från sina höns. Foto: Anja Kuusisto

Gretel Virta förundrar sig över skrivbordsbeslut

Vid bryggorna och på havet är det stillsamt den här dagen. På Ängsö avbröt vi Gretel Virta i vedhuggningen och när vi ska åka ut igen kommer hon ett varv ner till bryggan för att kolla in sitt fiske.
Ängsö är ön där hennes släktgård finns, ön hon har lämnat för att bo i stan, senare återvänt till med sin man och lyckats skaffa sig sitt uppehälle på.
Sedan åtta år tillbaka är hon änka, skriven på Ängsö fortsättningsvis. Hon låter tydligt förstå att hon ser på Ängsö och skärgården med helt andra ögon än ”det skrivbordsfolk som har räknat ut att postgången till skärgården är ett sparobjekt”.
– Postens vd verkar ha en lön som skulle räcka långt, säger Gretel Virta. En månad skulle väl räcka för att på årsnivå fixa skärgårdsposten!
Några höga poäng får de inte här, Posti Group och kommunikationsministern i förra regeringen, Anne Berner. Deras verklighet måste vara en helt annan än den här, blir slutsatsen då båten förtöjs för dagen, några timmar senare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter