Inga behöriga sommarvikarier till vården — "blir utmanande för ordinarie personalen"
ÅU-foto


Utbildad personal lyser med sin frånvaro inom vården. Foto: Emma Strömberg
Nu är läget under kontroll på Almahemmet i Kimito, men om man skulle ha frågat förmannen Katarina Forssell för en månad sedan skulle det ha låtit annorlunda. Det har varit kämpigt att få ihop vikarielistan.
Nästan alla vikarier är helt nya och saknar utbildning inom branschen.
Liksom ägaren för Ravintola Kansakoulu (se anslutande artikel), konstaterar också Forssell att när unga flyttar till andra orter för studier är det svårt att få dem tillbaka till Kimitoön för sommarjobb.
Att sommarjobbarna är nya och outbildade innebär större utmaningar för ordinarie personalen som måste skola in dem.
– Men vi har diskuterat inom personalen att detta är bättre än att vi skulle tvingas förkorta sommarsemestrarna, säger Forssell.
Hon är glad över att flera av sommarjobbarna har gått Novias tvådagars utbildning inom vård och omsorg, vilket kommer att underlätta inskolningen.
Men överlag bekymras Forssell över bristen på vårdare i Kimitoön.
– Bristen på vårdare är ett problem i hela Egentliga Finland, men för Kimitoön är det extra utmanande när vi är så långt borta.
– Resekostnaderna blir snabbt så höga om man kommer från en annan kommun att det inte lönar sig med den låga närvårdarlönen, konstaterar Forssell.

Katarina Forssell är t.f. förman på Almahemmet. Foto: Fredrik Häggman
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.