Gymnasieelever återskapar historia digitalt i Åbo – se Pennibron som inte funnits sedan Åbo brand


Mellan Lilltorget och Gamla Stortorget fanns en bro 1414-1827. Den fick byggas om flera gånger efter häftiga vårflodar och eldsvådor. Bron som syns på bilden förstördes i branden 1827. Foto: Stefan Holmström
Öppna mobilapplikationen. Ta en bild av skylten. Vänd dig mot ån. Och vips dyker Åbo bro upp på skärmen.
Den digitala bron mellan Lilltorget och Gamla Stortorget är en återskapad version av den bro som förstördes i Åbo brand 1827. Många känner den också som så kallade Pennibron.
Ett tryck på i-knappen på mobilskärmen ger mer:
”Det första omnämnandet av bron …”
Några språkfel finns det ännu i den svenska texten, men de ska snart åtgärdas.
Bron har återskapats av data som har samlats in av gymnasieelever vid Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio. De utgick från bland annat gamla ritningar, historiska dokument och material som samlats in av arkitekten Benito Casagrande.
När eleverna fick klar sin ritning för bron kopplades företaget Teatime Research in för att skapa en tredimensionell, digital version.
Mobilapplikationen ”Pennisilta AR” dök upp i Play Store i slutet av förra veckan. Tillsvidare fungerar applikationen endast i android-telefoner.
Den som vill se bron ska ta sig ned till ån, vid Lilltorget. Där finns en skylt med mer information om hur man ska använda sig av appen.

Skylten som man ska rikta sin mobil mot finns vid staketet mellan Lilltorget och ån. Foto: Stefan Holmström
Målet är många fler motsvarande objekt, säger Nina Brander, koordinator för gymnasiers intelligenta inlärningsmiljöer och projektet STEAM Turku.
– I framtiden är det tänkt att man nära Föri-färjan kan hitta en ökänd fånge som rymde flera gånger från Kakola, säger Brander.
Genom berättelsen om fången kommer man in på historien om Kakola fängelse, som byggdes utanför staden men som nu har blivit en viktig del av växande staden. Ytterligare ett objekt är änkan Walborg Innamaa, den mäktigaste redaren i Åbo i slutet av 1500-talet.
– Jag skulle gärna också se arkitekten Charles Bassi stående vid stadshusets hörn.
Bassi (1772–1840), den första yrkesutbildade arkitekten som verkade i Finland, ritade bland annat Åbo Akademis nuvarande huvudbyggnad.

Den som laddar ned mobilapplikationen ”Pennisilta AR” kan se det här. Foto: Stefan Holmström
Metoden där man kompletterar en existerande miljö med datorgenererade element – i det här fallet en bro – kallas förstärkt verklighet eller AR, enligt engelskans ”augmented reality”.
– Åbo lär vara den sjätte mest intelligenta staden och sådan här AR-inlärning har jag inte hört om från någon annan stad, säger Brander.
Och det är inlärning allt handlar om, i grund och botten. Tanken är att sammankoppla kunnande mellan läroinrättningar. Somliga levererar innehåll, andra bygger tekniken, någon sköter marknadsföringen – samtidigt som alla parter lär sig något nytt.
Resultatet är i sin tur en miljö där vem som helst kan lära sig nytt om exempelvis historia eller geografi.
Åbo bro är det första steget, en bro som också ska väcka andras intresse att vara med. Än saknas också en plattform på vilken alla de digitala besöksobjekten kunde samlas, säger Brander.
– Om allt går väl har vi plattformen i höst, så att vi kan lägga in objekten och testa dem. Då kunde de vara klara till sommaren 2020.
När grunden är klar är det också lätt att bygga på med olika språkversioner. Brander poängterar att det man får veta via appen också är så mycket mer än vad exempelvis Wikipedia kan berätta.
– Det här är fakta som ofta inte hittas på nätet. Man kan googla en byggnad och få fakta, men sällan några berättelser och personhistorier.
6Aika
Pennibron är en del av projektet 6Aika, vars mål är att skapa så kallade intelligenta inlärningsmiljöer.
Samarbetet omfattar stadens bildningssektor – det vill säga daghem, grundskolor, yrkesskolor, gymnasier och Åbo yrkeshögskola – samt företag.
Helsingfors, Esbo, Uleåborg och Tammerfors deltar också i 6Aika.
Projektet pågår 2017–2020 och har en budget på 5,4 miljoner euro. Pengarna kommer av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Nylands förbund och Åbo stad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.