Förflytta dig till innehållet

I ÅU:s kandidatenkät del tre: Entimmeståget är första prioritet för många

I riksdagens café är det lugnt och tyst i dessa dagar. Foto: Anja Kuusisto


Vi gjorde en fem frågors enkät till riksdagsvalets kandidater i Egentliga Finland.
Inom utsatt tid fick vi drygt 40 svar som publiceras den här veckan.
Det här är den tredje och sista delen med 13 kandidater, nedan.
Den första delen med 12 kandidater hittar du här
och del två med 18 kandidater hittar du här.
Frågorna:
1) Beskriv dig själv med tre ord.
2) Ska social-och hälsovården i framtiden styras primärt av kommuner, landskap eller hur?
3) Klimatförändringen kräver åtgärder; vilka skulle du prioritera som riksdagsledamot?
4) Vilka kommunikationer och förbindelser anser du särskilt viktiga att utveckla?
5) Vilken är din personliga hjärtefråga som du vill jobba för som riksdagsledamot?
Tryck på plustecknet för att läsa svaren!

Lasse Miettinen, Gröna.


[su_spoiler title=”Lasse Miettinen, Gröna”]
1) Feminist, humanist, idealist.
2) Social- och hälsovården borde styras av större regioner än kommuner, vars antal skulle vara mindre än 20.
3) A. Nedskärning av fossila bränslen på 2020-talet, de sista på 2030-talet. B. Skydda våra skogar som kolsänkan. C. Nedskärning av miljöskadliga stöd, vars belopp är 3,5 miljarder euro varje år.
4) Entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors, och spårvägen i Åbo.
5) Utbildning. Jag vill jobba för att den finska utbildningen igen blir den bästa i världen, för att försvara forskningen och vetenskapens frihet, och för att vi håller vårt utbildningslöfte till varje barn.[/su_spoiler]

Saara-Sofia Sirén, Saml.


[su_spoiler title=”Saara-Sofia Sirén, Saml”]
1) Ansvarsfull, samarbetsvillig, framtidsorienterad
2) Jag litar på en kommunbaserad lösning med frivilligt samarbete. Huvudsaken är att trygga tjänster som är viktiga och få folk bort ur köerna. Förvaltningsmodellen är sekundär.
3) Det mest centrala är att få ner utsläppsmängderna, särskilt i värmeproduktionen och trafiken. Man behöver investeringar i energieffektivitet. Öka användningen av kolsänkor. Det gäller inte bara skog, utan även kärren och åkrarna borde utnyttjas bättre.
4) Egentliga Finlands största gemensamma mål är entimmeståget. Vi måste även se till att infrastrukturen tas omhand, till exempel måste vi ännu utveckla riksväg 8.
5) Östersjöns välmående samt att skydda barnens hobbymöjligheter är sådana specialfrågor som jag vill jobba för även i fortsättningen.[/su_spoiler]
Pressbild

Barbara Heinonen, SFP.


[su_spoiler title=”Barbara Heinonen, SFP”]
1) Modig, beslutsam, aktiv.
2) Hälsovården ska styras av samarbetande kommuner. Samarbetet kan byggas upp kring starka sjukvårdsdistrikt. Någon ny byråkratinivå i form av landskap med beskattningsrätt behövs inte. Det viktiga är innehållet, inte förvaltningen.
3) Energiproduktionen måste bli kvitt kol och torv. Stöd till innovativa företag som tar fram ny teknologi, skattelättnader för utsläppssnål trafik. Vi har alla ett eget ansvar för miljön, information och upplysning..
4) Pargasleden är första prioritet. En allmän höjning av vägnätets standard behövs. Entimmeståget till Åbo är viktigt för både ekonomi och miljö. Gör väg- och broavgifter som en finansieringsform möjliga för nya satsningar, som en bro mellan Nagu och Pargas.
5) Viktigast är att se till att Åbolands röst hörs i riksdag även i fortsättningen. I riksdagen kan jag jobba för min hjärtefråga, miljön.[/su_spoiler]

Markus Blomquist, SFP


[su_spoiler title=”Markus Blomquist, SFP”]
1) Optimist, havets vän.
2) Social- och hälsovården ska vara högklassig och med människan i fokus. Nya landskap behövs inte som en extra plattform. Sjukvårdsdistriktet kan ännu utvecklas till det bättre.
3) Jag vill satsa på ny teknologi, forskning och utveckling samt innovationer. Företag som jobbar för att minska klimatförändringen borde få fördelar. Lokalt bör vi minska övergödningen av Östersjön. Delningsekonomin har en positiv inverkan på klimatförändringen.
4) Vägarna bör underhållas, det gäller både riksväg 8 och 9. Exportindustrin ska kunna rulla. Nya lösningar med hjälp av digitalisering och AI inom kollektivtrafiken.
5) Företagande, klimat och nordiskt samarbete.[/su_spoiler]

Ville Tavio, Sannf.


[su_spoiler title=”Ville Tavio, Sannf”]
1) Nationalistisk, EU- och invandrarkritisk.
2) Kommunerna och sjukvårdsdistrikten.
3) Som ett villkor för utvecklingshjälp till Afrika bör man ställa krav på att stävja befolkningstillväxten.
4) Jag försvarar privatbilismen. Finland är ett toppland inom förnyelsebara bränslen och biobränslen, den utvecklingen bör fortsätta.
5) Att försvara Finlands självständighet och självbestämmanderätt.
Tavios svar anlände på finska och har översatts av redaktionen. [/su_spoiler]

Ville Valkonen, Samlingspartiet.


[su_spoiler title=”Ville Valkonen, Saml”]
1) Energisk, målmedveten och social.
2) Fem stora social- och hälsovårdsområden men kommunerna kan fungera som producenter.
3) Elproduktionen ska göras utsläppsfri med sol-, vind- och tilläggskärnkraft samt utsläpp från trafiken ska minskas med biobränslen och elbilar. Konsumtionen kan göras miljövänligare via beskattning och storleken på kolsänkor ska ökas.
4) Goda kommunikationer till Satakunta (E8), Tammerfors (riksväg 9) och huvudstadsregionen via entimmeståget.
5) Sysselsättningen och en hållbar ekonomi.[/su_spoiler]

Anna Korkman, SFP.


[su_spoiler title=”Anna Korkman, SFP”]
1) Ärlig, empatisk och hoppfull.
2) Primärt av kommuner eftersom vården då smidigt kan kopplas till andra kommunala sektorer som ansvarar för t.ex. förebyggande hälsoarbete. Jag tror att tillgången till närservice och jämlik vård tryggas i högre grad om vården erbjuds på kommunal nivå.
3) Finland behöver en förnyad energi- och klimatstrategi som radikalt minskar utsläppen, ökar kolsänkorna, försnabbar övergången till förnybara energiformer.
4) Satsa på en miljövänlig infrastruktur och särskilt viktigt är att utveckla och upprätthålla smidig kollektivtrafik som tågförbindelser mellan städer och på landsbygden. Infrastrukturen för stadscyklar bör beaktas i stadsplaneringen.
5) För mig är den viktigaste frågan kampen mot klimatförändringen och den minskande biologiska mångfalden. Medborgarnas vilja att införa en mer ambitiös klimatpolitik måste återspeglas i riksdagen.[/su_spoiler]
 
Pressbild

Ritva Elomaa, Sannf.


[su_spoiler title=”Ritva Elomaa, Sannf”]
1) Samarbetsvillig, social och rättvis.
2) Landskap.
3) Jag skulle sätta klimattull för länder utanför EU som har de största utsläppen och jag skulle kräva starka åtgärder för stora länder som smutsar ned mest.
4) Det är viktigt att bedriva samarbete med nordiska länder och EU. Vi kan inte heller glömma bort Ryssland som är vår handelskumpan.
5) Att människor , djur och hela naturen skulle leva i fred, att rättvisa mellan dem skulle bli verklighet.[/su_spoiler]
ÅU-foto

Vilhelm Junnila, Sannf.


[su_spoiler title=”Vilhelm Junnila, Sannf”]
1) Flitig, ihärdig och samarbetsvillig
2) Primärvården bör skötas av kommunerna för att säkra hälsostationerna. Övriga social- och hälsovårdstjänster bör skötas av sjukvårdsdistrikten och specialsjukvården av universitetssjukhusen.
3) Jag motsätter mig ideologiska straffskatter på bilism, boende och annat som påverkar det vardagliga livet. Istället bör man satsa på att förbättra Östersjöns tillstånd.
4) Rävsundsbron måste förnyas. Efter detta är Hessunds och Auvaisbergsbroarna i tur. Tätare turer mellan Nagu och Korpo. Ringvägen bör vara skärgårdspolitikens spetsprojekt
5) Att arbeta för skärgårdsbornas bästa, mot ”bernerismen”.[/su_spoiler]

Ulla Achrén, SFP.


[su_spoiler title=”Ulla Achrén, SFP”]
1) Erfaren, energisk och glad.
2) Primärt av kommuner. Det offentliga ska vara i förgrunden och sedan enligt behov köpa tjänster av det privata. Nu ska vården och människan vara det viktigaste. En landskapsmodell för beslutsfattandet för långt.
3) Först att klimatuppvärmningen ska stanna vid högst 1,5 grader. Sedan trafiken och att börja med att kollektivtrafiken övergår från diesel till miljövänliga bränslen. Åtgärder för att sluta smutsa ner Skärgårdshavet.
4) Entimmeståget Åbo-Helsingfors, bron mellan Pargas och Nagu, Pargasleden, förbättring av vägnätet.
5) Utbildning och forskning ska prioriteras på alla nivåer och sätt; från stödfunktioner till forskning och innovationer, småbarnspedagogik samt yrkesutbildning och livslångt lärande.[/su_spoiler]

Lauri Heikkilä, Sannf.


[su_spoiler title=”Lauri Heikkilä, Sannf”]
1) FD, forskare, trovärdig
2) Av kommuner eller många kommuner tillsammans. Landskapets styrning är möjlig, men här finns inte ännu tillräcklig lagstiftning och resurser. Offentlig hälsovård borde vara grunden.
3) Vi behöver mera pålitliga forskningsresultat innan vi gör stora investeringar med skattepengar för klimatförändringen. Vi kunde också ge kunskap om miljöskydd till utvecklingsländer.
4) Vi har dåliga kommunikationer på landsbygden och de borde utvecklas, samma sak med datakommunikation och telekommunikation på glest bebyggd landsbygd.
5) Frågor som utbildning, forskning, hälsovård, lantbruk.[/su_spoiler]

Petteri Orpo, Saml.


[su_spoiler title=”Petteri Orpo, Saml”]
1) Lugn, bestämd, optimistisk.
2) Saml vill att människor slipper från köar till vård. Vi vill inte skapa ny förvaltning eller nya skatter. Vi vill förbättra servicen på basis av kommunstrukturen, genom att bl.a. förstärka vårdgarantin.
3) Genom att göra energiproduktionen fossilfri, göra det lättare för människor att göra klimatvänliga val och satsa på snabba tågförbindelser.
4) Från Egentliga Finlands perspektiv försnabba tåget Åbo–H:fors, riksvägarna 8 och 9 samt att bevara den fungerande skärgårdstrafiken.
5) Jobba emot ungdomars marginalisering, skydda naturens mångfald och Östersjöns välmående. Dessa har jag jobbat för även under den nuvarande perioden.[/su_spoiler]

Niina Ratilainen, De Gröna.


[su_spoiler title=”Niina Ratilainen, De Gröna”]
1) Feminist, klimatpolitiker, europé.
2) Vi behöver större social- och hälsovårdsdistrikt med beskattningsrätt och ett val som låter folk avgöra vem som ska styra i social- och hälsovården.
3) Styra lantbruksstöd till jordbruk som binder kol, skära i de stöd som är miljöskadliga, stöda bränslesnålare trafik och tågtrafik.
4) Det viktigaste är att få till stånd entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors, och att inleda närtågtrafik i Egentliga Finland på landskapets järnvägar.
5) Klimatförändringen är en orsak till varför jag har engagerat mig politiskt. Att bekämpa fattigdom och främja jämställdhet är även hjärtefrågor, såväl på nationell som på global nivå.
Ratilainens svar anlände på finska och har översatts av redaktionen.[/su_spoiler]
Här hittar du många andra reportage och artiklar om riksdagsvalet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter