Förflytta dig till innehållet

18 riksdagskandidater svarar på vård- och klimatfrågor i ÅU:s kandidatenkät del 2/3

Riksdagshuset i Helsingfors.

Riksdagen. Från Egentliga Finlands valkrets väljs 17 ledamöter. Foto: Anja Kuusisto


Vi gjorde en fem frågors enkät till riksdagsvalets kandidater i Egentliga Finland.
Inom utsatt tid fick vi drygt 40 svar som publiceras den här veckan.
Det här är del två med 18 kandidater, den första delen med 12 kandidater hittar du här.
Frågorna:
1) Beskriv dig själv med tre ord.
2) Ska social-och hälsovården i framtiden styras primärt av kommuner, landskap eller hur?
3) Klimatförändringen kräver åtgärder; vilka skulle du prioritera som riksdagsledamot?
4) Vilka kommunikationer och förbindelser anser du särskilt viktiga att utveckla?
5) Vilken är din personliga hjärtefråga som du vill jobba för som riksdagsledamot?
Tryck på plustecknet för att läsa svaren!

Li Andersson, VF.


[su_spoiler title=”Li Andersson, VF”]
1) Envis, optimistisk, engagerad.
2) Vf stöder en modell där ansvaret för att ordna och huvudsakligen producera social- och hälsovårdstjänsterna överförs till självstyrande områden som är större än kommunerna.
3) Finland behöver ett klimatprogram för att minska utsläppen inom energiproduktionen och trafiken, för att utöka kolsänkorna och minska de miljöskadliga skattestöden till storföretag.
4) Investeringarna i järnvägsnätet måste öka, både på underhåll av existerande järnvägar och på att bygga nya. Vägunderhåll på en tillräcklig nivå, gäller riksåttan såväl som skärgården.
5) Att minska fattigdomen. Jag får meddelanden av människor varje dag och vecka, som berättar om hur nedskärningspolitiken under den gångna valperioden har påverkat deras liv. Jag vill gärna fortsätta att jobba för frågan under nästa valperiod, behovet är sorgligt stort.[/su_spoiler]

Helena Särkijärvi, Gröna.


[su_spoiler title=”Helena Särkijärvi, De Gröna”]
1) Samarbetsvillig, aktiv, positiv.
2) Den ska styras så att hälsoskillnaderna minskas, kostnadsökningen begränsas och alla får social- och hälsovårdstjänster på ett likvärdigt sätt.
3) Öka skogarnas kolsänkor, avskaffa miljöskadligt företagsstöd, förbättra fastigheternas energieffektivitet samt främja en hållbar livsmedelspolitik.
4) Digitaliseringen kräver fungerande internetuppkoppling. Samhällets infrastruktur ska stöda cykling och gående. Järnvägstransporter är en del av kampen mot klimatförändringar. Skärgårdstrafikens förutsättningar måste säkerställas.
5) Närmast mitt hjärta är naturen. Skärgårdshavet är mig mycket kärt.[/su_spoiler]

Niina Alho, De Gröna.


[su_spoiler title=”Niina Alho, SDP”]
1) Modig, empatisk, hårt arbetande.
2) Man behöver bredare axlar, när man bygger social- och hälsovård, än kommuner.
3) Investeringar i spårtrafiken. Östersjön måste skyddas. Mängden av fosfor som hamnar i Östersjön ska minskas. Krav på att konsumentförpackningarna måste ha märkning hur de skall återvinnas och vad är deras koldioxidutsläpp.
4) Entimmeståget är ett viktigt projekt för Egentliga Finland men lika viktigt är det att ta hand om vägarnas skick och övrig kollektivtrafik.
5) Beslutsfattandet har blivit kallsinnigt. Alla hänger inte med mera. Jag tycker att ojämlikhet i samhället måste stoppas och man måste säkerställa välfärdssamhället för kommande generationer. Särskilt barn och unga är en hjärtefråga för mig.[/su_spoiler]

Saara Ilvessalo, De Gröna.


[su_spoiler title=”Saara Ilvessalo, De Gröna”]
1) Lösningsfokuserad jurist. Optimist.
2) Av större demokratiska enheter som har reell makt, ingen skillnad vad de kallas.
3) Vi vet redan vad vi måste göra: Minska på användningen av energi, öka på energieffektiviteten och gå över till förnybara energikällor. Övergången måste ske i trafik, konsumtion och boende där alla effektiva medel ska tas i bruk – inte bara i prat.
4) Entimmeståget & annan spårtrafik. Staten måste också öka på stödet för cykling och gång från 30 till 100 miljoner.
5) Östersjön. Den och vår ren natur över lag kan räddas för våra barnbarn enbart genom att klimatförändringen stoppas.[/su_spoiler]

Miika Tiainen, SDP.


[su_spoiler title=”Miika Tiainen, SDP”]
1) Empatisk, människonära, framtidsinriktad.
2) Vården ska bygga på social- och hälsovårdskommuner med beskattningsrätt som är lika stora som de nuvarande landskapen.
3) Åtgärder behövs inom alla sektorer. Industrins utsläpp ska ner och konsumtionen styras i en mer utsläppssnål riktning. Vi behöver satsa på spårtrafik.
4) Entimmeståget skulle knyta samman Åbo med Helsingfors till ett enda pendlingsområde. Att förbättra E8 och förbindelserna i skärgården är även viktigt.
5) Jag vill att alla ska ha möjlighet att utbilda sig. Det behövs mer än någonsin. Jag lovar jobba för ett avgiftsfritt andra stadium och en förlängd läroplikt.[/su_spoiler]

Sandra Bergqvist, SFP.


[su_spoiler title=”Sandra Bergqvist, SFP”]
1) Omtänksam, ansvarsfull och ambitiös.
2) Kommunerna ska få välja om de vill producera vård eller inte. Om de väljer att inte ta hand om vården kan till exempel sjukvårdsdistrikten göra det.
3) Det ska vara lätt att göra klimatsmarta val i vardagen. Det gäller allt från återvinning till val av färdmedel, energikällor och närmat. Mer cirkulär ekonomi.
4) Bättre landsvägar, tågtrafik, flygförbindelser samt färjturer och förbindelsebåtstrafik som motsvarar dagens behov. Förverkliga Pargasleden, uppdatera planen för Nagubron.
5) Modern familjepolitik, satsningar på utbildningen och fungerande vård för alla åldrar.[/su_spoiler]

Ville Savonlahti, De Gröna.


[su_spoiler title=”Ville Savonlahti, De Gröna”]
1) Vegan, feminist och världskramare.
2) Ordnandet av social- och hälsotjänster skulle förflyttas från kommuner till större regioner, som kan heta vad som helst. 10–12 regioner kunde vara idealet, men man kan ha med 18 regioner först.
3) För att fördröja klimatförändringen behöver man åtminstone öka skogens kolsänkor, elektrifiera trafiken och att förskjuta den till spårtrafik, samt att radikalt minska användningen av animaliska produkter.
4) Enligt min mening är det viktigt att utveckla kommunikationen mellan aktörer inom den offentliga sektorn för medborgarna och få dem starkare att medverka till planeringen av servicen.
5) De handikappades rättigheter och jämställdhet.[/su_spoiler]

Saku Nikkanen, SDP.


[su_spoiler title=”Saku Nikkanen, SDP”]
1) Effektiv, vidsynt och rättvis
2) Samhället behöver bredare axlar för att leverera social- och hälsovårdstjänster. Den regionala modellen baserad på de befintliga sjukvårdsdistrikten utgör en bra utgångspunkt för kommande reform.
3) Finland måste sluta kolanvändning före 2029 och miljövänliga sätt att producera energi måste stödjas genom skattelättnader.
4) Trafikförbindelser och transport av varor ska säkras genom att förbättra det existerande vägnätet och broarna.
5) Kunskap i varierande branscher är en av Finlands viktigaste exportprodukter i framtiden. Förra regeringens budgetnedskärningar inom utbildningen måste annulleras, satsa mer på utbildning och produktutveckling.[/su_spoiler]

Nicke Wulff, SFP.


[su_spoiler title=”Nicke Wulff, SFP”]
1) Aktiv, samarbetsvillig och målmedveten.
2) Det är egentligen irrelevant vem som styr, viktiga är att det fungerar. Gällande hälsovården kunde t.ex de nuvarande sjukvårdsdistrikten vara lämpliga men där kommunerna kan sköta det borde de också få göra det.
3) Satsningar först och främst inom utbildningen. Att få alla barn- och unga förstå att även deras små handlingar har en inverkan, ”One child can shape the world”. Ändringar inom beskattningen, sänk bilskatterna för nya och mer miljövänliga bilar, företagsstöd som inte stöder arbete mot klimatförändringen bör ses över.
4) I vår region bör vi se över vägförbindelserna då flertalet av våra vägar är i dåligt skick. Vi bör också satsa på att få vidare entimmeståget och garantera avgiftsfria förbindelser (vägar, färjor och förbindelsebåtar) i skärgården.
5) Jag vill arbeta för en fortsatt högklassig utbildning samt barn, ungdomar och familjers välmående.[/su_spoiler]

Eeva-Johanna Eloranta, SDP.


[su_spoiler title=”Eeva-Johanna Eloranta, SDP”]
1) Plikttrogen, målmedveten och beslutsam.
2) Helheten av social- och hälsovården behöver bredare axlar, d.v.s. autonoma regioner som kallas social- och hälsovårdskommuner. De skulle vara större än kommunerna, liksom landskapen.
3) Målet är att Finland är ett kolneutralt samhälle till år 2035 och kolnegativt år 2050. Skogsavverkningen får inte överskrida den hållbara nivån och tillräckliga kolsänkor bör tryggas.
4) Entimmeståget är nu det viktigaste för vår region, men viktiga väg-och broprojekten får inte glömmas bort.
5) Utbildningen i skick. Fungerande hälsovård till var och en. Stöd och trygghet för de äldre. Alla ska med![/su_spoiler]

Michael Oksanen, SFP.


[su_spoiler title=”Michael Oksanen, SFP”]
1) Öppen, glad och social.
2) Problem kan inte lösas med nya byråkratiska nivåer. Primärkommunen bör kunna ha kvar delar av styrningen.
3) Finland och övriga nordiska länder har här en ypperlig chans att lyfta fram allt det goda man redan gör idag för att minska utsläpp eller ”återskapa” sådant som är förstört. Vi har ett stort kunnande inom forskning och nya innovationer.
4) En nationell strategi för vägunderhåll och nybygge, i likhet med Sverige. Bro till Nagu. Istället för 1-timmes tåg behövs förbättringar av befintliga nätverk.
5) a. Familjen och utbildningen, b. Skärgården och landsbygden, c. Samarbete inom Norden.[/su_spoiler]

Märta Marjamäki, SFP.


[su_spoiler title=”Märta Marjamäki, SFP”]
1) Energisk, ambitiös, uthållig.
2) Social- och primärhälsovården ska skötas nära människan av kommunen eller vid behov av samkommuner. Specialsjukvården av sjukvårdsdistrikt.
3) Sänka trafikens utsläpp, frångå fossila bränslen inom energiproduktionen, satsningar på ny teknik och forskning som minskar energibehovet.
4) Våra landsvägar ska hållas i skick, säkra de regionala flygfältens verksamhetsförutsättningar, garantera en fungerande skärgårdstrafik.
5) Social- och hälsovårdsfrågor, såsom ett seniorvänligt Finland, god mentalvård och handikappservice[/su_spoiler]

Lotta Laaksonen, VF.


[su_spoiler title=”Lotta Laaksonen, VF”]
1) Ihärdig, rak, ärlig.
2) Landskap för att kontrollera systemet så, att vi har inte samma situation som vi hade med äldreomsorgen. Landskapet måste vara administrativt, men kunderna få vården nära. Speciellt små specialgrupper, som Kårkullas svenskspråkiga service är i riskzonen. Vård på eget språk.
3) Utsläppskrav på industrin, kolneutrala kommuner och industrier som mål, begränsad skogsavverkning, stöd för bilars biogasomvandling.
4) En snabb och rak väg från Pargas till Åbo, med broförbindelse mellan Pargas och Nagu. Viktig är också skärgårdens cykelväg som är nu livsfarlig. Spårtrafiken är viktig att utveckla. Entimmeståget.
5) Klimatfrågor är viktiga, men just nu har vi en nödsituation inom social- och hälsovårdssektorn. Vi måste öka vårdpersonalen och höja deras löner.[/su_spoiler]
Pressbild

Anne-Mari Virolainen, Saml.


[su_spoiler title=”Anne-Mari Virolainen, Saml”]
1) Sakorienterad, positiv och hurtig.
2) Social- och hälsovårdsreformen ska göras enligt kommunernas behov, i samarbete mellan olika kommuner. Det är den snabbaste vägen som omedelbart kan utveckla tjänster och aktiviteter. Nationella kriterier kan styra utvecklingen till en stark och hög kvalitet.
3) Utsläppsminskningar behövs i ett snabbt schema och i stor skala. Ett effektivt sätt är att flytta fokus av beskattning från arbete och företagsbeskattning till beskattning av utsläpp. Utvecklingen av nya och rena teknologier ska främjas.
4) Första prioritet är att utveckla en snabb tågförbindelse, entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors. Dessutom det finns ett akut behov för Pargasleden.
5) Jämställdhet är en viktig faktor för ekonomisk tillväxt, och därför är familjereformen ett av de viktigaste målen för nästa valperiod.[/su_spoiler]

John Eriksson, SFP.


[su_spoiler title=”John Eriksson, SFP”]
1) Orädd, nyfiken och engagerad.
2) I första handen ska den styras från kommunerna. Det är viktigt att patienterna får vård på sitt eget modersmål, svenska eller finska.
3) Satsa på aktiv skogsvård, utveckla kollektivtrafiken både regionalt och nationellt.
4) För Egentliga Finlands del är det viktigt att vi utnyttjar vårt geografiska läge. Förbindelser längs med västkusten, via Vasa till Uleåborg, borde utvecklas, liksom förbindelserna i skärgården, en bro mellan Nagu och Pargas måste bli till.
5) Att utveckla kollektivtrafiken inom landskapet och nationellt, en bro mellan Nagu och Pargas och att utveckla samarbetet mellan Finland och Norden.[/su_spoiler]

Timo Virkkula, SDP.


[su_spoiler title=”Timo Virkkula, SDP”]
1) Familjeman, lugn, intresserad.
2) Vem är det som styr är inte viktigt. Jag tycker att det kan vara så att te x i Åbo är det kommunen och i Kajanaland kanske landskap eller något större förbund. Det viktigaste är att vi alla får vård när vi behöver det.
3) Vi behöver massor av olika saker. Vi har, som parti ett mycket ambitiöst klimatprogram och det motsvarar IPCC:s mål att uppvärmningen stannar under 1,5 grader.
4) Entimmeståget är en klimatgärning som är viktig också för arbetsmarknaden. Pargasleden har väntat nog, nu är det dags att bygga den också.
5) Klimatet, barn och ungdom. Vi måste se att vi kan lämna planeten till våra barn i bättre kondition som det ser ut just nu. Och vi måste se att våra barn har det världens bästa utbildningen med avgiftsfri andra stadiets utbildning.[/su_spoiler]

Åsa Gustafsson, SFP.


[su_spoiler title=”Åsa Gustafsson, SFP”]
1) Social, optimist, liberal.
2) Den borde styras från det nuvarande sjukvårdsdistriktet. Först går vi vidare med bara hälsovården, kommunerna får sköta om socialvården och den förebyggande verksamheten.
3) Vi har kompetens till innovativa lösningar för klimatfrågorna. Det krävs ekonomiska satsningar på forskning, utveckling och innovationer. Vi måste minska på fossila bränslen och stöd för miljövänliga alternativ.
4) För regionens bästa är Pargasleden och entimmeståget, också riksväg 8 och 9.
5) Jag vill jobba för mer välmående. Om vi satsar på förebyggande åtgärder så är det en satsning på framtiden.[/su_spoiler]

Elina Rantanen, De Gröna.


[su_spoiler title=”Elina Rantanen, Gröna”]
1) Stadsfullmäktigeordförande, mamma, filosofie doktor.
2) Det viktigaste är att alla får tjänster lätt och jämställt över organisationers gränser. Vår åldersstruktur är sådan att många kommuner inte självständigt kan ta hand om social- och hälsovården i framtiden, och därför behöver vi något slag av social- och hälsovårdsområden, landskap eller samkommuner.
3) Investeringar i energireformer och hållbar trafik, till exempel spår, slopat stöd som är skadligt för klimatet, inrikta skatter enligt klimatpåverkan.
4) Entimmetåget mellan Åbo och Helsingfors är den viktigaste förbindelsen för att skapa en hållbar tillväxt i området.
5) Jag vill jobba för att minska barnens klassamhälle – för att alla barn skulle ha en ljus framtid.[/su_spoiler]

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter