Förflytta dig till innehållet

De skriver om rättsvidriga följder av asylpolitiken — We see you-rörelsen ger ut bok med 30 asylsökandes och frivilligas berättelser

Ahmad Hosseini och Siv Skogman (framför) och Linda Bäckman och Jenny Wiik (bakom) är alla aktiva i We see you-rörelsens verksamhet i Åbo. Foto: Emma Strömberg


”Svårast var att ta avsked, att krama alla i familjen i tur och ordning och säga hej då. Jag kunde inte se dem i ögonen, det var tungt i mitt bröst och jag tappade rösten. Alla hade tårar i ögonen. Det var som om jag, 16 år gammal, skulle ge mig av och aldrig få se dem igen. Men hoppet levde.” (Ahmad Hosseini i ”We see you”)
Ahmad Hosseini kom till Finland från Afghanistan år 2015 då ett stort antal asylsökande tog sig till Europa. I den nya boken ”We see you –  berättelser och vittnesmål” skriver han om sin långa resa till ett tryggare land.
Han har uppehållstillstånd för studier och studerar till närvårdare och arbetar på ett ålderdomshem.
Han berättar på finska att han ville medverka med sin berättelse för att ge en bild av de utmaningar människor upplevt för att kunna ta sig till trygghet.
– Det här är inte bara min berättelse. Tusentals människor har gått igenom samma sak, säger Hosseini.
Han vill också väcka tankar om en mänskligare värld och tror att en sådan här bok som innehåller fakta och människors berättelser kan motverka fördomar och rasism.
Hosseini är aktiv i We see you-rörelsen som uppstod år 2016 i kölvattnet av att det kommit så många asylsökande till Finland och den åtstramade asylpolitiken som följde på det.
Hosseini blev förra året vald till årets flykting för sitt engagemang.
We see you kämpar för asylsökandes rättsskydd i asylprocessen och många frivilliga har arbetat hårt under de senaste åren för att slarviga och rättsvidriga asylbeslut ska rättas till.

Dokumentera vad asylpolitiken lett till

Aktiva i rörelsen ville dokumentera det som hänt under de senaste åren i Finland, både berättelser av de som drabbats av Finlands hårda asylpolitik och frivilliga som engagerat sig och på nära håll sett vilka mänskliga tragedier den åtstramade asylpolitiken lett till.
”Det är svårt att skriva den här texten. Det är svårt att förmå sig att minnas, för de senaste åren har varit så svåra. De har varit obeskrivligt svåra för de asylsökande i Finland och för oss som har stått dem nära har det varit så svårt att jag nästan inte kan beskriva det.”
Så skriver Lina Teir i förordet.
Boken fortsätter med en sektion med ”enskilda fall”.
– Myndigheter och politiker har sagt att det är enskilda fall som de inte kan beakta eller ta ställning till när rättsvidriga beslut har lyfts fram, säger Jenny Wiik, en av redaktörerna.
Den andra delen har texter på engelska som asylsökande skrivit. I en sektion berättar frivilliga om vad de sett och upplevt i arbetet för asylsökandes situation. Texterna varierar i längd och stil och boken innehåller också dikter.
Wiik har sammanställt boken tillsammans med Siv Skogman och Linda Bäckman. De började arbeta med boken i september förra året. På lördag har de bokreleasefest i Lilla Teatern i Helsingfors. Processen att få ut boken har med andra ord varit väldigt snabb.
– Vi har arbetat intensivt, men idén har grott länge, säger Skogman.
De är tacksamma för att Schildts och Söderströms som ger ut boken snabbade på processen för att få ut boken innan riksdagsvalet.

Livsviktigt att frivilliga engagerar sig

De hoppas att boken kommer att användas exempelvis i skolor. Med boken vill de också visa hur viktigt det är att människor engagerar sig för att se till att asylsökande får en rättvis asylprocess när systemet självt inte garanterar rättssäkerheten.
Alla redaktörer är bosatta i Åbo. De har arbetat tillsammans med alla arbetsmoment. Men Wiik, som är illustratör, har tecknat porträtt av skribenterna.
– På det sättet kan vi visa ansiktena bakom siffrorna, men det är inte lika utblottande som att ha foton, säger Wiik.
Wee see you har verksamhet i Åbo, Helsingfors och Vasa. Många av skribenterna i boken, både flyktingar och volontärer, är från Åboregionen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter