Inomhusluft tvingar 57 barn i Nagu att lämna sitt trivsamma daghem – en del har oförklarliga symptom, andra mår som vanligt


Daghemmet Karusellen i Nagu har problem med inomhusluften och måste utrymmas senast till hösten. Många alternativ utreds, men att hitta nästan 500 ändamålsenliga kvadratmeter i Nagu är inte lätt.
Tiotals barn i åldrarna ett till fem leker på daghemmet Karusellens stora, fina gård en blåsig marseftermiddag.
Hur länge de kan leka där är oklart. Senast till hösten borde inomhuslokalerna utrymmas och börja renoveras, vilket antagligen innebär att ingen kan vistas på gården heller.
Mätningar har visat mikrobtillväxt i en del av byggnadens konstruktioner, och den senaste mätningen visade alarmerande siffror speciellt i ett av personalens omklädningsrum. I slutet av mars blir ytterligare provresultat klara.
Hittills har de flesta i personalen och de flesta barn inte uppvisat några negativa symptom på inomhusluften. De flesta föräldrar håller sig också lugna.
Men några barn har haft oförklarlig huvudvärk och ovanligt många har varit sjuka efter julen.
Influensa och förkylningar kommer och går, och det är förstås svårt att veta vad som är vanligt och vad som kan bero på inomhusluften.
Dagiset har storstädats och luftrenare har placerats ut.
– Men vi är oroliga för hur det ska gå, vi hoppas på en lösning snart, säger daghemsföreståndaren Heidi Lindqvist.

Heidi Lindqvist är daghemsföreståndare för Karusellen i Nagu.
Inga små lokaler
Nästan 500 kvadratmeter utrymme behövs till daghemmet.
Det finns med andra ord inte många goda alternativ dit alla kunde flytta.
– Men det är väldigt många som har hört av sig och kommit med förslag, det är vi jätteglada för. Förslagen har skickats vidare till stadens tekniska avdelning. Ett alternativ är att barngrupperna flyttas till olika platser, men det kräver eventuellt mera personalresurser eller mera arbete av personalen för att få det att gå ihop, säger Lindqvist.
Över 30 år gammal byggnad
Karusellen byggdes 1978. I slutet av 80-talet fick daghemmet ytterligare en byggnad.
Mikroberna har hittats i den gamla delen. Men att ha en grupp dagisbarn i den nya delen medan den gamla renoveras bedömer inte Lindqvist som en god idé. Dels eftersom man inte vet vad som hittas då man börjar riva upp den gamla delen, dels eftersom det blir mycket oljud.
Att lokalen renoveras är ändå sist och slutligen något positivt, som man väntat länge på.
Vissa har märkliga symptom inomhus, andra inte
Annette Hollmén har jobbat på Karusellen sedan 1991. Hon har aldrig upplevt symptom som kunnat härledas till luften.
– Den har ju mätts med jämna mellanrum längs med åren också.
Däremot känner hon till att några i personalen tidvis varit ovanligt hesa, och haft halsproblem som försvunnit efter semestern.
– Och det är ovanligt att små barn har huvudvärk.
Dagiset utrymdes senast på grund av problem med luften i mitten av 90-talet, då huserade Hollméns grupp i församlingshemmet.
Ett stort plus är att Karusellen länge satsat stort på utomhusvistelse, i enlighet med Pargas stads målsättning. Skogen omger tomten, och stranden är nära på sommaren.
– I dag har jag varit utomhus med min barngrupp klockan 9–13.30. Då är förstås också vistelse i ”Kåtan” inräknat, säger Hollmén.
”Kåtan” är dagisets skilda lilla byggnad som står på gården.

”Kåtan”. I flitigt bruk, eftersom daghemmet precis som de andra som hör till Pargas stad satsar mycket på uteverksamhet.

Föräldern Sara Bergqvist är lite orolig eftersom dottern Lilja Wallentowitz, fyra år, haft huvudvärk, oförklarliga febertoppar och tungt att andats, möjligen på grund av att ha vistats i daghemmet Karusellen i Nagu där mikrober upptäckts. Men snart ska daghemmet renoveras. Det är dock oklart var verksamheten ska ordnas nästa verksamhetsår.
Föräldern Sara Bergqvist är lite orolig eftersom dottern Lilja Wallentowitz, fyra år, haft huvudvärk, oförklarliga febertoppar och tungt att andats på sistone.
– Jag misstänker att det har ett samband med luften, eftersom symptomen går om efter att hon varit hemma sex timmar. Hon har inte några andra symptom heller, läkaren har inte hittat några besvär i till exempel öronen eller halsen.
– Hittills har jag inte velat tro att det har ett samband med luften, men nog blir man lite orolig och undrar hur hälsosamt det är. Men jag litar på att man nu hittar den bästa möjliga lösningen för barn och personal.

Anne Åbergs son Edvard, fem år, går på dagiset. Hon är orolig för både barnen och personalen, men mycket nöjd med hur bra föräldrarna informerats om situationen.
Anne Åberg, vars son Edvard, fem år, går på dagiset är orolig för både barnen och personalen.
Hennes son har dock inte haft några problem, och inte heller dottern som nu går i årskurs 2.
– Jag tycker att daghemspersonalen har varit bra på att informera oss föräldrar om saken. Nu hoppas jag att det hittas ett annat utrymme så snabbt som möjligt.

Tove Dahlén hör till de föräldrar som inte tar stress över inomhusluften innan följande luftmätning offentliggjorts. Hennes dotter Emma Saarinen, fyra år, har inte haft några problem, och både hon och den andra dottern som nu går i förskolan har alltid trivts på dagiset.
Tove Dahlén hör till de föräldrar som inte tar stress över inomhusluften innan följande luftmätning offentliggjorts. Hennes dotter Emma Saarinen, fyra år, har inte haft några problem, och både hon och den andra dottern som nu går i förskolan har alltid trivts på dagiset.
– Vi väntar på rapporten, och ser vad som händer, säger Dahlén.

Luftrenare har placerats ut. Förutom en stor, grundlig städning är detta en av åtgärderna som tagits för att tillfälligt förbättra luften i Karusellen.

Karusellen. Byggdes 1978, och fick även en tillbyggnad i slutet av 80-talet.
Flyttar ut senast till hösten
Det finns inga beslut om vart Karusellens barn ska flytta. Men det är helt klart att de ska flytta ut, senast till augusti då nästa verksamhetsår inleds.
– Vi hoppas förstås att det är så bra i Karusellen att de kan flytta först till hösten, så att vi har tid att planera och utreda alternativen. Men vi måste vara beredda på att flytta ut tidigare också, säger Pia Hotanen, chef för småbarnspedagogiken i Pargas stad.
Flera alternativ utreds.
– Men det måste vara både tekniskt och verksamhetsmässigt möjligt. Vårt mål är fortsättningsvis att sätta barnen i fokus och erbjuda högkvalitativ vård. Vi har skickat ut en förfrågan till föräldrarna, som också själva varit aktiva och kommit med förslag, där vi undrar om de kan tänka sig att ha barnen i uteverksamhet. Om det finns tillräckligt med intresse försöker vi kanske bygga upp en grupp enligt det.
Liksom andra daghem satsar Karusellen på mycket utomhusvistelse, så barnen är redan vana vid att vara ute mycket, och att vara i den lilla byggnaden på gården som kallas ”Kåtan”.
– Men förstås måste man ha en plan B, och veta var barnen ska vara om det är riktigt dåligt väder.
Familjer som pendlar kan också eventuellt få placera sina barn tillfälligt i daghem i exempelvis Korpo eller Pargas.
Bildningsnämnden i Pargas fick på onsdagskvällen ta del av rapporten ”Småbarnspedagogik, statistik och prognos 2019”.
Några beslut fattades inte då, utan i ställer fortsätter en av stadsstyrelsen tillsatt arbetsgrupp att bearbeta informationen i slutet av mars.
Syftet är att planera hur småbarnspedagogiken ska ordnas i framtiden, sammankopplat med skolverksamheten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.