Anneli Pahta och Patrik Nygrén hoppas den insamlade kunskapen tas tillvara trots att vårdreformen fallit


Anneli Pahta. ÅU-foto.
Vårdreformen drivs inte igenom, och regeringen har avgått på egen begäran.
De ekonomiska utmaningarna beträffande social- och hälsovården finns kvar i de små kommunerna, konstaterar Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta.
– Vi måste oavsett fortsätta försöka bli kostnadseffektiva och hitta inbesparingar i Kimitoön. Alla är nog eniga om att det behövs en reform, och att det finns mycket att utveckla ännu. Vår kommun ska vara med och granska vilka planer som fortsätter göras upp i landskapets beredningsgrupper. Vi ska följa upp det vi hittills kommit fram till och söka samarbetsformer med resten av Åboland och Egentliga Finland.
Men, sedan väntar vi ändå alla på vad följande riksdag och regering fattar för beslut, konstaterar Pahta.
Hon tror att framtidens vårdenheter kommer att vara större än de är nu, och att centralisera beslutsfattandet är den enda vägen vi kan gå.
Men hon kan inte svara på frågan om det kan bli helt jämlikt överallt, eftersom alla kommuner har olika styrkor beträffande vården.
Kan större enheter få läkare till små kommuner?
Genom att ge större enheter ansvar för att organisera vården kan man lättare få läkare till exempelvis Kimitoön i framtiden, tror Pahta.
– Om du anställs för att jobba på en stor enhet i Egentliga Finland ingår det kanske i ditt ansvarsområde att arbeta en dag i Kimitoön. Det blir i så fall kanske enklare att få läkare till kommunen, i stället för att nu söka anställningar som gäller arbete fem dagar i veckan.
Vårdjättarna Pihlajalinna, Mehiläinen och Terveystalo krävde nyligen att den lag som begränsar utlokaliseringen av vården till privata aktörer ska hävas.
Pahta säger att hon inte kan kommentera det utspelet direkt, men att hon tror att framtiden innebär att vården organiseras både privat och offentligt.
– Det måste finnas en balans, säger hon.

Stadsdirektör i Pargas Patrik Nygrén. ÅU-foto
Patrik Nygrén i Pargas: Regeringen borde ha lyssnat på experterna
Stadsdirektören i Pargas, Patrik Nygrén, hoppas att följande riksdag och regering ger kommunerna och sjukvårdsdistrikten mera insyn i arbetet med att reformera social- och hälsovården i Finland.
Arbetsgrupperna som tillsattes tvingades arbeta enligt utstakade vägar och man lyssnade inte på de som faktiskt har kunskap i frågorna, tycker han.
Mycket av det som förberetts inför vårdreformen kan ändå tas tillvara och vidareutvecklas.
– Det skulle vara viktigt att gå vidare utgående från verksamhetens behov, och samarbeta frivilligt kommunvis samt fortsätta samarbetet med sjukvårdsdistriktet för att trygga specialvården.
Utdragen process missgynnade kommunerna
Nygrén är inte orolig för att Pargas stad inte skulle kunna ordna social- och hälsovård.
– Men den utdragna vårdreformprocessen, och alla löften om att den faktiskt ska drivas igenom, har hindrat oss från att utveckla vår verksamhet. Den har hämmat utvecklingen i kommunerna, då hotet om att allt tas ifrån oss hängt över oss. Det förstår nog var och en.
Nygrén är inte på samma linje som Anneli Pahta då det gäller att styra beslutsfattandet i vårdfrågor till stora enheter.
IT-lösningar är däremot en fråga som man kunde ha försökt lösa nationellt.
– I stället jobbar varje landskap på att ta fram egna lösningar. Det finns frågor som borde utvecklas och skötas på nationell nivå, men andra frågor där kommunerna kan ha en effektiv roll. Större enheter löser inte allt.
Läs också:
Almahemmets renovering i vågskålen trots fälld vårdreform– Politiker: Besparingar behövs oberoende
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.