Förflytta dig till innehållet

"Alla är lika mycket värda i stallet" – på Kimitoön ska hästar underlätta blyga barns vardag

Marthina Korhonen (till vänster) och Elin Magnusson kommer tillsammans med bland annat hästarna Vasco och Eve hjälpa blyga barn bli bekvämare i sociala situationer. Foto: Patricia Torvalds


Med hästen som arbetsredskap ska barn på Kimitoön nu utveckla sina sociala förmågor då Kimitoöns ryttarförening (Kiry) ordnar en grupp för barn i socialpedagogisk hästverksamhet.
Det är handledarna Marthina Korhonen och Elin Magnusson som leder träffarna som ordnas på Eskils stall i Björkboda. De två kvinnorna har genomgått en ett och ett halvt år lång utbildning för att bli certifierade socialpedagogiska hästverksamhets handledare.
Liknande verksamhet har ordnats på Kimitoön en gång tidigare för ett och ett halvt år sedan och det var Korhonen och Magnusson som höll i trådarna även då. Den förra kursen riktade sig till barn med koncentrationssvårigheter men i år vill man fokusera på blyga barn med svagt självförtroende.
– Det handlar om att vara tillsammans och att våga vara social, berättar Korhonen om verksamheten.

Allt vanligare att man jobbar med hästar

Socialpedagogisk hästverksamhet och terapiformer som involverar hästar är ett arbetssätt som är på stark frammarsch just nu. Hästar används bland annat för att stöda barn med inlärningssvårigheter och i olika former av terapi.
Den socialpedagogiska hästverksamheten som Korhonen och Magnusson erbjuder vill förse familjer med alternativa sätt att närma sig problem i vardagen.
– Man utgår från kommunikationen mellan hästen och människan. Hästen är en ärlig partner som ger direkt feedback, berättar Korhonen om fördelen med att jobba med just hästar i socialpedagogiskt syfte.
En annan fördel med att arbeta med hästar är att de är stora respektingivande djur och genom att ta hand om dem i stallet lär sig barnen känna respekt och ta eget ansvar.
– Därför är en del av verksamheten också stallsysslor, det hjälper barnen förstå att hästarna måste tas hand om och att de har vissa behov precis som vi människor, förklarar Magnusson om sitt och Korhonens arbetssätt.

Alla hästar är egna individer med sina egna personligheter och de kan användas på olika sätt i arbetet med barnen. Foto: Patricia Torvalds

Inga vanliga ridlektioner

Träffarna som Korhonen och Magnusson ordnar ska alltså inte misstas för vanliga ridlektioner eller hästläger. Under träffarna får barnen vara med och sköta om hästarna, hjälpa till med stallssysslorna och diskutera sina upplevelser.
– Ridningen är inte det huvudsakliga utan något som man kan använda sig av, påpekar Korhonen.
De barn som deltar i verksamheten förväntas inte ha någon tidigare erfarenhet av ridning eller någon form av special utrustning, de enda krav som ställs är att barnen bor på Kimitoön och passar in i målgruppen.

Verksamheten finansieras av kommunen

Det är Kimitoöns kommun som står för verksamhetens kostnader och verksamheten ses som en del av kommunens strävan efter att engagera tredje sektorn i befolkningens sociala och psykologiska välmående.
– ­Det här är vår förenings sätt att bemöta den här önskan och hjälpa till, konstaterar Korhonen.
– För många är hästintresset en kostnadsfråga och därför är det så fint att det här är gratis, framhäver Magnusson.

Elin Magnusson har tillsammans med Marthina Korhonen gått en utbildning för att kunna arbeta som socialpedagogisk hästverksamhets handledare. Foto: Patricia Torvalds

Ingen är dålig och alla är lika mycket värda

Ett viktigt mål för verksamheten är att utveckla barnens självförtroende genom att visa dem att de kan klara av saker som de trott omöjliga.
– Bara det att man klarar av att leda en ponny utan att någon säger åt en att man gör fel kan vara en stor sak för någon, berättar Korhonen.
– Alla är lika mycket värda här i stallet och det måste komma fram att ingen i gruppen är bättre än någon annan, betonar Magnusson.
Även om alla hästar som bor i Eskils stall i Björkboda kan användas för olika ändamål så har Shetlandsponnyn Fredi utvecklats till en maskot för verksamheten.
– Fredi är fenomenal, han kan busa men han är också ytterst sympatisk. Han är den som håller ihop gruppen, kommenterar Korhonen sin partner.
Det finns fortfarande lediga platser i gruppen och den som är intresserad av att läsa mer om verksamheten kan göra det på Kirys webbplats.
Patricia Torvalds
patricia.torvalds@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter