Förflytta dig till innehållet

Polisen utreder 30 fall där dålig äldrevård lett till dödsfall eller skador

En gammal människas hand

ÅU-Foto


Polisen undersöker för närvarande kring 30 ärenden i hela landet som antingen direkt eller indirekt gäller äldrevård.
Polisen förhåller sig alltid med allvar till misstankar om brott när det är fråga om en målsägande som är i en utsatt ställning, till exempel en åldring.
Enligt polisöverinspektör Heikki Lausmaa på Polisstyrelsen har det inte förekommit några betydande avvikelser i antalet begärda eller utförda undersökningar.
– Polisen får varje år på alla polisinrättningar kännedom om några misstänkta brott relaterade till äldrevård. Det är fråga om enskilda fall och deras brottsrubricering varierar, säger Lauesmaa i ett pressmeddelande.
En del av de ärenden med anknytning till äldrevård som polisen behandlar är föremål för förhandsutredning. I en del misstänks olika brott och i en del ges en avslutande utsaga och de övergår till åtalsprövning.
Yle skriver att de flesta fallen berör dödsfall och skador som uppkommit efter försummelse.
Polisen bedriver ingen självständig övervakning av vårdinrättningarna men är skyldig att ge tillsynsmyndigheten Valvira handräckning vid genomförandet av inspektioner.
– En del av de ärenden som är relaterade till äldrevård och som blir föremål för polisundersökning kommer till polisen via tillsynsmyndigheterna. Polisen får anmälningar både av anhöriga och av andra parter. Dessutom kan polisen vidta förundersökningsåtgärder på eget initiativ. Tillsynsmyndigheterna lämnar anmälningar till polisen men spelar också en viktig roll som sakkunniga vid polisundersökning, berättar Lausmaa.
 

Så säkerställs vårdkvaliteten

  • Den som misstänker brister i omständigheter som gäller äldrevård ska i första hand kontakta vårdenheten eller tillsynsmyndigheten.
  • Tillsynen över äldrevården hör till tillsynsmyndigheterna, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira och regionförvaltningsverken (RFV). Äldreservicelagen förpliktar aktörer att säkerställa kvaliteten på sina tjänster även med hjälp av egenkontroll.
  • Om det även föreligger misstanke om brottsligt förfarande ska man kontakta den lokala polisen. Polisen har inte ansett det vara nödvändigt att centralisera undersökningarna, utan de sköts vid de lokala polisinrättningarna.
  • Polisen informerar tillsynsmyndigheten om observationer som gjorts i anslutning till den övriga polisverksamheten och som ingår i tillsynsmyndighetens uppgiftsområde.
  • Vid Valviras och Polisstyrelsens överläggningar på måndagen den 18 februari 2019 konstaterades att polisens och Valviras uppgifter är klart definierade och att samarbetet och informationsutbytet mellan polisen och tillsynsmyndigheten fungerar bra.

 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter