Förflytta dig till innehållet

SFP-leken vem-stöder-vem i riksdagsvalet kan börja


”SFP:s kandidatlista i riksdagsvalet innehåller många kunniga och bra namn, som alla vill jobba för vårt Åboland – för Åbo- och Åbo-regionen, för Pargas och för Kimitoön.”
Satsen ovan är ett direkt citat från en insändare i dagens tidning. De som läser Pargas Kungörelser såg samma insändare i torsdags, största delen av dem som läser dessa rader ser insändaren publicerad först i dag, på vår webb och i vår tidning.
Insändaren framhåller att de kunniga kandidaterna är många, men kommer fram till att de undertecknade vill stöda en viss kandidat.
Insändaren stöder Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen, som kan kandidera för SFP i Egentliga Finlands valkrets i och med att hennes hemort är Pargas.
Det här är inte den första stödinsändaren för en kandidat vi ser i ÅU i vinter.
Tidigare har Sandra Bergqvist, Nagubo och (föräldraledig) sakkunnig vid Kommunförbundet fått understöd i en insändare som även den hade många undertecknare.
Men de första stödinsändarna förekom faktiskt redan för ett år sedan.
I en insändare i ÅU i mars i fjol uttryckte SFP i Åbo sin glädje över Ida Schaumans kandidatur. I april 2018 skrev styrelsen för Svenska Kvinnoförbundet i Åbo att förbundets lokalavdelning understöder Schauman i riksdagsvalet våren 2019.
De här åsikterna uttrycktes innan det stod klart att SFP i Egentliga Finland går till val utan valförbund, på egen lista och med sannolikt 17 kandidater.
Hittills är kandidaterna 14 men eftersom nomineringstiden snart rinner ut förväntar vi oss fler namn inom kort.
När Stefan Wallin i en kolumn i ÅU (7.2.18) meddelade att han inte ställer sig till förfogande i valet våren 2019 var det Sandra Bergqvist som var snabbast att meddela om sin kandidatur, omedelbart då Wallin yppat sina avvsikter.
Det här – i kombination med att Bergqvist är en av partiets vice ordförande – väckte genast spekulationer om att hon är partiets främsta kort som arvtagare till mandatet i kretsen.
Ida Schauman meddelade några veckor senare om sin kandidatur och Kimitoöbon Niklas Guseff sa också ja, även om han senare drog sig ur. Men till exempel med Åbobon, rektorn Nicke Wulff som det tredje namnet kunde partiet ha gått till val med en trio i ett valförbund.
Nu ville det sig inte så, eller de andra tänkbara partierna ville det inte.
Inget av SFP-namnen hade den tyngd som en sittande riksdagsledamot har, och som Wallin hade. Val är också matematik.
Att ingå ett valförbund kunde vara lukrativt för det andra partiet, senast var det Saml, med tanke på Wallins 11 000 personliga röster.
Med mindre än två månader kvar till riksdagsvalet tror vi bestämt att vi får se fler stödkampanjer av olika slag för SFP-kandidaterna. På allvar har fajten inte kommit i gång ännu.
Men en intern fajt blir det – också.
I vem stöder vem-leken uttryckte en rad företagare ifjol (ÅU 22.3.18) sitt stöd för Ida Schauman, bland andra Staffan Sundström och Dennis Rafkin. Första undertecknare då var Markus Blomquist, numera är han själv en av kandidaterna.
I den insändare (ÅU 18.1.18) som talade för Sandra Bergqvist fanns skärgårdsprofiler som Andreas Johansson, Heisala och Alice Björklöf, Nagu med flera.
I dagens insändare får Heinonen stöd av några åboländska tungviktare, styrelseordförande på Kimitoön Wilhelm Liljeqvist, Pargas fulllmäktigeordförande Tarja Rinne, Pargas förra stadsdirektör Folke Öhman, Nordeas förra direktör Jan Söderholm, fiskarförbundets Kaj Mattsson med flera.
Att insändarskribenterna har plockat fram väståboländska skärgårdsnamn, såsom paret Kronehag och Brita Söderlund, kan kanske tolkas som en signal i riktning mot Sandra Bergqvists stödtrupper.
Det här kan ändå inte ses som något elakt spel, utan som ett spel som gynnar partiet.
Partiets främsta mål är att lyckas behålla mandatet, få de sammanlagt cirka 14 000 röster det kräver.
Eftersom en klar förhandsfavorit inte finns är det bästa möjliga scenariot att den interna kampen blir hård och intensiv.
Samtidigt får kampen inte betyda knivhugg i ryggen eller skapa bestående osämja; det vinner ingen något på. Skulle vinnaren få ett jämförelsetal som berättigar till ett mandat i riksdagen måste leden omedelbart slutas igen.
Kretsens uppgift är inte enkel.
Mandatet är i gungning men en fördel för partiet är trots allt att många vill sätta sig i gungan och åka hela vägen fram till riksdagsborgen.
LÄS OCKSÅ:
Nästan 30 000 röster svävar fritt i Egentliga Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter