Twitter skrattar åt staden, inte med den

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Har du besökt Kaunas, den litauiska staden som man kan flyga till direkt från Åbo sedan i höstas?
Då kanske du också har tagit en tur med ”The oldest funicular in Lithuania”. Så marknadsförs stadens bergbana på en mängd webbsidor, bland annat stadens egen.
Det är en vacker bergbana, byggd 1931, med charmiga senapsgula vagnar. Att marknadsföra den som Litauens äldsta är också smart, då konkurrensen inte är direkt benhård.
Så vitt jag vet finns det totalt tre bergbanor i Litauen. Två i Kaunas och en nybyggd i Litauen, som av bilder att döma är ganska anspråkslös.
Men som resenär är marknadsföringen bra. Bilden av Litauen som ett land fullt av funikularer är planterad i mitt undermedvetna.
Åbo har som alla vet också en bergbana nu för tiden. Det har nu gått cirka en vecka sedan internetskämten om dess utseende tog över Åbobornas (och Tammerforsarnas) Twitter- och Facebookflöden.
Från stadens sida verkar man ha antagit hållningen att all marknadsföring är bra marknadsföring.
En kommunal tjänsteman uttryckte det så här i intervju med Ilta-Sanomat: ”Folk är verkligen påhittiga. Det här är reklam som inte kan köpas för pengar”. Stadens kommunikation på Twitter och i andra tidningsintervjuer gick i samma banor.
När jag själv frågade den ansvariga byggentreprenören om hen menar att 30 personer ryms in på sju kvadrat fick jag ett skratt och den här kommentaren till svar: ”Jo, men inte blir det bekvämt”.
Lite självdistans är bra som privatperson, men inte särskilt klädsamt om man jobbar med offentliga medel.
Eller var tanken att bygga den roligaste bergbanan i Finland? 5,4 miljoner är mycket pengar för ett skämt.
Nu när diskussionen har lagt sig kan åtminstone jag tycka att en del av kritiken var oförtjänt. Senare bilder har visat att Kakolahissen inte är så förskräcklig som man först gav sken av. Är den värd sin prislapp? Åtminstone inte för mig som inte bor på Kakola.
Men beslutshavare och byggansvariga får gärna försöka övertyga mig om motsatsen.
Twitter skrattar åt staden, inte med den, så planera kommunikationen därefter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.