Förflytta dig till innehållet

Anhörig: "Mormor blev inte duschad på två veckor" — skriande brist på vårdare i hemvården i Pargas

En äldre persons händer som håller i en kaffekopp.

Anhörig upplever att hennes minnessjuka mormor inte får den vård som är överenskommen. ÅU-foto


Hembesök som uteblivit, mediciner som uteblivit, promenader som uteblivit, flera veckor utan att ha blivit duschad.
Anna berättar att ända sedan hennes mormor blev klient hos hemvården i Pargas har det funnits brister i vården. För alla klienter görs det upp en vård- och serviceplan, men Anna upplever att hon hela tiden tvingats påpeka att planen också måste följas.
Hennes mormor har upplevt att vårdarna inte vet vad som står i vård- och serviceplanen och i stället frågar henne vad de ska göra.
– Men mormor som är minnessjuk kan ha svårt att berätta själv, säger Anna.

Ingen dusch på flera veckor

Hon berättar att det upprepade gånger hänt att hennes mormor inte blivit duschad på ett par veckor. I vårdplanen står det att hon ska duschas en gång i veckan. Som förklaring till den uteblivna duschen har man från äldreomsorgsavdelningen sagt att mormodern varit för trött eller annars i för dåligt skick.
– Men de har inte försökt hitta en annan dag då hon kunde duschas i stället, säger Anna.
Anna berättar att senast förra veckan hade kvällsbesöket uteblivit och därmed hade mormodern inte fått sina kvällsmediciner, kvällshygien och kvällsmål.
– Mormor har också blivit utan sin medicin på grund av att vikarier fått bristande introduktion till arbetsuppgifterna.
Det står också i service- och vårdplanen att mormodern ska få gå på promenader med en hemvårdare. Hon kan gå lite och promenader stöder hennes fysiska förmåga och rehabiliterar henne så att hon ska kunna fortsätta bo hemma. Men enligt Anna har mormodern inte fått gå på de överenskomna promenaderna förrän hon upprepade gånger påpekat saken.
Anna är väldigt orolig över de som inte har anhöriga som kan se till att vård- och serviceplanen följs.
I oktober 2018 gjorde Anna en anmälan till regionförvaltningsverket när hon upplevde att kommunikationen med Pargas stad inte gett resultat. Regionförvaltningsverket har begärt att Pargas stad svarar på några frågor gällande hemvården.
Den anhöriga vill vara anonym, Anna är inte hennes riktiga namn.

Personalbrist skapar problem i hemvården

Camilla Bergman-Kärpijoki, äldreomsorgschef i Pargas, säger att det finns duktig och kunnig personal i hemvården som garanterat gör sitt bästa.
– Men vi lider av personalbrist. Till exempel om promenader uteblir kan det vara fråga om att det inte varit tidsmässigt möjligt på grund av de begränsade personalresurserna, säger Bergman-Kärpijoki.
Hemvården har inte lyckats fylla alla lediga platser och de för en ständig kamp med rekryteringen. Bergman-Kärpijoki berättar att när de ledigförklarar en plats kan det vara så att det inte finns några sökande alls eller så är det bara obehöriga sökande.
– Det är svårt att rekrytera till Pargas och speciellt till äldreomsorgen, säger Bergman-Kärpijoki.
– Men vi försöker hjälpa upp situationen genom vara i kontakt med utbildningslinjer och förbättra samarbetet med dem.
Bergman-Kärpijoki säger att situationen för hemvården är extra svår just nu, så svår att anställda fått göra dubbla skift.
– Så vill vi naturligtvis inte ha det. Vi har också försökt lösa situationen genom att tillfälligt köpa in arbetskraft från privata vårdproducenter, men det finns helt enkelt inte närvårdare att få.

Beaktar klientens självbestämmande

Gällande uteblivna duschar, som Anna i intervjun intill berättat om, säger Bergman-Kärpijoki att sådana fall kan handla om en avvägning mellan klientens självbestämmanderätt och att följa vårdplanen till punkt och pricka.
– Ibland kan det vara så att kunden inte vill gå i duschen. Vi har diskuterat väldigt mycket inom personalen att de ska göra allt för att uppmuntra och motivera personen att gå i duschen men samtidigt är självbestämmandet väldigt stark.
Om det är så att personen verkligen inte vill i duschen försöker de sköta tvätten på annat sätt, till exempel med tvättlappar.
Bergman-Kärpijoki försäkrar att de nog strävar efter att i sådana fall hitta en annan dag för duschandet, men på grund av personalbristen lyckas det inte alltid.
Bergman-Kärpijoki konstaterar att just balansgången med att beakta klienternas självbestämmanderätt kan vara svårt att kommunicera till anhöriga.
Hur ser du på oron gällande om klienternas vårdbehov tillgodoses?
– Jag skulle nog våga påstå att vi har en bra och kompetent personal som jag litar på. Om de ser ett behov som uppstår så tar de upp det till diskussion i hemvårdsteamet och så brukar vi göra hembesök där hemvårdsledaren tillsammans med en närvårdare kartlägger vård- och servicebehovet, säger Bergman-Kärpijoki.
Hon tillägger att vård- och serviceplanen gås igenom var tredje månad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter