Finnsementtis lov att dumpa muddermassor i Kyrkfjärden i Pargas går till domstol


Finnsementti har fått lov att dumpa muddermassorna i en svacka intill ön Högen utanför hamnen. Lovet gavs av regionförvaltningsverket, men NTM-centralen har besvärat sig. Foto: Anja Kuusisto
Finnsementtis tillstånd för att dumpa muddermassor från sitt kommande hamnbygge har hamnat i Vasa förvaltningsdomstol.
Att frågan blev ett domstolsärende är en överraskning inte minst för företaget.
– Att NTM-centralen besvärade sig var en överraskning för oss. Vi tycker att vi har diskuterat med centralen och följt deras anvisningar, säger Finnsementtis tekniska direktör Stefan Lindfors.
NTM, det vill säga Närings-, trafik och miljöcentralen har i slutet av fjolåret (se faktaruta längre ned i texten) lämnat in besvär till förvaltningsdomstolen angående den ena delen av det tillstånd som regionförvaltningsverket har gett Finnsementti.
Enligt tillståndet får Finnsementti muddra 46 000 kubik vid cementhamnen i Pargas och dumpa muddermassorna på anvisat ställe, en svacka intill ön Högen i Kyrkfjärden i Pargas. Ön ligger en bit utanför hamnen, intill farleden.
Rämnad kaj satte igång processen
Muddringen i hamnen behövs för att bygga om hamnen, där en kaj delvis rämnade sommaren 2016. Efter det har pråmen Espa tjänstgjort som tillfällig kaj för Finnsementti.
– Våra cementleveranser går från vår andra kaj och berörs inte, men de råmaterialleveranser vi får in tas in via pråmen, förklarar Lindfors.
En förnyad hamn skulle vara en investering, men samtidigt blir den tillfälliga pråmlösningen dyr för Finnsementti.
Finnsementtis cementhamn – detta har hänt
I augusti 2016 rämmnar en del av hamnkajen i cementhamnen i Pargas.
Nordkalk som också använt hamnen flyttar hösten 2016 all trafik till sin kalkhamn, närmare centrum.
Finnsementti använder en pråm som tillfällig kaj och inleder planeringen av ett hamnbygge inklusive muddring.
Sommaren 2017 håller företaget en palaver med NTM-centralen och låter sedan utföra de undersökningar som NTM-centralen föreslår.
I november 2017 lägger företaget in en ansökan till Regionförvaltningsverket .
I november 2018 ger regionförvaltningscerket i Södra Finland tillstånd att muddra upp hamnen och deponera muddermassorna i en viss svacka i Kyrkfjärden.
I december 2018 besvärar sig NTM-centralen i Egentliga Finland över tillståndet till den del det gäller deponeringen av muddermassor.
I februari 2019 ber Vasa förvaltningsdomstol om utlåtanden av bland andra Pargas stad angående dumpningen av muddermassorna.
NTM-centralen: Platsen är olämplig
Enligt NTM-centralen är den planerade deponeringsplatsen av muddermassorna olämplig.
Det här motiveras bland annat så här:
Det förekommer kraftiga strömmar i området som orsakar erosion av bottenmassor. Genom deponeringsområdet går en farled på 7,5 m och fartygspropellrar orsakar mer virvelströmmar och erosion i vattenmassor nära botten.
Den djupsvacka där massorna skulle placeras ligger i en korsning mellan sunden där strömmar kan vara särskilt kraftiga. Grumlingen av vattnet gör det svårare att uppnå god ekologisk status och om fasta ämnen sprider sig kan det inverka negativt på fiskars fortplantning.
Alternativa platser har inte utretts
Slutsatsen är att NTM-centralen anser att muddringen är ok, men inte dumpningen i Kyrkfjärden.
Har ni övervägt dumpning i land?
– Nej, vi har inte utrett några alternativa dumpningsplatser och kan i det här skedet av processen inte ta ställning till dumpning på landbacken, säger Lindfors vid Finnsementti.
– NTM anser att platsen är fel, medan vi fortfarande tycker att det är rätt plats. Vi har också låtit utföra alla de mätningar centralen har bett om, och vi vidhåller att svackan nära Högen är rätt ställe.
Vattenströmningarna mättes i oktober
Det Esbobaserade företaget Luode Consulting mätte vattenströmningarna i Kyrkfjärden under några oktoberveckor 2018.
Mätningarna gjordes på 12 meters djup och via registreringar var 24 sekunder fick man fram medeltal för var 20 minut på olika vattendjup.
Den genomsnittliga strömningshastigheten var enligt mätningen 3,1–3,7 centimeter i sekunden när en god deponeringsplats enligt miljöförvaltningens anvisningar ska ha en genomsnittlig strömningshastighet under 5 cm/s och sällan överskrida 10 cm i sekunden.
Stadens miljöchef kan förstå viss NTM-kritik men kommer till annan slutsats än NTM
– NTM-centralen anser mätningsresultaten bristfälliga, eftersom det inte förekom hård vind under mätningstiden, säger Pargas miljövårdschef Carl-Sture Österman, men enligt Forecas vindstatistik förekom hård syd- eller nordanvind kring 11 till 14 meter i sekunden tre gånger medan mätningen gjordes, fortsätter han.
Österman säger att han till vissa delar kan förstå den kritik som framförs i NTM-centralens besvär, såsom att dumpning alltid medför ett temporärt grumligare vatten.
Men han tillägger då att Kyrkfjärden inte har varit i naturtillstånd på länge, plus att en förbättrad cementhamn också skulle ha en annan positiv effekt.
– Också Nordkalk använde cementhamnen tidigare, men efter att de flyttade all sin trafik till kalkhamnen har ortsborna störts mer än förr av hamntrafiken.
Pargasnämnd förordar lovet och anser att besvär bör förkastas
Bygg- och miljönämnden i Pargas förordade redan i januari i fjol enhälligt att Finnsementti får tillstånd att muddra hamnen och dumpa massorna i södra delen av Kyrkfjärden.
På onsdagskvällen (6.2.19) behandlade nämnden igen frågan, nu för att ge ett utlåtande till förvaltningsdomstolen.
Nämndens åsikt var enhällig: besvären bör förkastas och det tillstånd som regionförvaltningsverket beviljat bör träda i kraft.
Texten korrigerad klockan 14.20 torsdag med cm/s i stället för m/s vad gäller Luode Consultings mätningar av vattenströmmar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.