Förflytta dig till innehållet

Egen lägenhet ger Mikke, 50 år, trygghet i tillvaron — på grund av drogmissbruket har han varit hemlös stora delar av sitt liv

Mikke Rintamäki brukar dagligen besöka Sirkkala dagcenter. Tillvaron ljusnade när han fick ett eget hem. Foto: Emma Strömberg


Mikke Rintamäki spelar biljard tillsammans med en anställd på Sirkkala dagcenter, som är öppet varje vardag för personer med rusmedels- och drogproblem.
Mikke är 50 år och har från och till varit hemlös största delen av sitt liv. Främsta orsaken är hans drogmissbruk. Han har gång på gång blivit vräkt på grund av att han eller hans vänner ställt till det i lägenheten, eller så har hyresräkningen bara blivit kvar på dörrmattan obetald.
Liksom för Mikke ligger andra problem i livet, som missbruk eller mental hälsoproblem, i bakgrunden för en stor del av de knappt 500 personer som är hemlösa i Åbo.
De senaste åren har Mikke bott på Turvatupa som är ett boende för missbrukare och hemlösa i Åbo. Men Mikke berättar att situationen blev helt ohållbar mot slutet. Droganvändningen eskalerade i sällskap med andra missbrukare.

Eget bo

Men nu är vardagen mer under kontroll. För tre månader sedan fick han ett eget hem via Sininauha Oy som erbjuder handlett boende i Åboregionen.
– Det känns helvetes bra, rent ut sagt, konstaterar Mikke.
– Jag trivs väldigt bra. Det finns tillräckligt med rum, det är ingen självmordsetta.
Det egna hemmet har gett Mikke trygghet och större frihet i tillvaron. För Mikke har Sininauha varit den bästa aktören som erbjudit bostad. De har det bästa förhållningssättet, tycker han.
– De har inte för strikta regler. Jag får leva som jag vill bara jag sköter mig, berättar Mikke.
Det han främst syftar på är regler om nolltolerans mot droger och rusmedel, vilket andra stödboenden har haft som villkor för att man ska få bo i en av deras lägenheter.
– Man blev genast utslängd om man tog droger.
Kravet på att vara nykter skapade ångest och som yngre triggade strikta regler bara en vilja hos Mikko att revoltera mot dem.
Mikke har varit heroinmissbrukare största delen av sitt liv. Han konstaterar att han inte kommer att bli av med beroendet. Huvudsaken är att droganvändningen hålls under kontroll.
– Det här är nu så som mitt liv ser ut.
Han är glad att Sininauha är förstående.
– Jag får vara mig själv. Huvudsaken är att jag kan hålla lägenheten i skick.
Det här skapar en mycket tryggare och säkrare känsla för Mikke när han inte behöver vara rädda att förlora allting när som helst. Sin nya lägenhet kan han se som ett mer permanent hem. I dagsläget tar han en daglig dos metadon som ersättningspreparat för heroin.

Samhällets bottenskrap

Mikke upplever också att attityden mot drogmissbrukare har blivit mycket bättre.
– Förut sågs knarkare som samhällets bottenskarp och det fanns ingen hjälp att få. Folk som arbetar med de här sakerna har mycket bättre kunskap och förståelse nuförtiden.
Han berömmer de anställda på Sirkkala dagcenter som han kan prata med och som hjälper när det behövs.
Mikke besöker dagligen dagscentret för att träffa vänner, äta ett gratis mål mat och få hjälp med att sköta olika ärenden. Han brukar också utnyttja möjligheten att ringa gratis.
De som jobbar på Sirkkala dagcenter har kompetens inom drogavvänjningsvård och erbjuder stöd och handledning om någon vill bli fri från droger. Men initiativet ska komma från personen själv och det är ingen förutsättning för att få vistas på dagcentret och använda dess tjänster.
Det ska vara så låg tröskel som möjligt att komma till dagcentret och få hjälp med FPA-ärenden, tvätta kläder, duscha, ta en tupplur i vilorummet, eller bara dricka en kopp kaffe och träffa andra människor.
Mikke känner att han nu har ett bra skyddsnät och kan söka hjälp om han märker att det börjar spåra ut. En handledare från Sininauha besöker honom också regelbundet för att se till att allting fungerar.
Mikke lyfter också fram att det är väldigt bra att hyran nu är satt på direktdebitering. En så enkel sak har också underlättat för många av hans vänner som tidigare bara ignorerat hyresfakturan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter