VD Ilkka Paju tar hot om besvär med ro – "Det är deras rätt"


Det omdebatterade terrasshuset är tänkt att bli granne med Finlands Bank-huset. Foto: Dan Lolax
Husbolaget Wilenia kommer att besvära sig över detaljplaneändringen för Kristinegatan 2, men vilka är förutsättningarna för att husbolaget är framgångsrikt?
Klart är att man besvärar sig med hänvisning till paragraf 9 i markanvändnings- och bygglagen som slår fast att ”när en plan utarbetas ska miljökonsekvenserna, inklusive de samhällsekonomiska, sociala och kulturella konsekvenserna, samt övriga konsekvenser av planen och av undersökta alternativ utredas i behövlig omfattning. Utredningarna ska omfatta hela det område där planen kan tänkas ha väsentliga konsekvenser.”
Kort sagt: detaljplaneändringen får inte på ett ogrundat sätt märkbart försämra någons livsmiljö.
I november i fjol förkastade Åbo förvaltningsdomstol en planändring som skulle ha tillåtit ett sextonvåningshus i Rosenkvarteret, som avgränsas av Skolgatan, Allégatan och Rosenkvartersstigen.
Avgörande var att förändringen i stads- och livsmiljön, speciellt med tanke på närheten till Mikaelskyrkan, var för stor för att kunna motiveras.
Staden har accepterat beslutet och en ny detaljplan ska vara klar innan fullmäktige tar sommarpaus.
Kulturmiljö av nationell betydelse
Säger beslutet om Rosenkvarteret något om Wilenias möjligheter att fälla planen för Kristinegatan 2? Det finns vissa paralleller:
- Bägge kvarter angränsar till Åbos nationalstadspark, det vill säga en kulturmiljö av nationell betydelse. Faktum är att Wilenias höghus finns mitt i parken.
- Åbo museicentral har förhållit sig kritiskt till bägge planer, uttryckligen med hänvisning till att de är i konflikt med stadens kulturhistoriska värden och med målet att bevara stadsmiljön.
Ilkka Paju, VD för Kansallis OY som vill bygga terrasshuset på Kristinegatan, säger att han inte oroar sig för eventuella besvär.
– Det är deras rätt att göra så och vi har inget emot det.

Stadsmiljönämndens ordförande Saara Ilvessalo (Gröna). ÅU-foto
Enligt honom har fastighetsbolaget också fått uppmuntrande respons för terrasshuset. Folk har kallat det för en djärv arkitektur, enligt Paju.
Stadsmiljönämndens ordförande Saara Ilvessalo (Gröna) säger apropå museicentralens och andras kritik att utlåtanden alltid beaktas.
Å andra sidan finns det alltid de som tycker att nybyggen inte passar just i deras näromgivning, trots att de överlag accepterar att staden ska tillåta tätare bebyggelse i centrum, säger Ilvessalo.
Enligt henne kan man lika väl ifrågasätta om de andra grannhusen passar i anslutning till Finlands Bank-huset, och syftar på husbolaget Wilenias höghus.
Själv hör hon till dem som ändrat uppfattning om terrasshuset. Efter att ha bekantat sig noggrannare med planerna tycker hon att huset är intressant och nytt utan att för den skulle ta för mycket utrymme.
Det har också blivit lägre jämfört med den ursprungliga planen, och träden som fälls ska ersättas med andra grönområden, säger Ilvessalo.
LÄS OCKSÅ:
Redan klart att terrasshus på Kristinegatan blir fall för förvaltningsdomstolen
TIDIGARE RAPPORTERING:
Åbobo: Vi berövas vår stadsmiljö
Politiker skeptiska till byggplaner längs Aura å
Skyddande status hindrar inte nybyggen längs Aura å
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.