Förflytta dig till innehållet

De vill krossa stereotyper om kvinnor och naturvetenskaper – gymnasieelever från Uleåborg synar vad ÅA har att erbjuda

Auditorium Salin i Axelia II i akademikvarteret i Åbo var fyllt av gymnasieelever på lördagsmorgonen. Foto: Dan Lolax


Uleåborg, Vasa, Jakobstad, Esbo, Kotka, Tammerfors…
Drygt sextio gymnasieelever från landets alla hörn var anmälda till fakulteten för naturvetenskaper och tekniks charmoffensiv på lördag.
Det handlar om att informera om studier på FNT vid Åbo Akademi, om vilka karriärmöjligheter studierna ger men också om att sälja Åbo som studiestad.
Till sin hjälp hade fakulteten alumnerna Sonja Enestam på Valmet, Susanne Fagerlund på Paroc och Mia Adolfsson, ombudsman för Teknikens akademikerförbund.

Mia Adolfsson från TEK berättade att hennes intresse för naturvetenskap väcktes i en ung ålder efter ett besök på ett pappersbruk.


Att samtliga alumner var kvinnor var en slump, men Maria Talvisara, abiturient från Svenska privatskolan i Uleåborg, och Iida Kämäräinen, andra årets elev på samma skola, ser ett tydligt intresse för naturvetenskaper bland unga kvinnor.
– Bland mina kompisar är alla de som är intresserade av naturvetenskaper och teknik kvinnor. Männen tjatar på om handelshögskola och juridikstudier men vi tycker att naturvetenskap är så roligt. Vi tycker om att krascha stereotyper, säger Talvisara.
– Ofta har det varit män som sysslat med tekniska saker men jag har alltid sett upp till kvinnorna inom naturvetenskaperna, säger Kämäräinen.

Iida Kämärinen (t.v.) och Maria Talvisara säger att bland deras kompisar är det kvinnorna som intresserar sig för naturvetenskap och teknik.


Båda tycker att lördagsmorgonens presentationer har gett en positiv bild av ÅA som universitet och av studielivet i Åbo.
Främst är det de många möjligheterna som studier på FNT ger som intresserar.
Talvisara har inte ännu bestämt som om hon tänker söka till ÅA. Tammerfors universitet är också en möjlighet, men ÅA kompenserar sin litenhet med den goda samhörighet som verkar finnas på universitetet.
– Det är 50-50 just nu, säger Talvisara.
Kämäräinen som inte har lika bråttom med att bestämma sig säger att hon också tar med Uleåborgs studieutbud i övervägandet.

Svenskan är viktig

Båda säger att möjligheten att studera på svenska är viktig. Kämäräinen beslöt sig efter grundskolan att inleda gymnasiestudier på svenska, trots att hon inte har någon koppling till språket – förutom att hon älskar språk.
Talvisara säger att svenskan kan vara avgörande när hon väljer universitet.
– Jag har hört att det kan vara svårt att börja universitetsstudier på finska efter att man gått skolan på svenska.
I slutändan är det karriärmöjligheterna som universitetsstudierna ger som väger tyngst, säger båda.
– Också staden och möjligheten att få vänner här spelar in, säger Kämäräinen.

Patrik Henelius, ny dekanus vid FNT, ser en positiv trend vad gäller intresset för de hårda vetenskaperna.


Traditionellt har andelen kvinnliga studerande i naturvetenskapliga ämnen och teknik varit låg, säger Patrik Henelius, ny dekanus för fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi.
– Men det finns tecken på att det vänder och vi vill föregå med exempel och visa att det finns kvinnor med den här bakgrunden och vi vill ha en jämn könsfördelning.
Det finns också andra trender att glädjas över, säger Henelius.
Han upplever att FNT och ÅA har en unik möjlighet att dra nytta inte bara av arbetslivet skriande behov av diplomingenjörer utan också av att intresset för de hårda vetenskaperna växer överlag.
– Åboregionen är den del i landet där vi har näst mest abiturienter som skriver lång matte. Vändningen sker i hela landet. Jag tror att ungdomar insett att för att vi ska lösa klimatproblemen och hälsoproblemen och en rad andra problem så behövs naturvetenskap och teknik. FNT kommer att satsa på studentrekrytering och genomströmning.

Motvikt till Helsingfors, bättre samarbete

Utbildningarna kemi- och processteknik och datateknik har nu 45 respektive 20 nybörjarplatser årligen. En poäng med lördagens evenemang var att påminna gymnasieelever om dessa platser.
Det finns ett behov av att utöka antalet platser, säger Henelius väl medveten om att det också är en politisk fråga där olika regioner drar hemåt.
– Men det finns starka krafter i Åbo som vill att ÅA och Åbo universitet ska fungera som en motvikt till Helsingfors.
Henelius säger att den stora efterfrågan på arbetskraft har stärkt samarbetet på högskolenivå i regionen.
Själv har han återvänt till Finland och Åbo efter 25 år utomlands. Nu senast kommer Henelius från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Innan det var han i USA.
Han bor på Kimitoön, där han också har släktrötter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter