Förflytta dig till innehållet

Polisen vill ha mera information om nätnärmanden mot barn — i fjol gjordes 36 anmälningar om grovt sexuellt utnyttjande av barn i sydvästra Finland

Arkiv/Emma Strömberg
En ung person håller en smarttelefon i handen

Arkiv/Emma Strömberg

Polisen i sydvästra Finland vill ha så mycket information om nätnärmanden mot unga som möjligt. Illustrationsbild/ÅU-foto


Också Polisinrättningen i sydvästra Finland utreder för tillfället olika sexualbrott mot barn.
Kriminalkommissarie Juhani Malmberg säger att sådana kan inträffa var som helst – i Uleåborg och Helsingfors, i Åbo eller i Björneborg.
– Skillnaden mellan de sexualbrott mot barn som vi utreder och de som har inträffat i Uleåborg är att de handlar om ett offer och flera misstänkta gärningsmän. De brott som vi utreder har ett offer och en misstänkt gärningsman.

Strafflagen har många olika brottsrubriceringar

Med anledning av den senaste tidens händelser i Helsingfors och Uleåborg går polisen i sydvästra Finland som bäst igenom statistiken över anmälda brott.
– Statistiken växlar årligen och är också annars svår att jämföra från år till år, eftersom strafflagens 20:nde kapitel om sexualbrott omfattar många olika slag av sexuella övergrepp mot barn och många olika brottsrubriceringar, säger Malmberg.
Strafflagen listar bland annat sexuellt utnyttjande av barn, grovt sexuellt utnyttjande av barn, köp av sexuella tjänster av ung person, lockande av barn i sexuella syften, koppleri och grovt koppleri.
En del av polisarbetet är till exempel att utreda om brotten är grova eller inte.
– Vi får varje år in anmälningar om sexualbrott mot barn. De misstänkta förövarna är både finländare och personer av utländsk härkomst.

Mer information om nätnärmanden behövs

Polisens budskap, när diskussionen framför allt i sociala medier går het på grund av händelserna i Uleåborg, är att tröskeln ska vara låg för att anmäla nätnärmanden som riktar sig mot barn.
– Vi behöver all information som vi kan få för att kunna gripa gärningsmännen. Tips till polisen kan lämnas också på nätet. Också signaturer eller användarnamn som avsändarna använder kan vara till stor nytta i polisens arbete.
Polisen i sydvästra Finland får kontinuerligt anmälningar om så kallad gromning, där vuxna söker kontakt med unga på nätet.
– Det är viktigt att föräldrarna har diskuterat med sina barn om vad de i så fall ska göra. Om barnen inte vill berätta för de egna föräldrarna ska de veta att de kan vända sig till skolhälsovårdaren eller skolkuratorn om någon gör nätnärmanden eller skickar underliga meddelanden, där någon till exempel ber om nakenbilder av barnet.

Kolla apparnas inställningar

Han säger också att föräldrarna borde se till att de applikationer som barnen använder i sina smarttelefoner har sådana inställningar att okända inte kan ta kontakt.
– Det finns en poäng med att olika appar har åldersgränser för att man ska få använda dem.
Den senaste tidens händelser har inte fått Polisen i sydvästra Finland att ändra sitt arbete.
– Att vuxna närmar sig barn i sexuella syften är inget nytt. Det sker via appar men också till exempel i köpcenter. Sätten är många, säger kriminalkommissarie Juhani Malmberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter