Förflytta dig till innehållet

Autonoma färjor, Airiston Helmi och avpolletterade chefer – det här läste ni 2018!

Kari Uotis blogg

Husrannskan. Polisen stormade Airiston Helmis fastigheter den 22 och 23 september. Bilden är från en av övervakningskamerorn. Foto: Kari Uotis blogg


Ett nyhetsår på ÅU räknas i tusentals artiklar och också journalister är nyfikna på vilka artiklar det är som får genomslagskraft.
Så vi gick genom arkiven och sökte fram det som lästes mest på åu.fi
Ett nyhetstema – Airiston Helmi – är ofta återkommande, men i övrigt är det glädjande nog en lista med bredd och variation.

Förbindelser – förstås!

Ingen sommar utan nyheter om färjförbindelser i den åboländska skärgården.
När midsommarfirarna skulle tillbaka hem från skärgården på söndag kväll den 24 juni var kön till färjfästet i Prostvik i Nagu cirka sju kilometer lång.
– Jag har hängt i skärgården sedan 60-talet och har aldrig upplevt något liknande. Det är nog alla tiders rekord, sa Tomas Jansson som vände om vid avtaget till Käldinge och spenderade ytterligare en natt i Nagu.
Färjtrafiken löpte som planerat under midsommarhelgen men ÅU:s läsare undrade varför endast Sterna och Elektra trafikerade. Finnferries vd Mats Rosin förklarade att NTM-centralen bedömt att två färjor var kapacitet nog för midsommarfirarna.

Direktör Mikael Mäkinen vid Rolls-Royce och Finferries vd Mats Rosin. Foto: Kim Lund


Temperaturen hade hunnit sjunka rejält när samma Rosin kunde deklamera att historia gjorts på samma rutt, Pargas–Nagu.
Den 3 december körde färjan Falco rutten på egen hand. Den förtöjde sig också själv och fjärrstyrdes sedan tillbaka till Åbo.
Det här var resultatet av ett samarbete mellan Rolls-Royce Marine och Finnferries.
– Det här är ett långt kliv framåt på resan mot autonoma fartyg och bekräftar också det som vi sagt i flera år: Autonom sjöfart kommer att bli verklighet, sa Mikael Mäkinen, direktör för Rolls-Royce Marine.
Rolls-Royce hade inför jungfrufärden testat tekniken till sjöss i 400 timmar.

Olyckor och tragedier berör

När olyckan är framme, speciellt i mindre samhällen, vill allmänheten bli informerad.
Det syns i åu.fi:s läsarstatistik. Den 9 augusti brann ett radhus med fyra bostäder i Kimito. Huset totalförstördes i branden, som fick sin början från en köksspis.
Radhusets hyresgäster fick nästan ingenting med sig annat än husdjuren. Mycket förstördes i elden, av röklukt eller av vattenskador.
– Men folk har varit givmilda, jag är verkligen både imponerad och tacksam. Både möbler, kläder och annat har erbjudits i större mängd än vi har kunnat ta emot. Också bostadsfrågan har löst sig för de drabbade, sa Susanne Piekkala, ordförande för Röda Korsets lokalavdelning.

Ett tjugotal enheter deltog i släckningsarbetet vid radhusbranden i Kimito.


Andra olyckor fick större konsekvenser. Lördagskvällen den 24 mars dog en 60-årig man i Västanfjärd efter att ha kört genom isen med sin fyrhjuling norr om Vänoxa.
Också mannens vän, som gett sig ut för att leta efter honom, körde genom isen. Han lyckades ta sig upp ur vaken och ringde 112.
Vargen var ett återkommande samtalsämne i Svenskfinland under 2018. Så också i Kimitoöns kommun.
Natten till den 9 september hade en varg ihjäl en terrier i byn Kalkila, sju kilometer från Kimito.
– Av spåren att döma hade hunden slagits med vargen och till och med jagat den en bit innan den blev nackad. Hundar som terriers och taxar är lite dumdristiga men ampra, konstaterade Mikael Sundberg vid Kimitoöns jaktvårdsförening.
Ett lyckligt slut fick trots allt det som var bland de första nyheterna på åu.fi under 2018.
Klockan 22.30 nyårsafton 2017 anmäldes en åttaårig flicka försvunnen från sitt hem i stadsdelen Harittu i Åbo.
Polisen och frivilliga sökte flickan under natten och morgonen och på nyårsdagen kunde ÅU rapportera att hon hittats vid god vigör. Det visade sig att hon övernattat hos en kompis.

Uppmärksammade rättsfall

Det finländarna sökte näst mest på Google i år var ”Airiston Helmi” (”presidenttivaalit” toppade listan över sökord). Och inte undra på.
Sedan lördagen den 22 september – när Centralkriminalpolisen, Sydvästra Finlands polisinrättning och Gränsbevakningen slog till spektakulärt mot Airiston Helmis fastigheter i Pargas skärgård – har nyheter om bolaget var bland de mest lästa på åu.fi
Vi intervjuade grannar, tjänstemän och beslutsfattare i kommunen, poliser och rättslärda – och ni läste. Misstankarna handlar om skattebrott och penningtvätt, två personer sitter häktade men den här storyn är långt ifrån över.
– Hela den här operationen har nog varit helt exceptionell för finländska förhållanden, sa professorn i straffrätt, Dan Frände.
Exceptionell var också rättegången mot Abderrahman Bouanane, marockanen som mördade två och skadade åtta i augusti 2017 i Åbo centrum.
Rättegången, som inleddes den 9 april, handlade främst om huruvida Bouananes brott var begångna i terroristiskt syfte.
Den anklagade själv underlättade inte rättens arbete.
Bouanane uppträdde förvirrat och uttalade sig motsägelsefullt och var under en stor del av rättegången inte i den tillfälliga rättssalen i Starrbacka fängelse. Han vägrade nämligen sitta ner.
Den 15 juni dömdes han till livstids fängelse för mord och mordförsök i terroristiskt syfte. Bouanane har överklagat domen till hovrätten.

Arkiv/Dan Lolax

Rättegången mot Abderrahman Bouanane inleddes i april och pågick in i maj. ÅU-foto


Terrorattacken hade konsekvenser för många. En av dem är journalisten Rebekka Härkönen, som dagen efter attacken intervjuade Ahmad Hosseini, flyktingen från Afghanistan som jagade Bouanane och försökte hjälpa offren.
Den artikeln i Turun Sanomat, och politikern Jussi Halla-ahos (Sannf) påstående om att artikeln var vinklad, till och med falsk, ledde till hot och förföljelser till den grad att Härkönen tvingades flytta från Åbo. Hon berättade om detta i en intervju i ÅU 24.3.

Spå fotbollsresultat – och väder

Ett nyhetsår innehåller, tack och lov, också lättsammare artiklar. Fotbolls-VM i Ryssland gav ÅU tillfälle att ordna en VM-tippning, och ni tog tillfället i akt.
Närmare 700 personer deltog och till slut var det Lauri Lindberg från S:t Karins som tippat bäst.
– Jag tvivlade aldrig på att Frankrike skulle vinna, men om Lukaku eller Griezmann hade tagit skytteligaledningen i slutet av turneringen så hade jag kunnat tappa min ledning, sa Lindberg som samlade ihop 152 poäng.
På andra plats kom Daniel Lindqvist, på tredje plats Berndt Södergård och på delad fjärde plats Linda Raiko och Roland Karlsson.
Tippa fotbollsresultat är en sak, spå väder en helt annat. I början av året brukar ÅU be Erik Sjöblom, väderspåman i Dalsbruk på Kimitoön, ge sin prognos utgående från iakttagelser om höstvädret.
Så gjorde Sjöblom den 3 januari och artikeln blev, som vanligt, väldigt läst. Hur rätt Sjöblom hade? Det är upp till var och en att avgöra!

Erik Sjöblom spår väder sedan årtionden tillbaka. ÅU-foto

Stormiga Pargas

Pargas har varit i blickfånget inte enbart på grund av Airiston Helmi utan också för stadens ledande tjänstemän fått hård kritik – och mera än så.
Den 13 februari sa stadsstyrelsen enhälligt upp turistchefen Niclas Gestranius med omedelbar verkan. Orsaken var två anmälda fall om sexuella trakasserier, alkoholmissbruk och Gestranius vägran att följa arbetsgivarens instruktioner.
Gestranius svarade med att anmäla stadsdirektör Patrik Nygrén, personalchef Peter Lindroos och näringslivschef Tomas Eklund till Regionförvaltningsverket.
Den uppsagda turistchefen menade att han skött sig klanderfritt medan trion gjort sig skyldig till tjänstefel genom att låta turismavdelningen vara underbemannad.
Under 2018 uppdagades stora brister i barnskyddet i Pargas. Social- och hälsovårdsdirektören Paula Sundqvist fick ta merparten av kritiken, som hon upplevde vara orättvis.
Det uttalandet, och nyheten att Sundqvist ville lämna sin arbetsgivare, blev en av de mest lästa nyheterna i maj på åu.fi (28.5).

Svenskan, vården och klimatet

En viktig del av ÅU – både på webb och på papper – är insändarna. I augusti skrev Mikael Sjövall den mest lästa insändaren på webben: ”Svenskan trängs undan i Åbolands skärgård”.
”Ifall svenskan ska överleva på riktigt i Egentliga Finland måste vi värna om rätten att få tala svenska i alla livets sfärer i Åbolands skärgård”, fortsatte Sjövall. Av reaktionerna att döma höll många med.
Lästa är också våra kolumnister och under 2018 var den mest lästa kolumnen Patricia Bruuns ”Gäst hos verkligheten”.
Bruun, som är sjukskötare och journalist, beskrev ett nattpass på en vårdavdelning på ett sätt som berörde många: ”Jag känner hur mitt hjärta fortfarande rusar, jag försöker låta bli att tänka på allt jag hade gjort annorlunda om jag kunnat.”

Patricia Bruun. Foto: Niklas Sandström


Bland de mest lästa opinionstexterna finns naturligtvis också ÅU:s ledare. Bland dem verkade ”Ja, du ska skämmas”, publicerad 19.7, ha träffat en nerv.
”Att inte fler finländare ser klimatförändringen som ett allvarligt problem tyder på att de inte ser det som ett problem som rör dem”, skrev vi – apropå värmeböljan hemma, och klimatkatastrofer längre bort.

ÅA – fest och debatter

Åbo Akademi har firat sina hundra år med nyutgiven historik, seminarier och fester. Men ÅA har också tampats med debatter som universitetet säkert gärna hade varit utan, men som intresserat allmänheten.
Den 6 april kunde ÅU berätta att Hangögillet ordnat en sits i Humanistiska föreningens lokaler i byggnaden Arken. Temat för sitsen var ”Afrika”, vilket sporrat festdeltagare att måla sina ansikten i stil med den så kallade blackface-sminkingen, ett stereotypt sätt för vita att avbilda svarta.
Hangögillet bad om ursäkt och portades av föreningen.
I november var det dags för debatt igen.
Personalföreningen Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi hade bjudit in den mångsysslande provokatören Alexander Bard för att tala om jämställdhet ur en manlig synvinkel på internationella mansdagen 19.11.
Först hette det att seminariet skulle ordnas i auditorium Armfelt men ett upprop från anställda och studerande fick ÅA:s ledning att tänka om. Bards kränkande uttalanden om kvinnor och minoriteter blev för mycket och intresseföreningen – och medarrangören Svenska Yle – tvingades flytta debatten till biografen Diana.

Växande företag, nya företag, flytande företag

Goda nyheter, alltså sådana som berättar om en positiv utveckling, intresserar också. Det märktes inte minst när vi publicerade artikeln om Kasnäsföretaget Salmonfarm 9.8.
Satsningar på både fiskfabriken och turismen har resulterat i en omsättning på drygt 25 miljoner euro. Det kommande bokslutsåret växer totalomsättningen med nästan en tredjedel.
– Fiskmjölsfabriken vi öppnade är en orsak men också att vi lyckats öppna nya försäljningskanaler på livsmedelssidan, sa vd Wilhelm Liljeqvist.
Den 26 oktober kunde vi berätta att krogutbudet i Åbo växer tack vare nya krogen Arvo som öppnat i stadsdelen Port Arthur.
ÅU besökte krogen en vecka innan öppningsdags och företagaren Tommi Avola utlovade goda ölsorter, gott kaffe, goda viner och smarriga cocktails.
– Dessutom kommer vår service att vara i en klass för sig, sa Avola som grundat krogen tillsammans med kumpanen Lauri Kokko.

Tommi Avola bakom disken, ett par dagar innan öppning. Foto: Monica Forssell


I slutet av maj åkte vi ett dygn med Viking Lines Viking Grace och bekantade oss med livet till sjöss.
Artikelserien som den kryssningen resulterade i var en av de mest lästa under 2018, säkert för att läsarna fick stifta bekantskap med Pargasbon Anette Sandholm, receptionist, Nagubon Richard Karlsson, kock, hovmästaren Katja Brander från Björkboda och många fler med lokal anknytning (26.5).

Katja Brander är hovmästare på a la carte-restaurangen Oscar. Foto: Maria Thölix

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter