Allt fler skaffar id-kort – efterfrågan väntas öka då ny lag skärper kraven på hur man identifierar sig

Det blir allt vanligare att människor skaffar sig ett officiellt identitetskort. Antalet beviljade id-kort har trefaldigats på åtta år.
– Vi har sett en ganska markant ökning i efterfrågan. Det går stadigt uppåt och vår prognos för i år är 26 000, säger Stephan Sundqvist, chef för tillståndstjänster vid polisinrättningen i Sydvästra Finland.
Polisinrättningen sköter tillstånden i Egentliga Finland och Satakunta. Antalet id-kort i de två landskapen fördubblades under femårsperioden 2010–2015, men därefter har efterfrågan ökat snabbare.
Ny lag kan öka intresset
Det finns sannolikt många faktorer som spelar in, säger Sundqvist.
– Allt fler har kanske märkt att de för det mesta reser inom EU (Schengenområdet). Då räcker det med id-kort, som till formatet också är behändigare. Många har både id-kort och pass.
En annan faktor kan vara skärpningar för hur man ska identifiera sig.
Vissa banker och teleföretag kräver redan nu pass eller id-kort för vissa tjänster, men kraven skärps vid årsskiftet i och med den nya lagen om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster. Det här kan gälla exempelvis då man som ny kund ber om nätbankskoder eller om man vill få ett mobilt id av sin operatör.
Körkortet har fortsatt stark roll
Körkortet har traditionellt uppfattas och använts som ett id-kort, fast det aldrig haft status av officiell identitetshandling.
– Det sitter djupt rotat att id-kort är det samma som körkort. Vi har de senaste åren försökt föra fram att ett körkort bara är ett intyg på att man har rätt att framföra vissa fordon.
Sundqvist tror att det också i fortsättningen går att styrka sin identitet med körkort i många sammanhang.
– Vi räknar ändå med en viss boom för id-kort då bankernas budskap börjar gå hem. De som har sådana utgör ännu en ganska liten andel, säger Sundqvist.
Passen är fler
Ifjol utfärdades totalt cirka 200 000 id-kort i hela Finland.
Antalet utfärdade pass var över 750 000.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.