Förflytta dig till innehållet

Finlands vackraste hem finns kanske i Dalsbruks kyrka – Henrika Tytärniemi med i tv-final

Fiffigt och hemtrevligt med de spännande kyrkfönstren som pricken på i:et. Här flickrummet. Foto: Monica Sandberg


Kan man ha chans att vinna MTV3-tävlingen om Finlands vackraste hem i fall man bor på övre våningen i Dalsbruks kyrka?
Jo, absolut. Henrika Tytärniemi – född Mickelsson, uppvuxen i Dalsbruk – har redan nått finalen i den här riksomfattande tävlingen som avgörs i slutet av denna månad.
Att den här cirka 80 kvadratmeter stora lägenheten alls kom med i tävlingen berodde på en nyinflyttad grannes tips till tv-teamet som då letade efter hem i brukssamhällen.
– Grannen ifråga har inte besökt mitt hem medan jag bott här, men kanske hon hade läst inredningsartikeln som gjordes i början av året i tidningen Meidän Talo eller sett bilder som jag lagt ut på sociala medier, funderar Tytärniemi.

Henrika Tytärniemi i sitt kök, med utsikt över kyrkans vackra slaggstensväggar. Foto: Monica Sandberg


Då hon sedan fick ett mejl från MTV3 om att delta i tävlingen ”Suomen kaunein koti” så tänkte hon att det kanske blir för jobbigt.
—  Jag visste hur mycket jobb det var med Meidän talo-reportaget. Men så tänkte jag att nåja, det här är en enda gång man får chansen så jag tackade ja.
— Och så kom filmteamet på fem man hit och filmade en lång dag; i tv blev det en dryg kvarts sändningstid, säger Henrika Tytärniemi.

På övre och översta våningen finns bostaden som nu finns bland tio finalister i tv-tävlingen. Från början valdes 30 att vara med men bara tio återstår alltså nu. Foto: Monica Sandberg


På frågan hur det kändes att visa sitt hem för hela Finland svarar Henrik Tytärniemi att det hittills har varit bara roligt.
Inredningen har ett bra tag varit hennes stora intresse även om det tog tid innan hon hittade sin stil.
Sedan var det slumpen som gjorde att hon efter 13 år i Karleby flyttade tillbaka till Dalsbruk, med nu åttaåriga dottern Ida.
– Det gjorde gott att vara borta från Kimitoön så länge. Nu kan jag på riktigt uppskatta småskaligheten, naturen och närheten till släkt och vänner, och jag är glad att Ida kunde börja i samma svenska skola där jag själv har gått, säger hon.
Men hur kom du att flytta till bostaden i kyrkan?
– Det var min barndomskompis, församlingsmästare Maria Manelius, som tipsade om att bostaden kanske skulle bli ledig. Min mamma och syster tog bilder och mejlade till mig i Karleby, och efter att jag fick jobb som handledare vid Ungdomsverkstaden i Dalsbruk så bestämde jag mig, säger Henrika Tytärniemi.

Vardagsrummet med dörren som blev bord. Foto: Monica Sandberg

Gammal dörr blev bord

Då hade Tytärniemi redan en tid samlat på gamla grejer, så det var inget litet flyttlass som fraktades 550 kilometer.
I Dalsbruk har samlandet fortsatt med fynd bland annat i Ekocenter.
—  Till exempel har jag där hittat en gammal dörr med många lager delvis avskavd färg. Ännu vet jag inte vad dörrens historia är men om jag en dag får reda på den så blir dörren (nu använd som bordsskiva) än mer värdefull för mig, säger hon.
Är det kusligt att bo i en kyrka?
—  Väldigt många har frågat, men det är tryggt och lugnt. Stenmurarna är så tjocka att Ida och jag inte har en aning om att det blåser i fall vi inte går ut.
— De tjocka murarna gör också att vi sällan hör något av gudstjänsterna i första våningen, säger Henrika Tytärniemi.

Sovrum högt uppe

Själv har hon sitt sovrum i tredje våningen, en halv trappa upp från övriga lägenheten som innehåller kök, badrum, vardagsrum och dotterns sovrum.
Är lägenheten färdigt inredd nu?
– Neej, inredning blir väl aldrig färdigt, säger Henrika Tytärniemi.

Henrika Tytärniemis sovrum är en halvtrappa upp från den övriga lägenheten. Om man gillar  trappor så går det bra att bo här, säger hon. Foto: Monica Sandberg


Kimitoöns församling äger kyrkan och lät renovera badrummet innan familjen Tytärniemi flyttade in. Foto: Monica Sandberg


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter