Lokal lammkorv, sylt och limpa ska det vara – elever i Dalsbruks skola fick i blindtest välja mellan industrimat och mathantverk


Två tallrikar med industri- och lokalmat huller om buller. Hemaloy Imran hörde till de elever som fick vara med om ”tasting” på det här viset. Foto: Monica Sandberg
Att köpa utländsk mat är lite som att kissa på sig – bekvämt i början men sedan allt mer otrevligt.
Den liknelsen använde Jonas Bergström då han och Stella Törnroth på torsdagen visade för åk 9 vid Dalsbruks skola hur industriellt och lokalt tillverkade livsmedel skiljer sig i frågan om smak.
”Vi vet vad vi äter”
Paret delar på ett uppdrag som ledare på Kimitoön för ett mathantverkprojekt, och talade om att lokalt producerad mat sparar på miljön genom att transporterna blir korta.
– Och så vet vi vad vi äter. Vi vet att det är tryggt, för att inte tala om smaken där det kan vara väldigt stor skillnad, sade Bergström.
Illasmakande bröd fick noll poäng
Sedan fick eleverna göra blindtest och smaka på saft, sylter, korv, senap och bröd som dels var industriellt tillverkat och dels lokalproducerat.
Lammkorven från Westankärrs, Sabina Ekholms/Närbodens sylter och skärgårdslimpan från Holmbergs Four C fick många röster medan speciellt ”industribrödet” enligt många smakade så illa att de slängde det.
Gillade lammkorven
Det här var första gången som Bergström och Törnroth presenterade öns mathantverk på det här sättet.
– Intressant, det var mycket information, tyckte eleven Nico Heinonen, som särskilt gillade lammkorven.

Nico Heinonen tyckte ”matlektionen” var intressant. Men kock ska han inte bli, utan siktar på Brusabys skogsutbildning efter det att han är klar med Dalsbruks skola. Foto: Monica Sandberg
Bergström berättade också om vilka utbildningar det finns för dem som på svenska vill hitta ett yrke inom livsmedelsbranschen.
Sjökapten och formgivare men mathantverksintresserade ändå
Då eleverna frågade honom vad han själv har för utbildning så blev svaret lite överraskande:
– Jag är sjökapten, och kör nu Högsårafärjan, medan Stella är formgivare. Man kan ha olika bakgrund men vara intresserad av mathantverk ändå, sade han.
Elevhandledare Åsa Gustafsson tillade att man från skolan snart åker på Axxell-mässa i Karis, och i skolan har företagsamhet och hållbar utveckling som tema så mathantverk passar in till alla delar.

Nu provade Jonas Bergström och Stella Törnroth första gången på att låta elever i praktiken upptäcka skillnaden på mat och mat. Foto: Monica Sandberg

Annorlunda lektion – här Linus Engblom närmast kameran och Isak Walk i färd med blindtesta produkterna som Jonas Bergström (stående t.v.) serverat. Foto: Monica Sandberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.