Förflytta dig till innehållet

Kan Åbo bli en av tävlingsorterna om Finland ansöker om OS-värdskap? – ÅU frågade Olympiska kommitténs vd

Kuppisstadion byggdes till OS i Helsingfors 1952. Bilden från en match mellan Finland och Liechtenstein. Foto: Johan Backas


På uppdrag av idrottsminister Sampo Terho ska Finlands olympiska kommitté utreda om det finns förutsättningar för att ordna OS och Paralympics i Finland.
Sommar-OS har arrangerats i Finland en gång, i Helsingfors 1952. Den gången hölls merparten av grenarna i huvudstaden, men bland annat fotbollsmatcherna delades upp mellan ett antal andra städer. Kuppisstadion i Åbo byggdes för just det ändamålet.
Vilka är möjligheterna för Åbo att agera värd för någon av OS-grenarna om Finland skickar in en ansökan? ÅU ringde upp kommitténs vd Mikko Salonen för att fråga.
Mikko Salonen, vilka grentävlingar kunde hållas i Åbo utgående från förutsättningarna i dagsläget?
– Jag måste betona att det är just det vi utreder, och mina svar är därför rena spekulationer. Men med tanke på att fotbollsstadion i Kuppis fyller FIFA:s krav för internationella matcher så är det en av de tävlingsplatser som skulle uppfylla kriterierna. Det betyder att förutsättningarna för till exempel fotboll och landhockey skulle finnas.

”Rimligt att fördela grenarna mellan olika städer”

Kommittén utreder förutsättningarna för såväl vinter- som sommar-OS. Enligt Salonen är det rimligt att anta att grenarna delas upp mellan flera städer.
– Om vi arrangerar ett sommar-OS så vore huvudstadsregionen knutpunkten, men man kan anta att vissa av grenarna ordnas inom området Åbo–Tammerfors–Helsingfors. Om vi däremot ansöker om vinter-OS måste grenarna spridas ut över ett ännu större område. Det finns till exempel inga banor för bob, skeleton eller rodel i hela Finland.
Salonen poängterar att kommittén strävar efter att utreda möjligheten att ordna OS utifrån befintliga arenor och infrastruktur.
– Om Finland ansöker om värdskap ska det vara med hållbarhet som röd tråd, meningen är inte att bygga skrytbyggen som sedan står oanvända efter OS. På det här sättet får vi fakta för att diskutera om det alls är möjligt att ordna OS i Finland.

Utredningen betyder inte att Finland planerar att lämna in en ansökan

Trots utredningen finns det i dagens läge inga konkreta planer på att verkligen lämna in en ansökan. De närmaste möjliga ansökningsrundorna rör värdskapen för vinter-OS 2030 och sommar-OS 2032.
Värdstäderna för sommar-OS har i regel koncentrerat tävlingarna till ett mindre område nära den så kallade OS-byn, där idrottarna bor. I Rio de Janeiro 2016 hölls alla grentävlingar inom stadens gränser, förutom fotbollen som spelades i fem olika brasilianska städer.
I London 2012 hölls bland annat tävlingarna i fotboll, rodd och cykling utanför London.

Utredningen av OS-förutsättningarna

  • Finlands olympiska kommitté har fått i uppdrag att sammanställa en rapport om möjligheten att ordna ett OS i framtiden, antingen på egen hand eller i samarbete med andra nationer.
  • Utredningen ska vara klar våren 2019.
  • Rapporten ska ta upp frågor som ansökningskriterier, kostnader, potentiella tävlingsorter och eventuella nödvändiga samarbetsnationer.
  • Målet med rapporten är att skapa förutsättningar för en faktabaserad diskussion om en kandidatur i framtiden. Undervisnings- och kulturministeriet har gett olympiska kommittén stöd för att finansiera rapporten.
  • Internationella olympiska kommittén IOK har lagt som mål att framtida värdnationer inte ska behöva satsa lika mycket pengar och resurser som tidigare.
  • Ledorden för arrangemangen ska vara kostnadseffektivitet samt etiskt och ekologiskt tänkande.
  • Vinter-OS kan ordnas i Norden så tidigt som 2026, Stockholm är en av kandidaterna. Sveriges olympiska kommitté är positivt inställd, men regeringen och stadens politiker är skeptiska.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter