Skärgårdshavet är inte lämpligt för fiskodling – "Vi måste följa vattenskyddslagen"


Fiskodlingarna i Skärgårdshavet har de senaste åren blivit färre till antalet samtidigt som de koncentrerats till större enheter. Foto: Emma Strömberg
Miljörådet Ville Salonen vid Regionförvaltningsverket i södra Finland håller inte med om att myndigheterna är för restriktiva i beviljandet av miljölov för fiskodlingar.
– För Skärgårdshavets del är det säkert så. Men det beror på att vattnets dåliga tillstånd inte möjliggör fler odlingar eller utvidgningar i Skärgårdshavet.
Däremot har flera lov beviljats de senaste åren för odlingar ute till havs. I de här fallen handlar det om stora fiskodlingar där odlarna vill utvidga sin verksamhet, säger Salonen.
Regionförvaltningsverket är den instans som beviljar loven. Besluten fattas utgående från utlåtanden från NTM-centralen.
– De flesta ansökningar gäller utvidgningar av befintliga odlingar. Ytterst få är ansökningar från nya odlare, säger Salonen.
Målet är att fiskodlingen i landet ökar
Utöver fiskerinäringen strävar också Jord- och skogsbruksministeriet till att öka den inhemska fiskodlingen för att minska beroendet av importerad fisk.
Enligt Salonen har mängden också ökat.
– Tittar man på hela landet har den totala mängden odlad fisk ökat de två senaste åren. Odlingsplatserna är främst koncentrerade till Bottenhavet. Men det finns också fiskodlingar på land.
I Egentliga Finland är odlingsplatserna koncentrerade till havsbandet utanför Gustavs och Nystad.
Överinspektör Mirva Wideskog vid NTM-centralens miljöenhet har förståelse för att man vill öka antalet inhemska fiskodlingar.
Hon är också medveten om att utvecklingen i branschen gjort att utsläppen från fiskodlingarna minskat.
Mycket beror på vattnets tillstånd
Men hon påpekar att mycket beror på vattnets tillstånd och hur mycket belastning från odlingarna det tål.
– På den här punkten måste vi följa vattenskyddslagen. Speciellt när det gäller Skärgårdshavet är förhållandena dåliga när det gäller vattnets tillstånd. I Skärgårdshavet finns inte längre vattenområden som passar för nya fiskodlingar eller utvidgningar, säger Wideskog.
– Numera beviljas miljölov i huvudsak endast för odlingar som finns ute till havs långt från kusten, säger hon.
För tillfället har NTM-centralen några ansökningar under beredning som väntar på ett utlåtande.
De flesta kommer från företag. Ett av dem är Lännenpuolen Lohi i Gustavs som planerar en odling som omfattar en miljon kilogram fisk.
– I det här fallet handlar det om så stora mängder att man måste göra en miljökonsekvensbedömning trots att odlingen placeras långt ute i havsbandet, säger Wideskog.
LÄS OCKSÅ:
Regnbågen i ojämn kamp med norska laxen – den inhemska fiskodlingen stampar på stället, säger vd i fiskbranschen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.