Förflytta dig till innehållet

Hypnos kan hjälpa mot oro och stress – något ändrar alltid till det bättre under en hypnos, säger hypnotisör med mottagning i Dalsbruk

Foto: Pixabay


Önskan att sluta röka, fobier, oro och ångest är vanligt bland dem som söker sig till hypnos för att få hjälp.
– Knappast lyckas vi få bukt med problemet på en timme. Det kan behövas flera behandlingar, säger Dorthe Ulfstedt.
Hon har mottagning i Dalsbruk men jobbar inte full dag eftersom hon är pensionär. Dessutom är hon i Danmark november-december; Hon är danska men flyttade 1993 till Dalsbruk med sin man.
– Då var jag förskollärare och jobbade som lärare i Dalsbruk flera år. Sedan ville jag vidareutbilda mig och gick två år i Danmark utbildning inom hypnos.

Stressrelaterade problem är vanliga bland dem som söker hjälp i form av hypnos, säger Dorthe Ulfstedt som vid det här laget i åtta har hållit på med hypnos. Foto: Hanna Holmberg

”Anses lite skrämmande i Finland”

– Hypnos anses lite skrämmande i Finland men i Danmark och många andra länder används hypnos ofta för att hjälpa folk med olika problem. Ja, hypnos kan hjälpa också om man inte vet vad problemet är, utan bara vet att det är något som inte känns bra.
Ulfstedt är övertygad om att något alltid ändrar till det bättre under en hypnos, men det märks kanske inte alltid genast. Om det är en person med en psykisk diagnos så ska hypnos inte användas.

Förlorar inte kontrollen

– Innan vi börjar så talar vi om vad som ligger i fokus, vilket problem som borde behandlas. Klienten är vid medvetande hela tiden, man förlorar inte kontrollen eller minnet. Efteråt minns han eller hon oftast vad som hände under hypnosen.
– Är det något väldigt smärtsamt kan jag under hypnosen säga åt klienten att han ska minnas bara det som är viktigt att minnas för att må bra.

Går inte mot någons vilja

Dorthe Ulfstedt säger att man inte kan hypnotisera någon mot hans eller hennes vilja.
– Hypnos är ett avslappnat tillstånd och kan på sätt och vis jämföras med när du kör bil och sitter i dina egna tankar då du plötsligt till din förvåning märker att du är framme. I ett hypnotiskt tillstånd har man lättare tillgång till undermedvetna resurser. Man minns bättre. Det kan ge kreativa lösningar och insikter som vi annars inte har kontakt till.
Hypnos kan användas vid till exempel flygskräck, rädsla för att köra bil, utbrändhet, stressrelaterade besvär, smärtbehandling, viktkontroll eller då man vill sluta röka eller snusa.
Ulfstedt tillägger att hypnoterapi kan användas i längre terapiförlopp, till exempel då man vill undersöka varför ångest förekommer i ens liv, söka efter orsaken till en fobi eller när och hur en person har lärt sig att inte ta hänsyn till egna behov.

Professor: Hypnos är ingen mirakelmedicin men kan lindra olika symptom

Det är vedertaget inom den medicinska vetenskapen att hypnosbehandling kan hjälpa bland annat mot stress.
Men man ska inte tro att det är en mirakelmedicin, säger professor Timo Partanen vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Partanen berättar att hypnos har använts som terapiform i Finland sedan 1800-talet.
Med tiden har ändå bruket minskat, eftersom de bevisade effekterna inte är stora.
– Men hypnosen ger ett djupt avslappningstillstånd som kan dämpa stress eller hjälpa till inför till exempel en idrottsprestation. Hypnos används också inom psykoterapi och kan då göra det lättare att prata om saker. Det betyder ändå inte att man genom hypnos kommer ihåg nya saker eller berättar sånt som man annars inte skulle vilja berätta.
Studier har också visat att hypnos kan dämpa röksuget hos personer som just har slutat röka.
Enligt Partanen ska man komma ihåg att även om hypnosen lindrar symptomen så botar den inte själva sjukdomen.
– Hypnos kan vara smärtlindrande, men det är en tilläggsmetod och ingen mirakelmedicin. Lider man av depression eller smärta på grund av en allvarlig sjukdom så måste problemen lösas på annat sätt.
Om hypnos utförs på personer med psykiska sjukdomar kan det också leda till allvarliga biverkningar, såsom psykoser.
– Man har arbetat med att reglera hypnos och andra alternativa vårdformer i lag, men det finns ännu inga regler kring vem som kan kalla sig hypnotisör. Det finns därför en risk för att man blir utsatt för någon som inte gör en tillräckligt noggrann bedömning av patienten innan de utför hypnosbehandlingen.

Tapping och NLP

Dorthe Ulfstedt är utbildad också inom tapping, som ännu är rätt okänt i Finland men går ut på att man knackar på akupunktur-punkter medan man fokuserar på problemet.
– Det är väldigt avslappnande och kan vara bra att göra före själva hypnosen. Tapping är ett slags psykologisk akupunktur i kombination med samtal, där känslor och kroppsförnimmelser finns med på samma villkor som orden. Tapping kan användas för terapi eller som självhjälpsmetod för allt med känslomässig grund, som jobbiga minnen, låsta beteendemönster, obehagliga känslor, smärta eller stress, säger hon.
Också NLP eller Neuro-lingvistisk programmering är Dorthe Ulfstedt utbildad i.
NLP kan beskrivas som studien om hur vi gör vår egen karta av omvärlden. Vår verklighet eller karta är unik för var och en. Genom att ändra kartan, eller vad vi tror om världen och vår plats där, kan beteendet ändras, förklarar hon.
Efter nyår tar Ulfstedt igen emot klienter i Dalsbruk.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter