Var får man svensk service i S:t Karins – ortsbor samlar tips i Facebookgrupp


Linda Lindholm. Foto: Privat
Linda Lindholm har startat en diskussion om var man kan få service på svenska i S:t Karins i Facebookgruppen ”S:t Karins på svenska”.
Syftet är att samla information om möjligheterna för alla, säger Lindholm som också startade själva gruppen för ett tag sedan.
– Antalet svenskspråkiga är ganska många i S:t Karins nu och fortsätter öka. Många har sina svenska sociala nätverk via till exempel skola och dagis, men så finns det ju andra som inte har de nätverken. Därför tänkte jag att det är en god idé med ett forum där vem som helst kan gå med, säger Lindholm som bott i S:t Karins sedan 2010.
Apoteket i centrum, frisörsalongen Studio Fancy och tjänster inom stadens motions- och idrottsservice nämns som exempel på ställen där det finns personer som talar svenska.
Vill visa att det finns efterfrågan
Genom att samla tips och visa att det finns efterfrågan kan man skapa en marknad för service på svenska, säger Lindholm.
Hälften av apotekets anställda talar svenska, berättar farmaceuten Susanna Mäki, som jobbat på apoteket sedan 2004 och bor i Nagu.
– Det är förstås viktigt för folk att de får service på svenska. Hit kommer också kunder från bland annat Pargas och skärgården.
Enligt Mäki faller det sig naturligt att apoteket har svenskspråkiga anställda eftersom Åbo Akademi är den enda skolan som erbjuder farmaceututbildning på svenska.
– Vi har inte specifikt diskuterat svensk service inom apoteket. Många kunder som kommer in vet vilka som talar svenska, och går direkt till dem, säger hon.
Själv kommer Mäki från en finsk familj men upplevde inte att det var svårt att lära sig svenska, eftersom språket är så pass närvarande i Nagu.

Hälften av apotekets anställda talar svenska, berättar farmaceuten Susanna Mäki, som jobbat på apoteket i S:t Karins sedan 2004 och bor i Nagu.
Västanfjärdsbon Mia Fredriksson har drivit frisörsalongen Studio Fancy i fem år. Salongen har funnits i sin nuvarande lokal mittemot det blivande torget i ett år.
Innan dess låg den i det gamla Kaarina-huset.
Fredriksson jobbade för fem år sedan på en salong i köpcentret Skanssi, men trivs nu bra som företagare i S:t Karins.

Västanfjärdsbon Mia Fredriksson har drivit salongen Studio Fancy i fem år. Cirka 70 procent av kunderna i salongen är svenskspråkiga. I stolen sitter Gunilla Sjöberg – förstås vill man gärna uppmuntra svensk service i S:t Karins, säger hon.
Cirka 70 procent av kunderna i salongen är svenskspråkiga trots att salongen fungerar på två språk, bedömer Fredriksson.
– En av de andra frisörerna talar också svenska, och vår kosmetolog är finskspråkig men försöker väldigt gärna tala svenska när det behövs, säger hon.
Fredrikssons modersmål är finska, men hon gick i grundskolan på svenska.
– I dag säger mina finskspråkiga kollegor att jag inte kan prata finska längre, skojar hon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.