Houtskärsbo stötte i elkabel med traktorplogen – "Är det så här man ska märka att kablarna är slarvigt nedgrävna?"


Den här kabeln stötte Houtskärsbon Peter Juslin i när han plöjde sin åker. Foto: Edgar Sjövall
– Är det så här man ska få veta att kablarna är slarvigt nedgrävna, frågar sig Houtskärsbon Peter Juslin efter att ha stött i en kabel med traktorplogen.
Det är andra gången i Åboland den här hösten som en av elbolaget Carunas kablar visat sig ligga för grunt på åkermark. I september drog Kimitobonden Anders Abrahamsson av en jordkabel på samma sätt.
Det var i måndags som den dåligt nedgrävda kabeln upptäcktes, då Juslin plöjde sin åker i Roslax. Klockan var kring åtta på kvällen då han i sitt sista drag med plogen märkte att han stött i något.
– Det hade redan blivit mörkt, men när jag körde närmare märkte jag att en svagströmskabel stack upp ur marken. Jag plogar till 25–30 centimeters djup, så kabeln måste ha legat högre upp än så. Efter att jag kört hem fick jag ett samtal från en granne som berättade att elen gått i tre hus, berättar Juslin.
Därefter ringde Juslin till underentreprenören, företaget Saarijärvi Infra, som gav honom svaret att fallet ska utredas. Strax därefter var Caruna på plats och åtgärdade elen till grannhusen som blivit utan ström.
– Det känns som det är mycket prat och lite verkstad från elbolagets sida. Hur kommer det sig att man börjar använda en elkabel utan att ha kontrollerat att den ligger tillräckligt djupt?
Han har inte hört om fler fall utöver det på Kimitoön i september, men är övertygad om att det här inte var sista gången som någon stöter på en dåligt nedgrävd kabel.
– Jag oroar mig inte personligen, jag förstår att inte hoppa ur traktorn. Men åkrarna måste plöjas i vilket fall som helst, så man blir ju fundersam. Det finns tydliga brister i övervakningen.
Oskyddade jordkablar på åkermark ska grävas ner till minst 70 centimeters djup, men om de är skyddade med betong kan de finnas högre upp än så.
Henrik Suomi, nätchef på Caruna, säger att han ännu inte kan ta ställning till just Houtskärsfallet i det här skedet.
Enligt honom var man på Caruna omedvetna om att kabeln skulle ha legat för grunt, till skillnad från i fallet på Kimitoön där bolaget kände till felet men inte hunnit åtgärda det.
– Jag fick veta om saken under tisdagseftermiddagen och vi kommer nu att utreda vad som gått snett.
Kablarna granskas med tio meters mellanrum
Hur övervakar ni att kablarna grävs ner ordentligt?
– Under arbetets gång dokumenterar entreprenören sitt arbete. Efteråt gör vi själva en granskning, där vi mäter djupet med 10 meters mellanrum. Det anses vara ett tillräckligt tätt mellanrum.
Vad gör ni nu för att förhindra att liknande sker i framtiden?
– Redan efter att kabeln på Kimitoön dragits av begärde vi en utredning av generalentreprenören Eltel, som ansvarat för kabelläggningen på båda orterna, över vilka åtgärder de vidtar för att förhindra liknande incidenter i framtiden. Den ska vara klar till årsskiftet. Vi ska också se över de arbeten som redan gjorts. Dessutom har vi börjat kontrollera kabeldjupet genast efter att arbetena är slutförda, till skillnad från tidigare då det kunde gå en längre tid.
LÄS OCKSÅ:
Carunas nätchef: ”Vi måste bli snabbare med att åtgärda fel”
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.