Yrkesfiskare tror inte nya fångstmått räddar gösen – fredning kunde vara en bättre lösning


Hösten är högsäsong för gösfiske, men det är enligt Börje Holmberg för tidigt att säga något om fångsten. ÅU-Foto
Nästa år skärps reglerna för gösfiske. Många yrkesfiskare är skeptiska till att nya minimimått kan stärka gösbeståndet.
– Här är så mycket annat som man kunde gå till grunden med. Det är allt det andra som är det största problemet, säger Börje Holmberg, yrkesfiskare i Dragsfjärd.
”Allt det andra” handlar om exempelvis skarvar och främst sälar.
– Jag hade en säl bredvid mig på morgonen. Den hade ändå inte hittat alla mina nät, så där var lite gös, säger Holmberg, som vittjade sina nät på fredagsmorgonen.
Fångsten var ungefär tjugo kilo gös, och Holmberg gjorde en kontrollmätning. Minimimåttet för gös är ännu i år 37 centimeter för kommersiella fiskare i Skärgårdshavet.
– Där var fyra som var 38 centimeter och andra som var lite på 40. Jag har nästan alla tider fått sådana gösar här. Det är sällan det är någon liten med.
Fyrtio centimeter gäller 2019
Nästa år är gränsen 40 centimeter, enligt den nya förordningen om fiske. Det är alltså ett mått som en del av fredagens fångst inte hade uppfyllt. Holmberg tvivlar ändå på att nya fångstmått är lösningen.
Pontonryssjor har setts som en möjlig lösning för också gösfisket. Holmberg har testat en sådan.
– Jag hade en gång en lånad ryssja, av Fiskarförbundet, men det kom bara smått skräp. Jag flyttade den från ställe till ställe men fick aldrig något.
Holmberg bjuder in dem som bestämmer om regler och talar och överfiske att bekanta sig fiskarens vardag.
– Jag skulle vilja att de kommer med i storm och regn då man är glad om man ens får sina nät bärgade.

Fångstmåttet för gösar höjs vid årsskiftet: ÅU-foto
En annan som utdömer de nya reglerna för gösfiske är yrkesfiskaren Ismo Johansson i Pargas. Han är inte bara kritisk mot fångstmåttet men också mot rekommendationen om glesare nät.
– Det här leder till stora ekonomiska problem. För att fortsätta måste man köpa nya nät och det blir en jävla investering. De flesta fiskar ändå med nät.
Det är de lokala fiskområdena som fattar beslut om knutavståndet i näten.
– I Pargas fiskeområde gäller knutavståndet 43 millimeter, så största delen använder fyrtiofemmor, nämner Johansson som ett exempel.
Om gränsen höjs till 45 så blir det i praktiken 50 millimeter, säger Johansson. Några mellanmått finns inte just nu på marknaden, enligt honom.
Med större nätmaskor slinker också andra fiskar igenom.
– Sedan fastnar bara de största abborrarna. Man förlorar inte bara gösar utan också andra fiskar, säger Johansson, som satte om ut höstens första ryssja i tisdags.
”Hösten blir avgörande för många yrkesfiskare”
Naturresursinstitutet Luke har i utlåtande om gösfisket också resonerat kring ett maximimått. Kunde fiskar som är riktig stora slängas tillbaka för att de fortsätta sprida sina anlag och balansera populationen? Det gör Johansson faktiskt redan nu.
– Det går bra i fiske med pontonryssja. Jag slänger tillbaka stora fiskar.
Det här gör han ändå inte för gösbeståndets väl, utan för att det inte finns efterfrågan på stora fiskar.
Johansson tror att hösten kan bli avgörande för många yrkesfiskare.
– Forskarna säger att den varma sommaren att fått gösen att växa, men vi får se. Jag tror många kan tvingas sluta med fisket.
Johansson fiskar främst i Pemarfjärden, från Sagu till Mjösund. Han anser att det största hotet mot gösen inte är fisket.
– Jag har inte fiskat med nät på länge, men provat då och då. Allt försvinner från näten, sälproblemet är så stort. Sälen skrämmer också gösen då den leker.

Kaj Mattsson anser att uppdraget att värna om gösen borde ges till de fiskeriområden som inleder sin verksamhet 2019. Foto: Fredrik Häggman
Verksamhetsledaren för Åbolands Fiskarförbund, Kaj Mattsson, instämmer. Sälen är det största problemet i skärgården, säger han.
Då det gäller gösen är Mattsson skeptisk till det som han kallar inhemska ensidiga matematiska modeller om hur långa fiskarna är. Han anser också att metoderna, såsom fångstmått, inte är de rätta.
– Vi borde totalt frångå minimimåtten. Jag tror mer på fredningsområden och fredningstider än på minimimått och nät med knutavstånd som går mot 50 millimeter
Mattsson anser att uppdraget att värna om gösen borde ges till de fiskeriområden som inleder sin verksamhet 2019. De nya områdena är större och bildar enhetliga områden som bättre ska förvalta fiskerihushållningen.
– Då vi får nya fiskeriområden ska de skriva nyttjande- och vårdplaner. I dem kunde de ta upp fredningsområden och -tider för gösen. Det skulle vara rätt forum.
Fakta: Från 37 centimeter till 40
- Gösens fångstmått i Skärgårdshavet och Bottniska viken är nu 37 centimeter för kommersiella fiskare.
- Från och med årsskiftet är gränsen 40 centimeter.
- I Finska viken och i Insjöfinland är fångstmåttet 40 centimeter, från och med nästa år 42 cm.
- För fritidsfiskare är gränsen fortsättningsvis 42 centimeter, i alla havs- och sjöområden.
- Beslut om nätens maskstorlek (knutavstånd) tas av fiskområdena.
Källa: Jord- och skogsbruksministeriet, Finlands Yrkesfiskarförbund FYFF
LÄS OCKSÅ:
Strängare begränsningar motiveras med mindre och färre gösar i havet
Nya metoder gynnade gösen i svenska Hjälmaren, men nu hotas fisken av klarare vatten
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.