Förflytta dig till innehållet

TPS temamatcher sätter färg på hockeyhösten – först ut är Finlands första Pridematch

Johan Backas
Åbohallen sedd inifrån.
Johan Backas

Åbohallen säsongen 2017-2018. Foto: Johan Backas

Ligasäsongen i ishockey började den 14 september och den sex månader långa grundserielunken mot vårens slutspel är därmed i gång. Åboklubben TPS försöker pigga upp hösten och visa sitt samhällsengagemang genom att arrangera tre temamatcher i sin hemmahall i Artukais. Med evenemangen vill TPS slå ett slag för jämlikhet och ett tolerant samhällsklimat.
Först på tur är en Pridematch den 5 oktober. TPS möter SaiPa från Villmanstrand och piffar upp matchevenemanget bland annat genom att låta spelarna använda regnbågsfärgad tejp på sina klubbor. Temat syns även i hallens matservering, där alla efterrätter är regnbågsfärgade.


— Vi samarbetar också med organisationen Seta här i Åboregionen för att sätta färg på läktaren. Vi strävar efter att matchevenemangets färgskala skulle vara mångsidigare än vår traditionella svartvita look, säger Heidi Aho, direktör för hockey-TPS affärsverksamhet.
Aho påminner om att TPS uttryckt sitt stöd för sexuella minoriteter redan i fjol när klubben deltog i evenemanget Åbo Pride och bland annat tryckte regnbågsflaggor som pryddes av TPS logotyp.

Modell från NHL

TPS och SaiPas dust är Finlands första ligamatch med Pridetema. I den nordamerikanska hockeyligan NHL är Pridematcher betydligt vanligare i och med att NHL har temamånaden ”Hockey is for everyone” för att betona att alla människor är välkomna att ta del av ishockeyn. Både 2017 och 2018 var temamånaden februari.


Enligt TPS-anfallaren Jonne Virtanen är Pridematchen ett modigt drag av klubben, men för honom som spelare är det en match bland alla andra.
— Det är ett ämne som fortfarande delar åsikterna, trots att det inte längre borde göra det. Klubbens ställningstagande är modigt eftersom det antagligen också finns människor som motsätter sig det här. Personligen har jag ingen skillnad vem människor tycker om, funderar Virtanen.
Virtanen tror inte att Pridetemat kommer att påverka hans förberedelser inför matchen på något sätt, och han kommer till exempel inte att använda regnbågsfärgad tejp. Virtanen säger att han spelat med likadan utrustning i tio år och vant sig vid den.
— Jag måste spela med bekant tejp och kan inte börja trixa och plötsligt gå över till något annat.

SaiPa, Lukko och KalPa

Pridematchen får senare i höst fortsättning av en match som förespråkar ett mångkulturellt Finland och en match mot mobbning. Den första av dem spelas mot Raumolaget Lukko den 30 november och den andra mot KalPa från Kuopio den 7 december. Alla tre temamatcher spelas således på en fredag.
— Det var egentligen tidpunkten, inte motståndaren, som avgjorde vilka matcher vi valde som temamatcher. Vi ville ha veckoslutsmatcher för att kunna mobilisera många olika målgrupper, säger Heidi Aho.
TPS har också fem lördagsmatcher på hemmaplan i höstens matchprogram, bland annat mot publikmagneterna HIFK och Tappara, men klubben valde att placera temamatcherna till fredagskvällar.
Heidi Aho nekar ändå till att temamatchernas syfte skulle vara att locka mer publik till matcher som annars inte skulle intressera Åboborna.
— Nej, så är det inte. Alla våra matcher har ett tema, men de här tre är tydliga ställningstaganden. Vi har också till exempel matcher som är riktade åt studerande och matcher med Oktoberfesttema. Vårt mål är att varje person i Egentliga Finland skulle hitta till ishallen minst en gång per säsong.

”Idrottsklubbarna måste hänga med i förändringen”

Både Aho och Virtanen tycker att idrottsklubbar kan och bör delta i samhällsdebatten och att klubbarna har en möjlighet att påverka den allmänna opinionen.
— Folk följer med vad vi gör och det känns som att man till och med förväntar sig ställningstaganden av oss. Att inte alls ta ställning är också ett ställningstagande. Jag tycker att samhället förändras snabbt nu och att idrottsklubbarna måste hänga med i förändringen, säger Aho.
— Vi kan ge synlighet åt olika ämnen. Om man har möjligheten att göra något gott, såsom vi i vår position har, förstår jag inte varför man inte skulle göra det, säger å sin sida Virtanen.
Virtanen tillägger dock att en idrottsklubb måste planera sina ställningstaganden med eftertanke och fundera på vilka ämnen man vill lyfta fram.
— Klubben kan ha en åsikt, men den har också en hel del anställda som kan ha egna åsikter. En klubb måste fundera på vilka ämnen som lämpar sig för kollektiva ställningstaganden, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter