Pensionerade sjösäkerhetsläraren Guy Mickelsson: "Åtgärderna ger inte hundraprocentig säkerhet"


Guy Mickelsson. ÅU-foto
Utredningen av fjolårets lotsbåtsolycka visade inte mycket nytt, menar Guy Mickelsson, pensionerad lärare i sjösäkerhet vid Aboa Mare.
– Det enda iögonfallande i utredningen är att man talar om att lotsbåtarna skulle vara självrätande. Det står nu helt klart att det är de inte, och det borde man nog ha vetat utifrån de stabilitetstester som har gjorts. Men man har utgått från att den klarar av att surfa på sjöarna, säger pensionerade sjösäkerhetsläraren Guy Mickelsson efter att ha läst olycksutredningen av fjolårets lotsolycka.
Mickelsson har själv varit med och utvecklat tidigare säkerhetsföreskrifter. Även om han anser att de åtgärder som olycksutredningscentralen nu rekommenderar är en förbättring, kommer de enligt honom inte att ge ett hundraprocentigt skydd.
– Om man vill vara helt säker måste man skaffa självrätande båtar. Det är inte meningen att man ska hamna i sådana situationer där båtens kapacitet inte räcker till, men det kan bevisligen hända.
Han nämner att det inte är första gången som en lotsbåt kantrar. En liknande olycka inträffade i Kemi 2002 då en lotsbåt började ta in vatten efter att delvis ha kantrat. Den gången klarade sig besättningen ändå oskadda efter att båten kommit i land för egen maskin.
– Det är positivt att man installerat nödutgångar i förarhytterna, men det kräver skolning på samma sätt som helikopterpiloterna skolas i att ta sig ut ur farkosten om den sjunker. Något motsvarande finns inte inom sjöfarten i dagens läge.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.