Riko Eklundh skrev en bok om sin farmor, på Tiljan blir det boksnack i november


Flickan skall uppleva historia är titeln för boken, och något som Anna Furuhjelm träffande ska ha sagt om sin dotter Kerstin, som senare gifte sig Eklundh.
”Mamma hade av doktorn fått beskedet att hon ej mera kunde få något barn. När 1891 en växt började kännas i magen gick hon till doktorn för eventuell operation. Växten var jag och fröjden var stor. Just före födelsen, som skedde i hemmet i Uleåborgs kasen, ramlade innertaket i sängkammaren ned….”
Så har Kerstin Eklundh, född Furuhjelm, själv berättat om sin födelse, och dramatik har minsann inte saknats senare heller i hennes liv. Skådespelaren, barnbarnet Riko Eklundh har tidigare låtit radiolyssnare ta del av den dramatiken, och av Kerstin Eklundhs (1891-1984) liv.
Nu har han skrivit en bok om henne, men väver också med egna minnen och reflektioner.
– När farmor dog var jag nitton år. Vi kallade henne ”Ammi”. Hon hade en varm relation till sina barnbarn, mina syskon och kusiner, men jag var yngre än de andra och fick kanske därför mera uppmärksamhet och ett speciellt band till henne. Ända tills jag var 13 år och hon flyttade till ett ålderdomshem besökte jag henne nästan dagligen.
– Efter hennes död gick vi igenom hennes saker och där fanns en låda med papper, hennes betyg fotografier och anteckningar. Någon sa att ”det är bäst du tar hand om det där Riko”.
Farmors texter blev radioserie
Så blev det. Många år senare, år 2000, gjorde Riko Eklundh en uppläsningsserie för Radioteatern på basen av hans farmors anteckningar i memoarform, ursprungligen skrivna för familjekretsen och framförallt barnbarnen.
Den serien fick samma titel som boken nu bär, ”Flickan skall uppleva historia”. Titeln kommer från något som Rikos farmors mor, Anna Furuhjelm, ska ha sagt om sin dotter.
Och uppleva historia, det är verkligen vad Kerstin Furuhjelm fick, hon som under brinnande krig åkte till S:t Petersburg på bröllopsresa med sin Lars. De hade gift sig den 29.1.1918, just då inbördeskriget brutit ut.
För eftervärlden är det en glädje att hon skrev dagbok och brev, och framförallt att hon gjorde det med sen sådan fallenhet för det litterära.
När Riko i slutet av 2017 av en slump hittade ännu mer av Kerstin Eklundhs texter föddes radioserien ”Hungervalsen” som sändes i Yle Vega under våren.
Hennes berättelser om tiden för Finlands självständighet och inbördeskriget 1918 och om vad en ung kvinna då upplevde är fascinerande för en långt större publik än vad hon kunde ana när hon själv skrev.

Riko Eklundh är här fotograferad i Nötö kyrka. Hans fritidsbostad finns på närliggande Sandholm, och han tänker fortsätta skrivandet med just Sandholm i fokus. Foto: Anja Kuusisto
Nästa bok har Nagukoppling
Riko Eklundh har inte tidigare skrivit någonting jämförbart, så även om tanken på en bok har grytt ett tag var det en viss tröskel att stiga över.
– Uppmuntrad av andra och med goda vännen Kristofer Möller som korrekturläsare och bollplank har det ändå gått bra. Det har väckt tanken på att det inte ska bli min första och sista bok, jag kommer att fortsätta.
Nästa projekt har åboländska rötter.
– Det ska bli en berättelse om Greven av Sandholm, hur det kom sig att jag fick det stället i Nagu och annars också om ”Grevens” Alfred Lundströms och Sandholms historia.
Bokpresentation i Åbo i november
Boken han skrivit om – och med, får man lust att säga – sin farmor är rikligt illustrerad med fina gamla fotografier.
Han har tagit en upplaga på 400 exemplar och ett bokreleaseparty hålls på Svenska Teatern i Helsingfors den 1 oktober. Men det ska bli en bokpresentation i Åbo också.
– Åbo är ju som min andra hemort, och Åbopubliken inte minst. Så det ska bli en bokpresentation på Tiljan på ÅST i november, säger Riko Eklundh.
Det blir den 20 november klockan 18 som han själv är på plats för att berätta om boken.
På Yle Arenan kan man fortfarande lyssna på både ”Flickan skall uppleva historia” och ”Hungervalsen”.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.