Förflytta dig till innehållet

Försäljningen av nya personbilar ökar stadigt

Ökar. I Egentliga Finland har det hittills i år sålts nästan 700 fler nya bilar än i fjol. Försäljningen har ökat med nästan tio procent. Foto: J-O Edberg


Försäljningen av nya bilar fortsätter att öka.
Under årets första sju månader registrerades enligt Trafi nästan 80 000 nya personbilar i landet. Det är en ökning med åtta procent jämfört med i fjol.
I Egentliga Finland är ökningen proportionellt sett ännu större. Under perioden januari–juli registrerades 7 000 nya personbilar i landskapet. Det är 680 fler än året innan, eller en ökning med knappt tio procent.
Försäljningschef Hannu-Pekka Eko på Länsiauto är nöjd.
– Bilförsäljningen går betydligt bättre i år än i fjol. Speciellt efterfrågan på bensindrivna bilar är god, säger han.
Eko uppskattar att Länsiautos försäljningsökning ligger på ungefär samma nivå som landskapet i snitt.
Den ekonomiska tillväxten tillsammans med skrotpremien, som infördes vid årsskiftet, har gjort att nybilsförsäljningen ökat.
Möjligheten att få 1 500 euro i premie vid köp av en ny bil med låga utsläpp om man låter skrota sin gamla har lockat kunder till bilaffärerna.
Den som tänker köpa ny bil och nyttja skrotpremien har tid på sig ännu några dagar. Kampanjen upphör vid månadsskiftet.
– Det är svårt att säga exakt hur stor inverkan skrotpremien haft på vår försäljning. Men klart är att effekten varit betydande, säger Eko.
Jukka Pelttari, vd i företaget Autotalo Pelttari, instämmer.
– Premien har haft effekt. Speciellt tidigare på året var försäljningen livlig. Nu börjar den avta när slutet på kampanjen närmar sig. Men ännu förra veckan sålde vi två bilar där skrotpremien nyttjades, säger Pelttari.
Enligt Pelttari har företaget sålt 120–130 nya bilar hittills i år.
– Det är fler än vad vi sålde i fjol, säger han.
Enligt Tero Kallio, vd i bilimportörernas och bilindustrins branschförening, har nästan alla pengar som regeringen beviljat för skrotpremien använts.
Redan i slutet av juni hade 70 procent av de åtta miljoner euro som reserverats för kampanjen använts. Fram tills dess hade 5 400 nya bilar sålts där skrotpremien använts vid köpet.
Kallio uppskattar att över 90 procent av kampanjpengarna använts vid det här laget när kampanjen når sitt slut.
– Det har varit en lyckad kampanj. Längden har också varit lämplig då största delen av pengarna har använts, hade kampanjen fortsatt ännu hade pengarna tagit slut, säger han.
Kallio uppskattar att skrotpremien använts vid cirka hälften av alla nybilsköp hittills i år.
Han påminner om att villkoren för registreringen av nya bilar som köpts med skrotpremie före slutet av augusti och som tas i bruk efter den 1 september gäller retroaktivt.
En ny bil som beställts före slutet av augusti kan senare registreras och tas i bruk enligt de bestämmelser som gällde för nyttjandet av skrotpremien.
Alternativet är att bilen registreras utgående från de nya grunderna för bilbeskattningen som gäller från början av september.
– Här har bilköparen möjlighet välja vilket av alternativen som ekonomiskt är mest gynnsamt, säger Kallio.
 

Grunderna för bilbeskattningen ändras

Från början av september träder en ny bilskattelag i kraft.
I den nya lagen ändras grunderna för hur bilskatten bestäms utgående från bilarnas utsläpp.
Ändringarna beror på att en ny testmetod, WLTP, används för att mäta personbilarnas utsläpp.
Enligt Tero Kallio, vd i bilimportörernas och bilindustrins branschförening, medför den nya lagen i stort inte några större förändringar i bilbeskattningen för de flesta bilar.
– Det handlar om mindre justeringar av skatteskalorna. Man kan säg att ändringen gynnar små bilar med låga utsläpp medan bilskatten höjs för stora bilar med höga utsläpp, som till exempel stadsjeepar, säger Kallio.
– För vissa modeller av små bilar kan skatten till och med sjunka, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter