Lojo har inte glömt idén om hypersnabbt tåg – prioriterar ändå entimmeståget


MÅLET. Hyperloop ska enligt visionen frakta människor och varor i 1 200 km/t i en aluminiumkapsel inne i ett stålrör med lågtryck. Foto: Hyperloop Industries
Hyperloop är ett slags rörpost i jätteformat. Det kan mycket väl vara framtidens transportlösning. Varor och människor kan färdas 1 200 km/t i en tub. I Lojo finns det planer på en Hyperloop-station.
Näringslivsdirektören vid Lojo stad, Pekka Puistosalo, är positiv inför framtiden. Han tror att entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors, som ska stanna i både Lojo och Salo, kommer att hålla tidtabellen. Enligt honom är det ännu alltför osäkert om transportsystemet Hyperloop kommer till kommunen.
– Vi prioriterar entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors framför Hyperloop-banan. Enligt trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C) kommer bannätet för entimmeståget att vara klart år 2026. En Hyperloop-bana kommer möjligtvis att vara klar på 2030- eller 2040-talet, säger Puistosalo.
I takt med att den tekniska utvecklingen går framåt kan planerna bli till verklighet.
– Den teknologiska utvecklingen går snabbt framåt. När Hyperloop-banan ska byggas

Pekka Puistosalo, näringslivsdirektör vid Lojo stad, säger att staden prioriterar entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors framför Hyperloop- banan. Foto: Privat
kan situationen se helt annorlunda ut än den gör i dag. Samarbetet med Salo kommer att fortsätta i framtiden. Det som sker i Salo påverkar även oss, säger Puistosalo.
Han ser det som möjligt att Hyperloop-banan trafikerar rutten Åbo–Helsingfors, men att tuben fortsätter vidare till Stockholm är han skeptiskt till. Han funderar även på vem som ska finansiera projektet.
– Jag är tveksam till att Hyperloop-banan ska färdas ovanför vattenytan. Vad är det tänkt att banan ska stå på? Banan är beräknad att kosta 19 miljarder euro. Varifrån ska de pengarna tas, säger Puistosalo.
Puistosalo tror att stadens invånarantal kommer att öka i och med entimmeståget och Hyperloop-banan.
– Lojos befolkningsantal kommer att öka. Det är ett steg i en lång utveckling, där allt fler människor bor och jobbar i de södra delarna av Finland. Tack vare tåget kan den ena föräldern jobba i Helsingfors och den andra i Åbo, säger Puistosalo.
Puistosalo tror inte att tåget kommer att föra med sig dödsstötar för varken Högfors eller Raseborg. Han betonar särskilt att Raseborg och de övriga västnyländska kustkommunerna har egna projekt som håller dem livskraftiga.
– Från Högfors skulle man kunna köra ner till Lojo för att ta tåget till Helsingfors. Raseborg och de övriga västnyländska kustkommunerna kommer även i fortsättningen att ha tågförbindelse till huvudstadsregionen, trots entimmeståget, säger Puistosalo.
John Eriksson
SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.