Klassiska båtar tävlar i Åbo under helgen


Dags för start. Under fredagsmorgonen var vinden svag, och flera båtar behövde hjälp på traven för att komma iväg. Foto: Andrea Wiklun
I regattan, som inleddes på torsdagen, deltar 21 klassiska träbåtar från Finland, Sverige och Estland.
Regattan är öppen för båtar i trä eller nitad stål, och de måste vara byggda eller designade 1970 eller före.
De mindre båtarna har en besättning på tre eller fyra, medan de större båtarna kan ha 7–8 personer i besättningen.
Regattan ingår i Baltic classic masters-cup. Den består av fyra tävlingar på olika ställen.
I början av juli seglades Åfor Classic i Stockholm (Gotland runt), och i augusti går The Champagne regatta i Helsingfors och The Sandhamn regatta Classic i Sandhamn av stapeln.

Vackra båtar. Då båtarna inte tävlar kan man beundra dem från bryggan vid Åbo båtvarv på Runsala. Foto: Andrea Wiklund
Under torsdagen och fredagen tävlades det inom metersklasser och på lördag seglar alla båtar en skärgårdsbana tillsammans.
På söndag seglar båtarna till Gullkrona, vars gästhamn kommer att återöppnas för allmänheten under 2019.
– Poängen med Baltic classic masters är att samla alla de klassiska båtarna som seglar runt här. På träbåtar kan nästan varje del bytas ut på, så de håller länge. Båtarna hålls också i bättre skick om man kappseglar i bland, säger Markus Blomquist, kommodor för Airisto Segelsällskap (ASS).
Airisto classic regatta ordnas av ASS i samarbete med flera andra segelsällskap.
Hemhamnen för regattabåtarna mellan loppen är Åbo båtvarv på Runsala, där allmänheten är välkommen för att beundra båtarna. Flera av båtarna är närmare 100 år gamla.

Mia Widstrand är skeppare på skärgårdskryssaren ”Marga”, båten som är förtöjd längre ut. Invid bryggan ligger systerskeppet ”Britt-Marie”. Foto: Andrea Wiklund
Från Sverige kommer skärgårdskryssarna ”Britt-Marie” och ”Marga”.
– De är byggda från samma ritning, sida vid sida, berättar Margas skeppare Mia Widstrand.
Båtarna är byggda 1921 i Gamleby i södra Sverige. Trots att de är byggda från samma ritning, är Britt-Marie, med en längd på 21,45 meter, något lägre än systerskeppet på 19,87 meter.
– 1997 fann vi båten upp och ner, utan köl. Det var så mycket jobb att ingen hade riktigt orkat ta sig an projektet, båten hade legat på land sedan 1967 och var nära att bli upphuggen, berättar Widstrand.
Renoveringen var ett stort projekt, och Marga sjösattes först 2016. Marga är mera trogen sitt originalutseende, och har därför en kortare mast än Britt-Marie.
– Vår främsta motståndare i kappseglingen är systerskeppet. De har en fördel med de nyare seglen, säger Widstrand.
Tre gånger förut har Marga seglat i Åbo.
– Vi har skeppskatten med oss också. Den brukar folk komma ihåg, och fråga om det är samma katt som de såg ett tidigare år, säger Widstrand och skrattar.
Leif Grönvall är skeppare på systerskeppet Britt-Marie, som han haft i 31 år.
– Den högsta mätta hastigheten vi kommit upp i är 22,3 knop, berättar Grönvall.

John Lindblom har släktkopplingar till Åbo Båtvarf. Han trivs bra vid regattan tillsammans med andra båtintresserade. Foto: Andrea Wiklund
Några av de finska båtarna som deltar är byggda på Åbo båtvarf, och designade av Jarl Lindblom.
Jarl Lindbloms son John Lindblom är på plats vid regattan med båten ”Liberty af Nagu”, byggd 1976.
Båten har varit John Lindbloms renoveringsprojekt, som han jobbade på i två år. John Lindblom är själv båtkonstruktör i Sverige
Han deltar inte i loppen utan är med som åskådare.
– När det varit så här vindstilla har jag också fått äran att bogsera ut ett par av de andra båtarna ur hamnen, säger John Lindblom.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.