Förflytta dig till innehållet

Historisk trädgård hotas av planerat nybygge

Hobbyhistoriker. Tapio Salmi har alltid varit intresserad av världshistorien men med åldern har också det lokala börjat engagera.Salmi är en av dem som aktivt propagerat för bevarandet av professor Gadds gamla trädgård. Foto: Patricia Torvalds


– Jag förstår att det finns ett stort ekonomiskt intresse i att bygga nytt här nu då Åbo upplever ett ekonomiskt uppsving men det finns väl andra ställen att bygga på än just här, konstaterar Tapio Salmi, dekanus för fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi.

Skyddad park står i vägen för planerat höghus

Under åren 1754-1797 odlade kemiprofessor Pehr Adrian Gadd (1727-1797) mer än 600 olika växter i sin försöksträdgård vid Slottsgatan 49, i Kakolabackens sluttning. I dag är cirka 2/3 av trädgården fortfarande ett grönområde, men hur framtiden ser ut är oklart.
Ett av de närliggande husbolagen har nämligen planer på att bygga ett fem våningar högt bostadshus med parkeringsplats över det parkområde som tidigare var Gadds trädgård.
I detaljplanen från 1964 stadgas att tomtens nordostliga del, där Gadds trädgård tidigare fanns, ska förbli ett grönområde. För att möjliggöra det planerade nybygget krävs alltså en ändring av detaljplanen.
Parken hör även till ett större område som skyddas som fast fornlämning av fornminneslagen. Till området hör sådana kulturlager och strukturer som bildats före Åbo brand 1827.

Öppet och grönt. Professor Gadds gamla trädgård är belägen till höger om de kännspaka höghusen som syns till vänster i bilden. Foto: Patricia Torvalds

Museicentralen och Egentliga Finlands landskapsmuseum motsätter sig nybygget

Museicentralen och Egentliga Finlands landskapsmuseum har, på begäran av ett annat närliggande husbolag, gett ett utlåtande om det planerade nybyggets inverkan på växtligheten och stadsbilden i området.
I sitt utlåtande konstaterar Museicentralen och landskapsmuseet att planerna för det nya höghuset står i strid med den rådande detaljplanen och värnandet av områdets kulturhistoriska värden.
De befintliga höghusen i området anses av Museicentralen vara betydande byggnader i Åbo. De bildar en enhetlig helhet som representerar den funktionalistiska arkitekturen som var typisk under efterkrigstiden.
Under den här tidsperioden var ljus och grönska viktiga element i stadsbilden. Museicentralen vill bevara den här historiska miljön och bland annat därför anser man att Gadds gamla trädgård bör skyddas.
Utöver vikten av den grönska och det ljus som parken tillför området väger även trädgårdens intressanta historia tungt.
– Åbo Museicentral anser att det parkaktiga området som bevarats efter professor Pehr Adrian Gadds trädgård är ytterst värdefull ur ett historiskt- och stadsbildsperspektiv. Området får inte fördärvas med tilläggsbyggen, står det i utlåtandet.
I samband med utredningen konstaterar Museicentralen även att parkområdet är av så stor betydelse att ett möjligt införande av området i Kakolabackens byggda kulturmiljö av riksintresse (RKY) bör utredas.

1700-tals trädgård. Det var här som Pehr Adrian Gadd testodlade över 600 växter under den senare halvan av 1700-talet. Foto: Patricia Torvalds

Fascinerande historia får inte glömmas bort

Gadds trädgård är den enda av Åbos tre stora 1700-tals trädgårdar som undgått kraftiga nybyggen. De två övriga betydelsefulla trädgårdarna som odlades under 1700-talet tillhörde Gadds kollega Pehr Kalm (1716-1779) och Gadds elev Johan Gadolin (1760-1852).
– Vi har väldigt lite kvar av gamla Åbo Akademi här i staden. Minnet och traditionen borde lyftas fram mera, tycker Salmi.
För Salmi räcker det inte att hindra det planerade bygget utan han vill även se att parkområdet får nytt liv i framtiden.
– Det här kunde utvecklas till en sevärdhet. Man kunde återuppliva trädgården och här borde finnas ett minnesmärke. Om det lämnas så här finns det en risk för att parken blir ett ställe där folk håller öl-picknick, speciellt nu när de bygger allt fler bostäder till Kakola.
 

Pehr Adrian Gadd
Levde 1727-1797
Anses vara en av de mest framgångsrika svenska vetenskapsmännen under 1700-talet.
Blev första ordinarie professor i kemi vid Åbo Akademi år 1762.
Studerade olika nyttoväxter och möjligheterna för dem att klara sig i det finska klimatet.
Från och med 1762 verkade Gadd som plantagedirektör för Finland.
Anses vara lantbruksvetenskapens instiftare i Sverige-Finland.
Fungerade som lärare för Johan Gadolin (1760-1852).
Källa: Biografiskt lexikon för Finland.

Patricia Torvalds
02-274 9900
patricia.torvalds@aumedia.fi

Dela artikeln

2 kommentarer: “Historisk trädgård hotas av planerat nybygge

  1. F.Örnuft skrev

    Verkligen olyckligt om en ny byggnad ska få förstöra denna miljö. En stor skam för hela Åbo stad om man viker sig för husbolagets intressen i denna frågan. Låt området med dess grönska bestå.

  2. Kaj Su ndqvist skrev

    ”Historisk trädgård hotas av planerat nybygge”skriver Patricia Torvalds i ÅU 13.07. Det här är naturligtvis rena gojan. Här har inte funnits någon trädgård på 200 år. den egentliga orsaken till att man inte vill att det ska byggas ett hus här ,är att de som bor i huset närmast intill anser att deras utsikt försämras. Om ÅU vill göra ett reportage om förstörelse av historiska miljöer så kan ta en titt Kakolabacken som nu så gott som helt bortsprängd.
    Kaj Sundqvist

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter