Många föråldrade fördomar om sortering lever ännu kvar


Flitig sorterare. Anja Mattila har alltid varit noggrann med att sortera sitt avfall. Innan hon flyttade till Åbo bodde hon i Pikis och där var man tvungen att åka en längre bit med skräpet om man ville sortera. Foto: Patricia Torvalds
Jari Mannevuo, enhetschef vid Lassila & Tikanoja, är nöjd med hurdana sorterare Åboborna är.
– Jag har inte hört att det skulle finnas några större problem. Små fel i sorteringen kan uppstå om någon till exempel slänger sina sopor i fel kärl av misstag, i många fall är det endast en klisterbild som skiljer de olika kärlen åt.
Plastsortering väcker känslor
Under den senaste tiden har speciellt plastavfallet diskuterats flitigt i medierna. Lännen Media publicerade tisdagen 3 juli en artikel där de avslöjade att europeiskt plastavfall förs till Kina där de sedan dumpas i havet. Informationen visade sig vara felaktig men Mannevuo är inte förvånad över att den här sortens nyheter sprider sig.
– Det finns fortfarande mängder med missförstånd relaterade till avfallssorteringen. Folk har bland annat den felaktiga uppfattningen att det är onödigt att vi överhuvudtaget sorterar för att allt skräp ändå blandas och hamnar på avfallscentralen i Toppå, berättar Mannevuo.
Det plastavfall som samlas in i Finland hamnar varken i Toppå eller i Kina utan tas om hand av Fortum som förädlar avfallet till returplastprodukter eller energi i Riihimäki.
Just nu kan 70 procent av det plastavfall som kommer till inrättningen förädlas men målet är att andelen ska stiga till 75 under det här året. Det avfall som inte kan förädlas bränns och används som energi.
Kostnaderna för behandlingen av plastavfallet betalas inte av de privatpersoner eller husbolag som använder sig av avfallstjänsterna utan av de företag som producerar förpackningarna som återvinns. Det enda som husbolagen är tvungna att stå för är tömningen av avfallskärlen, klargör Mannevuo.

Förpackningsplast. Plastavfallskärlen är avsedda för specifikt förpackningar gjorda av plast. Foto: Patricia Torvalds
Vad får man lägga i plastavfallskärlen?
Enligt Mannevuo hör plast till de lättare avfallen att sortera. Om man minns att plastavfallskärlet är till för specifikt plastförpackningar och inte annat plastavfall har man stora chanser att göra bra ifrån sig.
– En leksak av plast är en leksak och inte en förpackning och därför skall man inte slänga den i plastavfallskärlet, förklarar Mannevuo.
Yoghurtburkar, smörpaket, plastkassar och schampoflaskor hör hemma i plastavfallskärlet medan PVC-plast och föremål som ämbar, leksaker eller kärl gjorda av plast ska läggas i det brännbara avfallet.
Kravet på att det plastavfall som sorteras ska vara rent har orsakat förvirrig och vissa är oroliga över att de nu är tvungna att diska sitt skräp innan de slänger det.
– Förpackningarna ska sköljas av men om smutsen inte lossnar med kallt vatten kan man slänga förpackningen i det brännbara avfallet. Man skall inte behöva använda diskborste eller lägga förpackningarna i diskmaskinen, förtydligar Mannevuo.
För Anja Mattila som bor i ett höghusområde i Åbo är det en självklarhet att sortera hushållsavfallet.
– Jag samlar och sorterar allt mitt avfall. Vi har det så bra här då vi har alla kärlen så nära, berömmer hon.
Det som motiverar Mattila till att sortera är miljöfrågorna.
– Det är förmånligare för naturen om avfallet förädlas, konstaterar hon.

Obligatorisk. Från och med 1 juli är är alla husbolag med över 20 lägenheter inom Sydvästra Finlands Avfallsservices område tvungna att förse invånarna med ett plastavfallskärl. Foto: Patricia Torvalds
Patricia Torvalds
02-274 9900
patricia.torvalds@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.